Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 13’ü kadın 15 tarım işçisinin katliam gibi kazada hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen mevsimlik işçiler, zor çalışma şartlarının yanında güvencesizlikle de karşı karşıya. Haftanın yedi günü, günde 11 saat çalışan işçilerin yüzde 97’sinin sigortası yok.
Bir milyon kişi etkileniyor
Hayata Destek Derneği’nin ‘Mevsimlik Tarım İşçiliği Yaşama, Çalışma Koşulları Araştırması’ mevsimlik işçilerin sorunlarını gözler önüne seriyor.
Buna göre, geliri 1.000 liranın altında olan işçilerin yüzde 65’i borç içinde yaşıyor. Sigortalı işçi ise neredeyse yok. İşçilerin sadece yüzde 3’ü sigortalı çalışırken, çok büyük bir kesimi ise gezici oldukları için çadırlarda yaşıyor.
Kayıt dışı çalışan işçilerin sayısı net olarak bilinmiyor, ancak 15 yaş üzeri 485 bin mevsimlik işçisi olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı, işçilerin aileleriyle birlikte 1 milyonu buluyor.
Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna, yılın ortalama altı ila dokuz ayını tarımsal ürünlerin ekimi, çapası, ilaçlaması, sulaması, hasadını gerçekleştirerek kazanan mevsimlik işçiler, barınma, iş güvenliği, sağlık sigortası gibi imkanları da olmadan yaşamlarını sürdürüyor.
İşçilerin çalışma şartlarına ilişkin raporda kaydedilen bazı detaylar şöyle:
* İşçi aileler naylon, bez, branda ile yapılmış çadırlarda yaşıyor.
* İçme ve kullanma suyu, tuvalet imkanları kısıtlı.
* Atıklarını açık alana bırakıyorlar, bu durum kendi sağlıklarını da tehdit ediyor.
* Yeterli sağlık hizmeti alamıyorlar. Toplum Sağlığı Merkezleri yetmiyor.
* Yeterli ve sağlıklı beslenemiyorlar.
* İş Kanunu kapsamında olmadıkları için iş güvenlikleri de yok.