Kamuoyunda sansür yasası olarak yorumlanan, AKP ve MHP’nin hazırladığı ve ülkede faaliyet gösteren tüm sosyal medya platformlarına ülke içinde temsilci bulundurma zorunluluğu getiren “yeni sosyal medya düzenlemesi” bugün itibariyle yürürlüğe girdi
"Sansür" eleştirilerinin hedefindeki sosyal medya yasası yürürlüğe girdi. Sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getiren yasaya göre, temsilcilik açmayan sağlayıcılara kademeli olarak yaptırım uygulanacak. Tartışmalara neden olan yasa ile günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de temsilci bulundurmak zorunda olacak.
AKP iktidarı, yasal düzenlemeye gerekçe olarak, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarıyla muhataplık ilişkisi kurulmasını gösteriyordu. Yasanın Meclis'ten geçmesi sonrası ifade özgürlüğü ve sansür tartışmaları ise sürüyor.
Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açacak. Temsilcilik açmayanlara, para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.
Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saat içinde bir cevap gelmezse sosyal ağ merkezine 5 milyon TL ceza kesilecek, yerine getirilmezse 10 milyon idari ceza uygulanacak.
Teklif ile içerik çıkarma ve/veya içeriğin engellenmesi cezası verilebilecek.
AKP, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili kanun teklifini açıkladı
'Sosyal medya düzenlemesiyle AKP-Gülen fotoğrafları silinecek'
‘Sosyal Medya Düzenlemesi’: AKP’nin suç arşivini temizleme operasyonu
AKP'nin sosyal medya yasası meclisten geçti!
(ETHA)