1488 gündür Silivri Cezaevi’de tutulan Osman Kavala ve çArşı davası sanıkları dahil 52 kişinin yargılandığı Gezi davası bugün devam etti. Mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Osman Kavala’ya bu duruşmada da tahliye çıkmadı. Yurtdışındaki sanıkların yakalanmasının beklenmesine hükmeden mahkeme, savunma yapmayan sanıklar için önümüzdeki duruşmaya kadar süre verdi. Üye hakim Kürşad Bektaş karara şerh koyarak Kavala’nın tahliye edilmesi gerektiğini savundu.
Üye hakim Bektaş, şerhte “Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenen amaca adli kontrol tedbirlerinden bir veya bir kaçının uygulanması ile ulaşılabileceği, değerlendirilerek sanığın duruma göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya bir kaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim” diye yazdı. Bir sonraki duruşma 17 Ocak’a görülecek.
Kavala duruşmaya katılmadı
Açıklamaların ardından basın açıklamasındaki kalabalık duruşmaya geçti. Saat 10.30 itibariyle de duruşma başladı. Osman Kavala mahkemenin yoklamasına katılmadı.
Kavala, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini hedef alan açıklamalarının ardından adil bir yargılama yapılmasına imkân kalmadığını belirterek “Duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum” açıklaması yapmıştı.
Af Örgütü: İhlal prosedürü başlatılmalı
Uluslararası Af Örgütü, bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tahliye edilmemesinin ardından Avrupa Konseyi ülkelerinin başkanlarına açık mektup gönderdi.
Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2019’daki bağlayıcı kararına uymayı reddettiğine dikkat çeken Af Örgütü devlet başkanlarını Salı günü (30 Kasım) Strasburg’da yapılacak toplantıda Türkiye’ye karşı ihlal prosedürünü başlatmaya çağırdı.
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks, “Türkiye’nin Osman Kavala’yı cezaevinden tahliye etmemek için öne sürdüğü gerekçeler miadını doldurdu. Türkiye’nin AİHM’in bağlayıcı kararını uygulamayı reddetmesi, Kavala’nın kişi hürriyeti hakkının ihlalidir ve Avrupa’nın insan hakları sisteminin bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.
“Bu dava, AİHM’in Türkiye’yi mahkum ettiği amansız siyasi zulmün bir diğer perdesidir. Bir ülkenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince sahip olduğu yükümlülüklerini bu denli hiçe saydığı bir durumda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi harekete geçmek ve ihlal prosedürünü başlatmak zorundadır” diyen Nils Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Avrupa Konseyi ve üye devletler, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını sağlamak için ellerinden geleni yapmalıdır.”