Bugün görülen, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi davasında Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ali Nesin beraat etti.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları için 'terör propagandası' suçlamasıyla yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve yazar Ahmet Nesin davanın bugün görülen son duruşmasında beraat etti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Şebnem Korur Fincancı ile avukatları katılırken, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin katılmadı.
Duruşmayı, uluslararası örgütler ile insan hakları örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci ile HDP Milletvekili Ahmet Şık izledi.
Önceki duruşmada verdiği mütalaasını tekrar eden savcının ardından söz alan Şebnem KorurFincancı, hazırlan ‘yargı reformu paketi’nin beklenmesi talebiyle süre istedi.
Mahkeme heyeti, önceki celse savunma için süre verildiğini, bu nedenle süre verilmesi talebinin reddine karar verdi.
Ardından savunmasına devam eden Şebnem Korur Fincancı, “Biz Dünya Basın Özgürlüğü gününde Özgür Gündem’e yönelik baskılar karşısında bir dayanışma ortaya koyduk” dedi.
Şebnem Korur Fincancı sölerine “Sadece aklımızı kullanmamız yetmez, bu aklımızı sorumluca kullanmamız lazım. Devleti eleştirmeliyiz. Eleştiremiyorsak sorumlu yurttaş olamayız. Bir insan hakları savunucusu olarak sorumlu yurttaş görevimi yaptım. Suçlamaları kabul etmiyorum” diyerek devam etti.
Ardından avukat Tora Pekin, ifade özgürlüğünü konu alan bir başvurunun Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) karara çıkmak üzere olduğunu ifade ederek, AYM’nin vereceği kararın beklenilmesini istedi.
Mahkeme başkanı taleplere karşı “Mahkumiyete bir koşullanma hissediyoruz. Biz yargı reformunu ve AYM’nin kararını beklemeksizin yargılamaya devam edelim. Beklememize gerek yok” dedi ve ekledi:
“Biz hakimiz. Bizim de kendimize göre bir irademiz var. Yargı reformuna gerek yok, AYM kararını beklemeye de gerek yok, bireysel başvuruyu beklemeye de gerek yok. Son kez süre verdiğimizi belirtmiştik. Biz de ona göre kararımızı verelim.”
AYM’nin Ayşe Çelik kararı hatırlatıldı
Ardından söz alan avukat Fikret İlkiz, Anayasa Mahkemesi’nin Ayşe Çelik kararını hatırlatarak, verilecek kararda söz konusu kararın dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Avukat Özcan Kılıç ise “Hakikat ve gerçekten kopmamanız gerekiyor. Yargı paketinin çıkacağına dair hükümet tarafından somut açıklamalar var. Bunların beklenilmesi gerekiyor” dedi.
Avukat Meriç Eyüboğlu’nun süre verilmemesinin savunma hakkının ihlali olacağını ifade ettiği sırada mahkeme başkanı, “Bireysel başvuru sonucu beklemeksizin, bu konuda nihai bir karar verdiğimizi belirttik” dedi.
Üç isim de beraat etti
Son sözü sorulan Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi:
“Öncelikle bunların bu ülke için bir yük olduğunu söylemenize sevindim. Her günümüz Çağlayan tesislerinde geçiyor. Bir hekim olarak çok sağlıksız buluyorum. Ben zaten beraat kararı ifadesini de doğru bulmuyorum.
İşlemediğimiz bir suçu insan hakları mücadelemize bir engel olarak görüyorum. Bu yargılamayı bir zaman kaybı olarak görüyorum.
Ben suçsuzum. Burada bir suç tanımlanacaksa ifade özgürlüğünü engellemenin bir suç olduğunu bir kez daha söylemek isterim.”
Mahkeme heyeti, suç koşulu oluşmadığını belirterek, tüm sanıkların beraatine karar verdi.