Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Çırpılar köyüne termik santral yapılması planlanıyor.
Kazdağlarının eteklerindeki Bayramiç'e bağlı Çırpılar Köyü’nde yapılacak Çırpılar Termik Santrali ile ilgili rakamlar ürkütüyor. Yılda 3.5 milyon tonun üzerinde linyit tüketimi yapacağı öğrenilen santralin kireç taşı tüketimiyse 300 bin tona yakın. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre, söz konusu santral yılda 558 bin ton taban külü ve 1 milyon 302 bin ton uçucu kül çıkaracak.
Taşzemin İnş. Madencilik Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali projesi sonucunda bölgede, yüz binlerce ton kömür tüketimi yapılacak ve yine yüz binlerce ton kül bırakılacak. Geçtiğimiz aylarda ÇED toplantısı yapılan Çırpılar Termik Santrali Projesi ile ilgili olarak 3 Şubat tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek. Proje bedeli 305 milyon 500 bin TL olan projede, termik santral, kül depolama sahası, kömür ocakları, kırma eleme tesisi bulunuyor. Çırpılar, Kovancı ve Boynanlar köyleri gibi yerleşim yerlerine yakın olan termik santralin, çevresinde iki gölet ve Kocaçay akarsu da yer alıyor.
İşletme izni alınan sahada üretilen kömürün kullanılacağı santralde, projeye göre, açık ocak işletmeciliği yapılacak ve ayrıca kırma-eleme tesisi kurulacak. Kömür ocak üretiminde ve kırma eleme tesisinde yılda 10 ay, ayda 25 gün, günde 16 saat olarak çift vardiya çalışılacak.
25 YILDA 88 MİLYON TON KÖMÜR TÜKETİLECEK
Söz konusu proje dosyasında “Yıllık linyit tüketiminin yaklaşık 3 milyon 526 bin 250 ton/yıl olacağı öngörülen tesiste 25 yıl ekonomik ömrü boyunca da toplam 88 milyon ton kömür tüketimi gerçekleşeceği yer alıyor. Proje kapsamında söz konusu saha için Maden Kanunu kapsamında T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllık işletme ruhsatı ve işletme izni alınacak olup süre bitiminde işletme Projesi için temdit başvurusunda bulunularak üretime devam edilecektir” dendi.
“Santralde yılda 294 bin 500 ton kireçtaşı kullanımı söz konusu olacaktır” denilen proje dosyasında, “Yapılan ön tasarıma göre, yanma sonucu ortaya çıkan (ve tesisten atılacak olan) kül miktarları hesaplanmıştır. Yılda 558 bin ton taban külü kül depolama alanında depolanacaktır. Yine yılda 1 milyon 302 bin ton uçucu kül çimento fabrikalarına satılacaktır” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, proje kapsamında 1 yılda depolanması planlanan taban külü miktarı 6 milyon 324 bin metre küp olacak.
Kaynak: Seçkin Sağlam/Evrensel