ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun (THBT) “Bağlama Orkestrası Konseri” ve “Mahmud ile Yezida” tiyatro oyunu “Etkinlik onaylanmadan sosyal medya kanallarında tanıtım yapma” gerekçesiyle iptal edildi.
Topluluk üyesi bir öğrenci, “Dayanışma olmadan şimdiye kadar kaybedilen haklarımızı geri almak, var olanları korumak imkansız. Toplulukların beraber hareket etmeyi sistemleştirmesi ve rektörlüğe muhtaç olma durumundan çıkmaları gerektiği kanaatindeyim” dedi.
“Amaç dayanışmayı engellemek”
Etkinlik iptaline ilişkin konuşan THBT üyesi bir öğrenci, “Bu etkinlik iptalinin hukuksuz olduğu aşikar. Rektörlüğün uyguladığı politikalara alışık olduğumuz için bunun toplulukların dayanışmasının önüne geçmek, onları sindirmek, birbirlerine düşürmek için uyguladığı edepsiz bir yöntem olduğunun farkındayız. THBT’nin de 63 yıllık geçmişinde bu tip olaylarla çokça karşılaştığını da görebiliriz” ifadelerini kullandı.
Konser ve tiyatro oyunun kültür işleri tarafından “etkinlik onayı çıkmadan sosyal medyada tanıtımını yapma” gerekçesiyle iptal edildiğini söyleyen öğrenci, “Kültür işlerinin topluluklar için yayımladığı yönergede ise böyle bir madde yok, ne sosyal medya ile ilgili ne duyurmakla ilgili… Topluluktaki insanlar da asıl sebebin ne olduğunu sorgulamaya başladı. Biz de topluluk üyeleriyle toplantı yaptık. Konserimizi Mezunlar Derneğinde yaptık. Tiyatro oyunumuzu fizik çimlerinde oynayacağız. Bu kararlara varılmasındaki temel sebepler şunlardı: Bir yıl boyunca bu etkinlikleri çıkarmak için çalışan arkadaşlarımızın emeklerinin boşa gitmemesi ve okuldaki bahar şenliği gündemini tekrardan güçlendirmek.
THBT’nin bundan sonraki duruşu da net: Kendinin ve diğer toplulukların hakları ve alanlarının savunucusu konumunda olacak. O yüzden asıl rektörlük tarafının ne yapacağı önemli, bu sürtüşmeyi daha da mı büyütecekler yoksa tek seferlik bir şey olarak bırakıp sonra iyi niyet göstergeleri mi sunacaklar merak ediyoruz” diye konuştu.
İptalin THBT’nin şenlik eylemleri sürecindeki varlığı nedeniyle yapıldığını söyleyen öğrenci, “Etkinlik iptaliyle de bizi korkutup sürecin dışına çıkmamızı, bu şekilde de hem bize hem diğer topluluklara gözdağı vermek istediklerini düşünüyoruz. Sanıyorum ki eğer biz şenlik eylemlerinde hiç olmasaydık etkinliklerimizi yapabilecektik” dedi.
“Tek seçenek dayanışma”
Bu yasakların karşısında toplulukların tek yolunun dayanışmaktan geçtiğini söyleyen öğrenci, “Dayanışma olmadan şimdiye kadar kaybedilen haklarımızı geri almak, var olanları korumak imkansız. Toplulukların beraber etmeyi sistemleştirmesi ve rektörlüğe muhtaç olma durumundan çıkmaları gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca bana göre topluluklar sadece birinin başına kötü bir olay geldiğinde değil sakin zamanlarda da toplanıp süreci planlamalı diye düşünüyorum. Toplulukların birbirleri için seferber olduğu durumda aşılamayacak hiçbir problem olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. (