Fabrikada üretimi durduran Renault işçilerinin başlattığı, Tofaş ve Coşkunöz fabrikalarına da yayılan metal işçilerinin direnişi büyümeye devam ediyor. Bugün, Mako işçileri de iş bıraktı.
Bursa’da Renault, Tofaş ve Coşkunöz işçilerinin ardından 1000 kişinin çalıştığı Mako işçileri de iş bırakarak direnişe başladı. Böylece Bursa’da üretimi durdurarak direnişe geçen işçi sayısı 12 bini aştı. Patronların işçilerin 4 maddelik talebini kabul etmemesi halinde önümüzdeki günlerde daha fazla fabrikanın direnişe katılacağı bildirildi.
Bugün TOFAŞ’a motor üreten Mako adlı fabrikada çalışan işçilerin de destek verdiği eylemde, polisin işçileri “Fabrika dışından destek gelirse size saldırırız” diyerek tehdit ettiği öğrenildi.
Sendikaları Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi nedeniyle sendikaya tepki göstererek çalıştıkları fabrikada üretimi durduran Renault işçilerinin başlattığı, TOFAŞ ve Coşkunöz fabrikalarına da yayılan on binin üzerindeki metal işçilerinin direnişi 4’üncü gününde. Bugün, TOFAŞ’a motor üreten Mako adlı fabrikada çalışan işçilerin de destek verdiği direniş, sivil polislerin kuşatması altında devam ediyor.
FORD’DA YEMEK BOYKOTU
Ford’un Kocaeli Gölcük fabrikasında montaj bölümü custom hattında çalışan işçiler Bursa’da devam eden direnişe destek vermek için öğle yemeğine çıkmama eylemi yaptı.
MAKO İŞÇİSİ DE İŞ BIRAKTI
Bir süredir fabrika içinde yaptıkları yürüyüşle Türk Metal Sendikası’nı protesto eden Mako işçileri, bugün sabah saat 08.00’da iş bırakarak direnişteki yerini aldı. Direnişe Mako’nun far ve silecek gibi malzemeler üreten iki fabrikasından toplam 1200 işçi katılırken, fabrikada üretim tamamen durdu. Renault ve Coşkunöz işçileri kitlesel bir yürüyüşle Mako işçilerine destek verdi. Valeo işçileri de direnişe çıkan işçileri yalnız bırakmadı. Mako işçilerinin bir kısmı içeride kalırken diğer işçiler fabrikanın karşısında dizildiler.
TALEPLER AYNI
Fabrikalarda 06.30-16.00, 16.00-01.30, 08.00-16.00, 16.00-24.00, 24.00-08.00 ve özel vardiya olarak adlandırılan 08.00-20.00 ve 20.00-08.00 vardiyaları bulunuyor. Direniş yerinde görüştüğümüz işçiler Renault ve Tofaş’ın ardından direnişe katılma kararı aldıklarını ancak vardiyaların dağınık olması nedeniyle bağ kurmakta zorlandıkları için direnişe biraz daha geç katıldıklarını söylediler. Taleplerinin Renault, Tofaş ve Coşkunöz işçileriyle aynı olduğunu anlatan işçiler “Zaten bunlar işçi temsilcilerinin yaptığı görüşmeler sonucu ortaklaşılan tüm işçilerin talepleri” dediler.
Diğer fabrikalar gibi Bosch sözleşmesi ve Türk Metal yöneticilerinin sendikadan istifa eden işçilere yönelik saldırısı bardağı taşıran son damla olmuş.
Bosch’ta ayrı imzalanan sözleşmeyle aynı süre çalışmış işçiler arasında 500-550 lira fark olduğunu anlatan işçiler, “Türk metal her sözleşme döneminde tavşana kaç tazıya tut diyordu. Bize siz yan sanayisiniz sayınız az onun için bir şey yapamıyoruz diyorlar. Tofaş işçilerine de yan sanayinin durumu kötü o nedenle MESS sözleşmesinde sizin için daha iyi zam alamıyoruz diyor. Böyle diye diye yıllarca bizi oyaladılar ama artık yeter” diye konuşuyorlar.
ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!
Direnişin başlamasından iki saat sonra Mako Genel Müdürü Erol Bakan işçilere açıklama yaptı. MESS ile yapılan toplantıda alınan kararları duyuran Bakan, eylemin sürmesi halinde fabrikanın kapanabileceğini söyledi. İşçilerin eyleminin yasa dışı olduğunu ileri süren Bakan, MESS’in ve işverenin ‘ricasını’ ileterek bu eyleme son verilerek bir an önce üretime başlanmasını istedi. İşçilerin taleplerine ilişkin yaptıkları değerlendirmeyi de aktaran Bakan, imzalanan sözleşmenin değişmesi gibi bir durumun olamayacağını ve 2017’ye kadar geçerliliğinin olduğunu söyledi. Sözleşmeyi delmeden ilave iyileştirme yapmak için yol aradıklarını anlatan Bakan, bunun için 1 ay süre gerektiğini söyledi. Konuşmayı sessizce dinleyen işçilerin Bakan’nı sözlerine yanıtı ise “Ölmek var dönmek yok, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “direne direne kazanacağız” sloganları oldu. Konuşmanın ardından görüştüğümüz işçiler, işe geri dönmeyeceklerini, talepleri kabul edilene kadar direnişi sürdüreceklerini söylediler.
COŞKUNÖZ PATRONU AĞLADI
Coşkunöz patronlarından Oya Öney bugün sabah işçilerle toplantı yaptı. İşlerin zor durumda olduğunu ellerindeki projelerin iptal olabileceğini belirterek işçilerden işbaşı yapmalarını istedi. İşçilerle konuşan Öney, işbaşı yapan işçiler hakkında hiçbir işlem yapmayacakları sözünü verdi. Patron Öney, işçilerin tepkisi üzerine direniş yerinden ayrılmak zorunda kaldı.