2009 domuz gribi ve Kovid-19 arasında bazı önemli farklılıklar var. CDC’nin bildirdiğine göre, 2009 yılındaki grip salgını öncelikle çocukları ve gençleri etkiledi ve ölümlerin yüzde 80’i, 65 yaşın altındaki kişilerde gerçekleşti.
Dünyanın 2009 yılında son pandemi olan H1N1 domuz gribini yaşamasından bu yana on yıldan biraz fazla bir zaman geçti. ABD Bulaşıcı Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezleri’ne (CDC) göre, 2009 ve 2010 baharında, virüs dünya genelinde 1.4 milyar insana bulaştı ve 151.700 ilâ 575.400 arasında insan bu hastalıktan ötürü hayatını yitirdi. Dünya şimdi de SARS-CoV-2 adlı yeni bir korona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisinin ortasında.
Yakın tarihte bir pandemi geçirmiş olması nedeniyle ABD’deki devlet kurumlarının bir sonraki için salgın için hazır olmasını beklemek akla yatkın görünüyor. Buna karşın, 2009 domuz gribi ile Covid-19 arasında bazı mühim farklar var ve bunların her birine verilen tepkiler de farklı.
Kaliforniya San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesi Küresel Sağlık Bilimleri Bölümü Dekanı Steffanie Strathdee, “2009 yılındaki H1N1 pandemisi bir uyarı işareti olmalıydı” diyor. “Bu, korktuğumuz şekilde milyonlarca insanın canını alan bir pandemi değildi ama bir uyanma çağrısı olmalıydı. Yapılan tüm ciddi tahminlere göre, Covid-19 çok daha fazla can alacak.”
Strathdee ayrıca, ölümcül bir mikrobiyal patojenle (hastalık yayıcı mikroorganizma/ç.n.) mücadele ettiği kişisel deneyimini anlattığı “The Perfect Predator” (Kusursuz Yırtıcı/Hachette Books, 2019) adlı kitabında, “Acinetobacter baumannii” adlı bir antibiyotiklere dirençli bir bakteri nedeniyle kocasının neredeyse hayatını yitirmesine tanıklık edişini aktarıyor. Kocası tamamen iyileşti; fakat Covid-19 pandemisinin ona bulaşması halinde ciddi komplikasyonlar geliştirme riski hayli yüksek.
…Gazete Duvar'dan Tarkan Tufan'ın çevirisinin tamamı için TIKLAYIN