T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu, HDP İzmir İl Örgütü’ne 17 Haziran günü saldırı gerçekleştiren ve partili Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in ifadesindeki ayrıntıları kaleme aldı.
Gökçer Tahincioğlu, “Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer: İçimi soğuttum, beni serbest bırakın!” başlıklı yazısında, “Gencer, kimsenin etkisinde kalmadığını söylüyor ama öldürmeyi tasarladığı isimleri Öcalan, Selahattin Demirtaş, Barış Atay diye sıralıyor, ifadesinde” yorumunda bulundu.
Tahincioğlu’un yazısının ilgili kısmı şöyle:
“Silaha çok düşkün olduğunu, öldürme fikri kafasında yerleştikten sonra ruhsatlı silah arayışına girdiğini ve geçen yıl Haziran’da İzmir’den ruhsatlı silah aldığını anlatıyor.
“Psikolojisinin bozuk olduğunu ve ilaç kullandığını söylüyor ama ruhsat alırken yöneltilen sorulara, tam da istenilen yanıtları verdiğini, yalan söylediğini ifade edebilecek kadar kendinde.
“Poligonda atış talimi yapıyor”
“Geçmişten bu yana silah eğitimi aldığını, poligonda sıkça talim yaptığını ifade ediyor. Ayrıca soyadını vermediği Alican adlı bir kişinin kendisini eğittiğini de söylüyor.
“Ankara’da ruhsat almayı istediğini ancak zor olduğunu görünce ruhsatı İzmir’den aldığını, bu yüzden HDP Genel Merkezi’ni hedef almadığını ifade ediyor.
“Lüks otellerde kalma arzusu var”
“Ankara’da yakalanma olasılığının daha yüksek olması nedeniyle İzmir’de karar kılmış. Aslında annesinin vefatından önce ve sonra hep İzmir’de yaşamış. Babası ve diğer aile fertleriyle yaşıyor ancak otellerde kalmaya çok düşkün. Sıkça kalıyor.
“Daha lüks otellerde kalma arzusu var. Ancak bu otellerde kalmaya parasının nasıl yettiği de meçhul. Tıpkı ruhsat ve silah alacak para kaynağını nereden bulduğu gibi…”
“İki aydır hastaneye gitmiyor”
Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu da Gencer’in mesai arkadaşlarıyla konuştu. Arkadaşları, İzmir Valiliği’nin sağlık görevlisi olduğunu belirttiği Gencer’in iki ay gibi bir süredir görev yaptığı Kemalpasa Devlet Hastanesi’nde işe gitmediği söyledi.
Gencer’in hakkında tutanak tutulduğu ve tutanakların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından son süreçte işleme alındığını ifade eden çalışma arkadaşı, ” Hastane içerisinde ekip çalışmasına çok yatkın biri olmadığı için sürekli ‘geçici görevle’ başka yerlere gönderiliyordu” dedi.
“Hakkında tutanak tutulmuş”
Gencer’in hakkında tutanak tutulduğunu belirten mesai arkadaşı, şöyle konuştu:
“Bir süredir işe gelmiyormuş. Hakkında tutanak tutulmuş. Tam manasıyla işten atılmış değil ama atılması için adımlar atıldı. Tutanaklar il sağlık müdürlüğüne gitmiş.
“Dün hastanede de müfettişler vardı. Dosyasını incelediler. Daha önce gelmediğine dair, görev yerlerine gitmediğine dair tutanaklar mevcut. Onları da aldılar.
“Mart ayında Suriye’den dönmüş”
“En son Mart civarıydı diye hatırlıyorum. Suriye’den dönmüştü. Birlikte çalışmaya yatkın bir tip değildi en başta dediğim gibi. Tavırları sürekli sinirli, hep öfkeliydi. En son sürekli silah ruhsatı almak gibi muhabbetler ediyordu.
“Ben bunu duyduğumda kesinlikle bu çocuğun ruhsat almaması gerekir demiştim. Kriterler nedir bilmiyorum ancak bence silah ruhsatı verilmemesi gereken insanlardan biriydi”
Silah ruhsatı alması için rapor gerekli
“Saldırıyı ruhsatlı silahı ile gerçekleştiren Gencer’in ise silah bulundurma ruhsatını geçtiğimiz mayıs ayında Gaziemir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak aldığı ortaya çıktı.
“Psikolojik sorunları olduğunu iddia eden Gencer’e ruhsat mevzuatına göre “akli dengesinin yerinde” olduğuna dair rapor verilmiş olması gerekiyor.
“Sağlık kurulu raporu gerekli”
“İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden yayınladığı şartlara göre silah bulundurma veya taşıma ruhsatı almak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor.
“Bu şartlardan en önemlisi ise Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair Tam teşekküllü Devlet Hastaneleri’nden veya üniversite hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu.
“Psikolojik sorun olmamalı”
“Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 ay olarak belirleniyor. Söz konusu dallarda herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilere silah ruhsatı alabilmesinde bir sakınca görülmüyor.
“Türkiye Psikiyatri Derneği’nin “Ateşli silah ruhsatı için başvuran kişiler için psikiyatrik muayene kılavuzu”nda yer alan bilgilere göre ateşli silah bulundurmak isteyenlerin akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olmaması gerekiyor.
“İlgili mevzuata göre başvuran kişilerde, zekâ geriliği ve demans, psikotik ve duygu durum bozuklukları, ağır kişilik ve dürtü kontrol bozuklukları, alkol ve madde kullanım bozuklukları ile kişinin zihinsel yargılamasını, davranışlarını ve dürtü kontrolünü etkileyen diğer ruh sağlığı sorunları bulunmadığının saptanması gerekiyor.