Nükleer karşıtı etkinlikler için 2006 yılında geldikleri Sinop’ta denize giren ve hayatlarını kaybeden Soner, Öner ve Güneş, ölümlerinin 13’üncü yılında anıldı.
2006 yılında nükleer santrallere karşı etkinlikler için Sinop'a gelen ve girdikleri denizde dalgalara kapılarak hayatlarını kaybeden Ankara üniversitelerinden üç genç unutulmadı. Soner Balta, Öner Balta ve Güneş Korkmaz, hayatlarını kaybedişlerinin 13'üncü yılında yürüyüş ve basın açıklamasıyla anıldı.
Mersin Akkuyu’da santral inşaatına başlandığı, Sinop’ta da etüt ve zemin çalışmalarının sürdüğü 2006'da çok sayıda bilim insanı, akademisyen, sanatçı ve yaşam savunucusu Sinop'ta gerçekleştirilen nükleere karşı şenlikte bir araya gelmişti. Etkinlikler için Sinop'ta bulunan Ankara üniversitelerinde öğrenğim gören Soner , Öner ve Güneş Akliman'da girdikleri denizde dalgalara kapılmış, kurtulma mücadeleleri sonuç vermemişti.
Sinop Nükleer Karşıtı Platform, hem Soner, Öner ve Güneş'i anmak hem de durdurulan projenin iptali ve bölgenin ağaçlandırılması gibi talepleri komuoyuna anlatmak üzere bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamanın tam metni şu şekilde:
SONER –ÖNER- GÜNEŞ’İN İŞARET ETTİĞİ YOLDA SİNOP’TA NÜKLEERSİZ YAŞAM MÜCADELESİ
Değerli Basın Emekçileri, sevgili dostlar;
Soner, Öner ve Güneş’i Güneşe uğurladığımız tarihin üzerinden 13 koca yıl geçti. Ama sanki dün uğurlamış gibi yüreğimizdedir acıları.
Takvim yaprakları 22 Temmuz 2006 yılını gösteriyordu. Sinop Nükleer Karşıtı Platform ve Bileşenleri olarak 17-23 Temmuz 2006 tarihleri arasında Sinop’ta kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrallarına karşı farkındalık yaratmak ve karşı duruşumuzu göstermek için “SİNOP’TA NÜKLEERSİZ YAŞAM ŞENLİĞİ” düzenlenmişti. Sinop’ta verilen Mücadeleye destek vermek ve mücadeleyi bilince taşımak için her kesimden insan toplulukları destek için Sinop’ta bulunuyorlardı.
TMMOB ve TTB’ye bağlı Odaların Öğrenci Gençliği de bu etkinlikte yerlerini almışlardı. Sayıları da kalabalıktı. Bu nedenle Öğrenci Gençliği; Sinop Akliman bölgesinde Martı Kamping’de bir hafta süreli kamp kurmuşlardı. Amaçları Nükleer Santral kurulması planlanan bölgede yöre halkını bilgilendirmek ve sağlık taraması yapmaktı. 22 Temmuz günü Akliman bölgesinde deniz çok hırçın ve dalgalıydı. Soner, Öner ve Güneş’i bizden aldı. Onları o gün güneşe uğurladık. Ama mücadelemiz hala sürüyor, Sinop Nükleer Güç Santrali projesi tarihin çöp sepetine atılana dek de sürecek. Bu mücadelemiz Sinop ve Türkiye’yi Nükleer belasından kurtarmak olduğu kadar Soner, Öner ve Güneş’e o gün verdiğimiz sözümüzdür. Sinop’ta Nükleer Santral ve Nükleer Atık Tesisi kurdurmayacağız.
Değerli dostlar;
Sinop NGS projesi başladığından buyana tam beş kez durduruldu. Son iki durdurma ise AKP hükümetleri döneminde yaşanmıştır. Şunun altını çizmek istiyoruz. Proje iptal edilmedi! Sadece durduruldu.
Son durdurulma eylemini hatırlayalım dostlar;
Sn Cumhurbaşkanı Osaka’da yapılan G20 liderler Zirvesine giderken 27 Haziran 2019 tarihinde Japonya’nın önde gelen Ekonomi gazetesi NİKEİ’ye verdiği mülakatta;
“Sinop nükleer enerji santrali projesinde arzu edilen noktada değiliz. Japon tarafınca hazırlanan fizibilite çalışması raporu ve maliyet analizi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve diğer gerekli kurumlarımız tarafından ayrıntısıyla incelendi. Hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık.
“Sinop nükleer enerji santralinin arzu ettiğimiz gibi ilerlememesi tabii ki üzücü. Ne var ki, Japonya ile enerji işbirliğimizi sadece nükleer enerji alanıyla sınırlamıyoruz. Japonya ile temiz kömür, yenilenebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, insan kaynakları gelişimi ve ulaştırma gibi çok alanda birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz.” demiştir.
Değerli basın emekçileri;
Sn. Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri beklenilen açıklama değildi. Ancak, bizim açımızdan Sinop NGS’ nin ilerlemediğine ve durdurulduğuna-iptal değil- ilişkin üst düzey bir açıklama oldu.
Buradan şunu görüyoruz;
Sinop Uluslararası kirli pazarlıkların konusu yapılıyor. Sinop olarak buna izin vermeyeceğiz.
Meselenin Enerji konusu olmadığı birkez daha görüldü.
Dünya devleri Nükleer Enerjiden uzaklaşırken Türkiye’nin hala bu pazarda anılması manidardır.
Nükleer durduruldu! 10.1 km2’lik alanda kesilen ağaçlar ne olacak? Bu alanda tahminlerimize göre 1.000.000’dan fazla ağaç kesilmiştir. En kısa sürede bu alanın ağaçlandırılması gerekir.
Sinop Orman İşletmesinden bu alanın ağaçlandırılmasını ve bu çalışmada göreve talip olduğumuzu burada Sinop ve Türkiye halkları önünde talep ediyoruz.
Tehlike henüz devam ediyor. Bu nedenle Mücadelemiz sürüyor, NS projesi tarihin çöp sepetine atılana dek sürecektir.
“Nükleer sizin olsun Sinop bizimdir!” diyoruz.
Değerli dostlar;
Bir de şunu tekrar belirtmek isteriz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 15 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkartılan Özellikle Sinop İnceburun Yarımadasını ilgilendiren 1/100.000 ÇDP’daki Plan Notu değişikliği incelendiğinde; Sinop İnceburun Yarımadasında Nükleer Atık Depolama Tesisi işaretlendiği tespit edilmektedir. Bu canımızı yakıyor.
Diğer bir deyişle nefes alacağımız, bu doğa harikası bölge Nükleer Çöplük alanına dönüştürülmek isteniyor. Ağaçlara kıydınız, Bize nefes aldırmıyorsunuz!
Değerli dostlar;
Bu konu Sinop NKP tarafından yargıya taşınmıştır. Ancak son durumu kısaca anlatmak gerekirse ve Biz diyoruz ki;
Sinop Nükleer Santral İstemiyor!
Nükleer durdu diyorsunuz! Bizi kandıramazsınız!
Size Nükleer Santral Yaptırmayacağız!
Sinop Nükleer Çöplük Olmayacak!
Nükleere İnat Yaşasın Hayat!
Nükleer sizin olsun Sinop bizimdir.