Koronavirüs sebebiyle karantina ve sosyal izolasyon uygulayan ülkelerde hava kalitesinin artışı uydu görüntülerine yansıdı. Ancak uzun vadeli bir değişim hakkında konuşmak için hala çok erken
SiyasiHaber
Nasa’nın geçtiği görsellerde COVID-19 pandemisinin başladığı Wuhan’da Şubat ayında Nitrojen dioksit emisyonunun (NO2) dramatik bir biçimde düştüğü görülebiliyor.
NO2 çoğunlukla araçlar, endüstri bölgeleri ve termal plantasyonlar tarafından atmosfere salınıyor.
Çin hastalığın pik sürecini atlattığından beri ise NO2 emisyonunun bir canlanma içine girdiği Avrupa Uzay Ajansı (ESA) görsellerinden okunabiliyor.
ESA tarafından gözlemlenen bir veri de koronavirüs çok hızlı bir şekilde yayıldığı ve tamamen karantina altına alınmış Kuzey İtalya’dan.
Avrupa Çevre Ajansı (EEA) da Barselona ve Madrid için benzer raporlar yayınladı.
Ayrıca ESA’dan alınan videoya bakıldığında İstanbul’da da hava kirliliğinin ciddi oranda azaldığı görülebilmekte.
NASA’da hava kalitesi araştırmalarında görevli Fei Liu Çin’deki değişimin daha önce görülmemiş bir olay olduğunu belirterek, bu kadar spesifik bir olay neticesinde böylesine bir değişimin ilk kez meydana geldiğini söyledi.
EEA’nın hava kalite sorumlusu Alberto Gonzalez Ortiz ise 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sürecinde dahi böyle bir düşüşün yaşanmadığını ve o dönemde daha zamana yayılmış bir dağılma gözlemlediklerini söyledi.
Ancak yetkililer hava kalitesinin artmasının kısa vadede bir değişime sebep olmasının mümkün olmadığını ve süreç böyle devam ederse uzun vadede etkisini hissettireceğini belirttiler.
Bu süreç her ne kadar kısa vadeli ve geçici bir olay olarak okunsa da Gonzalez Ortiz açıklamalarında “Az kirlilik her zaman için iyidir” demeyi de ihmal etmiyor.