Türkiye’de torba yasa kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan internette sansür yasasına Türkiye’den ve dünyadan tepkiler sürüyor.
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün düzenlemeyi , Amerika’nın Sesi’ne değerlendirirken, internet düzenlemesinin çıkış noktasının Gezi Parkı ile başlayarak 17 Aralık ile devam eden bir takım politik gelişmeler olduğunu vurguladı.
Kürşat Ergün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yapılan uluslararası tepkileri de dikkate alarak tasarıyı veto edebileceğini vurguladı. Ancak Ergün, tasarı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yasalaşsa bile, muhalefet partileri tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülebileceğini söyledi.
“Bunun adı dijital fişleme”
Avukat Ergün, tasarının Bilişim Daire Başkanlığı’na sınırsız yetki veren birçok başlık içerdiğine ve Türkiye’de sayıları yaklaşık 30 milyon olarak belirtilen internet kullanıcısının, mahkeme kararı olmaksızın devlet tarafından izlenerek bir nevi “dijital fişleme”yapılacağına dikkati çekiyor. Bu durumun da internet kullanıcılarının, takip edilme endişesiyle oto sansür sürecini de başlatacaklarını gündeme getiriyor.
İnternet kullanıcılarının klavye başında istediklerini dile getirerek psikolojik rahatlama sağladıklarını da savunan Ergün, “Eğer bu hak da ellerinden alınırsa, insanlar tepkilerini farklı şekillerde gösterirler, aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi protestolar başlar” sözleriyle tasarıya bilişim hukuku uzmanı olarak karşı çıktığının altını çizdi.