Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Defne halkı arasında itilaf konusu olan Turunçlu’daki atık su tesisini yerinde yenileme ısrarı, tarafların TMMOB’un hakemliğine başvurarak soruna çözüm bulma çabasına rağmen Lütfü Savaş’ın inadı nedeniyle sonuca ulaşmıyor.
Yöre halkı, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Defne Turunçlu’daki atık su arıtma tesisini teknolojisi geri olduğu gerekçesiyle yerinde yenileme girişimine tesis ilçenin tam ortasında, yaşam alanlarının içinde olduğu için yıllardır itiraz ediyor ve atık su arıtma tesisinin kapatılıp, yaşam alanlarının dışına çıkarılmasını talep ediyor. Büyükşehir Belediyesi de maliyet gerekçesiyle tesisin yerinde yenilenmesinde ısrar ediyor. Tesisin yenilenmesi için yıllardır yaptığı ikna turlarından sonuç alamayan Hatay Büyükşehir Belediyesi 1,5 yıl önce bir ÇED raporu alarak tesisi yenileme girişimini başka bir safhaya taşıdı. Demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve yöre halkının bu girişime tepki vermesi üzerine geri adım atmak zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) hakemliğine başvurma önerisini kabul etmek zorunda kaldı ve TMMOB’dan çıkacak sonuca göre hareket edilmesinde mutabık olundu.
TMMOB söz konusu raporu Nisan ayında yayımladı. Raporda mevcut tesisin kapatılması, yeni yapılacak tesisin hangi teknoloji kullanılarak yapılırsa yapılsın yerinde yapılmasının uygun olmadığı, yerleşim alanlarından uzakta bir yer seçimi yapılması gerektiği ve mevcut alanın Defne halkının ihtiyacı doğrultusunda Kent Park yapılması gerekliliğine vurgu yapıldı!
Raporun açıklanmasının ardından bir süre sessiz kalan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, ardından TMMOB’un raporunu itibarsızlaştırmaya çalışmaya başladı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin TMMOB’un raporunun gerekleri doğrultusunda harekete geçmediği gibi, hiçbir açıklama yapmayıp adeta konuyu gündemden düşürmeye çalıştığı sonucuna varan Defne Oluşum Meclisi bugün bir basın açıklaması yaparak gelişmelerle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirdi.
Defne Oluşum Meclisi’nin basın açıklamasını İnşaat Mühendisi Adnan Özçelik okudu ve açıklama sırasında Hatay Büyükşehir Belediyesi önüne siyah bir çelenk de bırakıldı.
Tesisin kapatılıp, yenisinin başka bir bölgede yapılmasına, maliyet gerekçe gösterilerek yanaşılmadığını ifade eden Özçelik, TMMOB’un raporuna rağmen tesisin yerinde yapımı için yeni proje ve fikirler üretilmeye çalışıldığına tanık olunduğunun da altını çizdi.
“İnsan sağlığının maliyeti olmaz!” denilen basın açıklamasında “Halk ve çevre sağlığını parayla ölçen zihniyete asla teslim olmayacağız! Yaşam alanlarımızdan elinizi çekin!” denildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin söz konusu tavrının protesto edildiği belirtilen basın açıklamasında, Turunçlu atık su arıtma tesisinin derhal kapatılması, yeni tesis için yaşam alanlarının dışında yer seçimi yapılması ve mevcut alanın Defne halkına Kent Park olarak kazandırılması talebi yenilendi.
Yapılan basın açıklamasında, TMMOB raporunda uygun olmadığı açıkça değerlendirilen ÇED raporunun da yargıya taşınacağı belirtildi.
Defne Oluşum Meclisi
Kurum temsilcileri ve bireysel katılımcıların da içinde yer aldığı Defne Oluşum Meclisi geçtiğimiz ay bir deklarasyon yayımlayarak kuruluşunu gerçekleştirdi. Meclisin kuruluş deklarasyonu şöyle:
“Defne Oluşum Meclisi kuruluş deklarasyonu
Çevre katliamları, pis kokular, çukurlu yollar, asimile edilmiş gençler, işsizlik, yoksulluk, yurtdışı işçiliği, halk için değil rant için işbaşına gelen yöneticiler bizim kaderimiz değil!
Yerel yönetimlerde “söz, yetki, karar”ın halkta olması için somut çalışmalar yapmak, demokratik, katılımcı ve özgür bir toplum duyarlılığı oluşturmak;
Dilimizi, kültürümüzü, anadilimizi sanatsal eylemsellikler üreterek kalıcılaştırmak ve yaygınlaştırmak;
Yaşamın her alanında, yeraltı ve yerüstü canlılığı, bilimsel akademik yöntemlerle tanımlayarak, yaşanabilir, sürdürülebilir alanlar açmak ve korumak;
Toplumun, yeri geldiğinde tek tek bireylerin, ekonomik, sosyal ve yaşamsal sorunlarının çözümünde hep birlikte hareket edecek dayanışmacı bilinci kurmak;
Halkın içinde halkla birlikte mücadele etmek şiarı ile bir araya geldik…
Kentsel yaşamı geliştirecek projeleri, kurumlar ve meslek örgütleriyle birlikte hayata geçirecek çalışmaları yapacak, kentimizin deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı hazırlıksız olduğu bilinciyle; yerel yönetimleri bir an önce harekete geçirmeye, afetler yaşanmadan tedbir almalarını sağlamaya çalışacağız!
Son günlerde dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde yaşanan doğal afetler; iklim krizi, doğanın rant uğruna acımasızca talan edilmesi sonucu meydana gelmiştir!
Türkiye, 2016 yılında Paris İklim Anlaşmasını onayladığı halde, henüz taraf olmamış, katı ve fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması konusunda hiçbir adım atmamıştır! İlimiz sınırları içinde üç adet termik santral kurma girişimi, yaşanması muhtemel iklim felaketinin habercisi niteliğindedir! Doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkacak, iklim krizine dikkat çekme çalışmaları yapacağız!
Rant uğruna canlıların yaşam alanları yok edilmektedir! Maden çıkarma gerekçesiyle, Arsuz ilçesinde, Defne ilçesinin neredeyse üçte biri kadar yüzölçümüne sahip ormanlık alanın yok edilmek istenmesi kabul edilemez! Arsuz halklarıyla dayanışıyor, doğayı ve yaşamı savunuyoruz!
Pandemi krizi, doğa talanı yetmezmiş gibi, göçmen düşmanı politikalarla göçmenler ötekileştirilmekte, halklar birbirine düşman edilmektedir!
İşte tam bu zamanda;
DOĞAMIZA, SUYUMUZA, TOPRAĞIMIZA, DİLİMİZE, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAK için,
Biz aşağıda imzası bulunan yapılar olarak Defne’de yaşama, topluma, doğaya ve canlılara dair her türlü meselede ortak söz söylemek ve kolektif bir yaşam örmek için bir aradayız…
Defne topraklarına gönül vermiş tüm dostlarımızı sesimize ses, gücümüze güç katmaya davet ediyoruz..
Sadece Bölünmüş Olduğumuz Kadar Zayıf Ancak Birleştiğimiz Kadar Güçlüyüz!…
HDP, SYKP, EMEP, Sol Parti, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Mücadele Birliği Platformu, SMF, Partizan okurları”