HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun AKP’lilere hitaben “Sizler Bolşeviksiniz, bizler Menşevik” sözlerine HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü Twitter üzerinden yanıt verdi. Sovyetler Birliği ve Bolşeviklere ilişkin “Sovyetler 7 Kasım 17’de ayaklandı, iktidar Bolşeviklere geçti; Menşevikler 1921’den sonra tarihten silindi” dedi.
SiyasiHaber
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada AKP'lilere, “Sizler Bolşevik’siniz, ben de Menşevik gibi hissediyorum burada ve Bolşevikler de Duma’da çoğunluktaydı. Onların istediği oldu, onların isteği üzerinden sistem belirlendi" demiş, sosyalistlerin tepkisini çekmişti.
Katırcıoğlu’nun sözleri üzerine HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü Twitter hesabı üzerinden Sovyetler Birliği ve Bolşevik-Menşevik ayrımı üzerine tarih bilgileri paylaştı. Bolşeviklerin Duma’da hiç çoğunluk olmadıklarını, Çoğunluk (Bolşevik) isimlendirmesinin 1903 Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) 2. Kongresi’ndeki bir oylamadan ortaya çıktığını hatırlattı.
Edward Halett Carr’ın “Tarih Nedir?” kitabından yaptığı alıntıyla “Eninde sonunda tarihçi ne çeşit olgular peşindeyse onu elde edecektir. Tarih yorum demektir” diyen Kürkçü, dizi twitlerinin sonuncusunda HDP’nin Siyaset Durum Değerlendirmesi’nden yaptığı alıntıyla “Yorumsuz-Yorum”unu tamamladı: "Siyaset anlayışımız ve tarzımız, faşizmin toplum üzerinde söylem ve argüman üstünlüğü kurmasına izin vermemelidir. Hele hele farkında olalım veya olmayalım, iktidar propagandasının etkisi altında kalınmamalıdır.”
Ertuğrul Kürkçü’nün Twitleri şöyle:
1. “Bolşevikler” kimdir? Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) 2. Kongresinde (1903) “örgüt” tartışması üzerinden çoğunluğu kazanan Vladimir Lenin ve arkadaşları Rusça çoğunluktakiler anlamında “Bolşeviki” olarak ünlendiler.
2. “Menşevikler” kimlerdir? RSDİP 2. Kongresi'nde Lenin ve arkadaşları karşısında azınlığa düşen Martov ve arkadaşları Rusça azınlıktakiler anlamına gelen “Menşeviki” olarak ünlendiler. Rusya sosyalist ve işçi hareketi bu iki kanadın mücadelesi ekseninde şekillendi.
3. “Bolşevikler” ve “Menşevikler” ayrılığı nasıl derinleşti? 1912'ye kadar iki hizip de resmen RSDİP'in üyesi olarak kaldılar. Ancak, 1905 devrimi sırasında ve sonrasında “devrimin niteliği”, "taktikler" ve “mücadele biçimleri” konusunda da keskin ayrılıklar baş gösterdi.
4. “Bolşevikler” ve “Menşevikler” ne zaman resmen ayrıldı? Bolşevikler 1912'de Prag'da topladıkları Kongre'de Menşevikleri RSDİP'ten ihraç ettiler. Ayrı bir parti olarak RSDİP (Bolşevikler) adıyla yeniden örgütlendiler.
5. Duma nedir? Duma Rusça “Danışma Meclisi” demektir. 1905 Devriminin baskısı altındaki Rus Çarlığınca halka verilen bir taviz olarak kuruldu. 1906-12 arasında 4 yasama dönemi geçirdi: 1. 1906, 2. 1907, 3. 1907–12, 4. 1912–17.
6. Duma'da çoğunluk kimdeydi? Duma'da RSDİP ve Bolşevikler hep azınlıktaydı. Çoğunluk onların sağındaki partilerdeydi. 1. Duma'yı Bolşevikler boykot etti. Menşevikler 18/566 sandalye kazandı. 2., 3., 4. Duma'da RSDİP sırasıyla ortaklaşa 47/453, 19/465, 15/448 sandalye kazandı.
7. Duma'ya ne oldu? 2 Mart 1917'de Çarlık yıkıldı. Sosyalist Devrimci Parti öncülüğünde Cumhuriyet kuruldu. Duma kapatıldı. 7 Kasım 1917'de Sovyetler (işçi-köylü-asker şuraları) ayaklandı. İktidar Bolşevikler'e geçti. Geçici Hükümet, Duma'yı lağvetti. Kurucu Meclis çağrısı yaptı.
8. Duma lağvedilince Menşevikler ne yaptı? Menşevikler, Sovyet Devrimi sırasında bölündü; Troçki ve Aleksandra Kollontay Bolşeviklere katıldı; Kasım 1917'de Kurucu Meclis seçimlerinde [Menşevikler] % 3.2'de kaldılar. Oyların %25'ini Bolşevikler, %57'sini Sosyalist Devrimciler aldı.
9. Menşevikler'in sonu ne oldu? Almanya'yla savaşı sürdürmek isteyen Menşevikler'in sağ kanadı, İç Savaş'ta karşı devrimin yanında yer aldı. Enternasyonalist Menşevikler Bolşevikler'le ortaklaştı. Martov Rusya'yı terk etti. Menşevikler, 1921'den sonra tarihten silindi.
10. “Olgular hakikatte bir balıkçının tablasındaki balıklara benzemez. Olgular, engin ve kimi zaman geçit vermez bir okyanusta yüzen balıklar gibidir; ve tarihçinin ne tutacağı kısmen bahtına, ama esasen okyanusun ne tarafında balık tutmayı tercih ettiğine bağlı olacaktır. Bu iki etmen de elbette, tarihçinin tutmak istediğinin ne çeşit bir balık olduğunca belirlenecektir. Eninde sonunda tarihçi ne çeşit olgular peşindeyse onu elde edecektir. Tarih yorum demektir.” Tarih Nedir? Edward Halett Carr.
11."Siyaset anlayışımız ve tarzımız, faşizmin toplum üzerinde söylem ve argüman üstünlüğü kurmasına izin vermemelidir. Hele hele farkında olalım veya olmayalım, iktidar propagandasının etkisi altında kalınmamalıdır.” HDP Siyasi Durum Değerlendirmesi, 3 Ekim 2018.