Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Köyü’nde yapılmak istenilen krom ocağına karşı bir araya gelen yurttaşlar, doğa-yaşam savunucuları ve siyasi parti temsilcileri, ÇED toplantısını türküler ve halaylar eşliğinde 4’üncü kez engelledi.
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Köyü’nde yapılmak istenen krom ocağı için 2020 yılında yapılmak istenilen Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısı 2021 yılına ertelenmişti. Yurttaşların “ÇED istemiyoruz” diyerek tutanak tutturmasına ve toplantıyı yaptırmamasına rağmen aynı bölgede tekrardan ÇED toplantısı yapılmak istendi.
Daha önce 12 ve 13 Ocak’ta Arsuz Hüyük Köyü’nde yapılacağı duyurulan ÇED toplantılarının 12 Ocak’taki ilk oturumu, yurttaşların yoğun itirazı ve eylemi sayesinde yaptırılmamıştı.
Hüyük Köyü’nde kurulmak istenilen krom ocağına karşı bugün tekrardan bir araya gelen yurttaşlar, doğa-yaşam savunucuları ve siyasi parti temsilcileri, ÇED toplantısını türküler ve halaylar eşliğinde 4’üncü kez engelledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri, HDP İskenderun ilçe Eş Başkanı ve yöneticileri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, SYKP Hatay İl Eş Başkanları ve il yöneticileri, TÖP, CHP Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bölge muhtarları, sendika ve dernek yöneticileri de yurttaşların direnişine destek verdi.
Eylemde, “Bu dağlar evimiz, madene vermeyiz”, “Maden dursun, yaşam durmasın”, “Kromsuz olur, Hüyük’süz olmaz” yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar, “Hüyük maden istemiyor” dedi.
“Arsuz halkı muhteşem bir direniş gösterdi”
Yaşanan süreci değerlendiren Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Hüyük halkıyla beraber çevre köylerde, Hüyük’te kurulmak istenen maden ocaklarına karşı halkın çok büyük bir direnişi söz konusu. Dün de bugün de genci, kadını, yaşlısı… herkes toprağına sahip çıkmak için buradaydı. Arsuz halkı, muhteşem bir direniş örneği gösterdi. Arsuz halkını bugünkü direnişinden dolayı tebrik ediyoruz” dedi.
Arsuz halkı neden maden ocağı istemiyor?
Hatimoğulları, Arsuz halkının maden ocakları istememe nedenini şöyle sıraladı:
“Maden ocakları, 5 bin insanın yaşam alanını etkileyecek. Tarım arazilerini etkileyecek.
Burası biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan bir gölge. Çocukların, gençlerin geleceği için anneler, babalar burada maden ocağının yapılmasına itiraz ediyor.
Maden ocakları hastalık saçıyor, bu yüzden de halk itiraz ediyor.
Aynı zaman da buradan çok güçlü bir fay hattı geçiyor. Burada maden ocağı yapmak için kullanılacak olan dinamitler, deprem tehlikesini arttıracak.
Bütün bu nedenlerden dolayı bölge halkı, Hasankeyf’te, Kaz Dağları’nda ve Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilmeye çalışan çevre felaketlerine karşı direnen halklar gibi direnmeye devam ediyor.”
Hatimoğulları, Türkiye’nin dört bir yanında çevre felaketlerine karşı direnen yurttaşlara selam göndererek konuşmasını sonlandırdı.
ÇED yönetmeliği gereği yapılması ilan dilen Halkın katılım toplantısına, ÇED görevlileri gelmedi.