Kıbrıslı aydın, yazar ve gazetecilere, Ankara’nın politikalarını eleştirdikleri gerekçesiyle “milli güvenliğe aykırı” bulunarak Türkiye’ye giriş yasağı konuluyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan geri gönderilen yazar Dr. Ahmet Cavit An, bu kararın barış ve çözüm yanlılarını korkutma amacı taşıdığını söyledi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Sedat Yılmaz’ın haberine göre Ankara’nın tez ve politikalarını eleştiren Kuzey Kıbrıslı aydın, yazar ve siyasetçilere, Türkiye’nin “milli güvenliğine aykırı” bulunarak ülkeye giriş yasağı konuluyor. Kuzey Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Basın ve İletişim Koordinatörü Ali Bizden, 6 Temmuz’da “güvenlik gerekçesi” denilerek Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan geri gönderildi.
‘Milli güvenliğe aykırı’
Bizden, sosyal medya hesabına yaptığı açıklamada, “PC1922 İstanbul Sabiha Gökçen’e geldim. 8 Eylül 2020’de 5 yıllık giriş yasağı konmuş. Milli güvenliğe aykırı diye bir ifade kullanıldı gerekçe olarak. G82 dendi. Telefon ve param alınıyor. Sabah 6.20’de KKTC’ye geri gönderileceğim söylendi.” diye belirtti.
G-82 koduyla geri gönderildi
Benzer bir giriş engeli de önceki gün araştırmacı yazar Dr. Ahmet Cavit An, yaşadı. İzmir’e gitmek üzere Ercan Havalimanı’ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na sabah saat 06.20’de inen An, “G-82” olarak kodlanan “milli güvenlik aleyhine faaliyetler” gerekçesiyle ilk uçakla geri gönderildi.
Havalimanında görevli polis eşliğinde üzerinde “Göç İdaresi” yazan bir odaya alındığını belirten An, kendisine, hakkındaki kararın geçen yıl Eylül ayında alındığını ve detaylı bilginin de Kıbrıs’taki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden alınabileceğinin söylendiğini aktardı. Kıbrıs’ın alternatif tarihi üzerine çalışmaları bulunan Cavit An, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı.
‘Karar muhaliflere ve barış yanlılarına karşı’
İnternette edindiği bazı bilgilere göre konumda 32 kişilik bir liste olduğunu ifade eden An, hakkındaki kararın geçen yıl Eylül ayında alındığını ve bunun da son cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önceye tekabül edilmesinin tesadüf olmadığını dile getirdi. Kararın Kıbrıslı aydın, muhalif ve barış yanlısı olanlara karşı olduğunu belirten An, “Seçim öncesi federasyon yanlılarını, çözüm yanlılarını, barış yanlılarını, Türkiye’nin buradaki işgaline karşıt olanları bir liste yapın dediler herhalde. Biz bunları korkutalım dediler. Böyle istediler. Onların bürokrasisi de böyle çalışır” dedi.
Karar siyasi
Bu kararın siyasi olduğunun altını çizen An, 2003’te Türkiye’ye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandığını hatırlattı. Daha önce Facebook sayfasında başkasına ait paylaştığı bir karikatürde Türkiye’ye terörist denildiği yönünde suçlamalara da maruz kaldığını vurgulayan An, “Kaldı ki şimdi ben Türkiye’ye terörist dersem, o karikatürde olduğu gibi, haksız sayılmam. Sen Suriye’nin kuzeyini işgal ettin, Irak’ın kuzeyini işgal ettin. Benim ülkemde de 160 bin Kıbrıs Rum’u, 40 bin Kıbrıslı Türk’ü göçmen yaptın. Adada 46 senedir ne yapıyorsun? Bu sürede 150 bin nüfus aktardın, Kıbrıs Türkleri azınlığa düştü” diye konuştu.
G-82 kodu nedir?
“G82” kodu, “milli güvenlik aleyhine faaliyetler” olarak nitelendiriliyor ve bu kapsama alınan kişiler sınır dışı ediliyor.
- Farklı harfler, farklı kategorilerden kişileri temsil ediyor.
- Buna göre, “A” kodu mahkeme kararlarını,
- “Ç” kodu geçici olarak ülkeye giriş yasaklarını,
- “G” ve “O” kodu ülkeye giriş yasaklarını belirtirken,
- “N” kodu ise (çalışma koşullu) izne dayalı girişle ilgili.