‘Bunları araçtan indirir, gözünüzün önünde kafalarını ezerim’ diyen emniyet müdürü talimat verdi, 20 çevik kuvvet polisi bir kişiye işkence etti. Kaymakam soruşturma izni vermedi, bölge idare mahkemesi ‘soruşturmaya izin verilmelidir’ kararı verince, soruşturma yapılabildi. Şimdi davanın ilk duruşması var. Hopa’daki işkenceci polisler yargılanıyor.
2011’de Hopa’da gençlerin işkenceye uğramasına itiraz ettiği için 20 çevik kuuvet polisinin işkencesine uğrayan Kamil Ustabaş, polislerin yargılanması için o günden beri uğraşıyor. Uzun süren hukuksuzlukların ardından başlayan davanın ilk duruşması 9 Eylül’de yapılacak.
‘Kafasına çalışın’
Hopa’da 25 Ekim 2011’de üniversitelilerin ters kelepçe ile gözaltına alınmasını gören Hopa Halkevi’nden Kamil Ustabaş, gözaltı aracında bulunan Hopa Emniyet Müdürü’ne “Çocuklar kan revan içinde. Ters kelepçeleyemezsiniz” diye bağırmıştı. Emniyet müdürü, “Buranın amiri de memuru da benim, bunları araçtan indirir, gözünüzün önünde kafalarını ezerim” diye karşılık vermişti. Ustabaş’ın protestosu üzerine yaklaşık 20 çevik kuvvet polisi, “Kafasına çalışın” diye diye Ustabaş’a saldırmış, işkence etmişti. Olayın MOBESE kayıtları daha sonra kaybedilecekti.
‘Güvenliği için gözaltına aldık’
Gözaltı işlemi yapılmadan, emniyete götürülen Ustabaş, hastaneye gidebilmek hem de darp raporu alabilmek için hakkında gözaltı işlemi yapılmasını istediyse de talebi karşılık bulmamıştı. Bunun yerine emniyete doktor çağırılmış, doktor da bu haldeki birini emniyete muayene edemeyeceğini söyleyerek, Ustabaş’ın hastaneye götürülmesini istemişti. Ustabaş hastaneye götürülmüştü ancak Hopa’daki değil Arhavi’deki devlet hastanesine. Aynı gerekçe polisin gözaltı tutanağında da yazıyordu: “Ustabaş’ı gözaltına aldık ama karşıt görüşlü iki grubun çatışmasından kurtarmak için! Onun güvenliği için!” Ustabaş bunu imzalamazsa karakoldan çıkarılmamakla tehdit edilmişti.
Savcının talimatı üzerine bırakılan Ustabaş, kendisine saldıran polisler ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İlgili kanuna göre kamu görevlilerinin kamu görevleri nedeniyle soruşturulması için üstlerinden izin alınması gerektiğinden konuyla ilgili karar veren Hopa Kaymakamı “Şikayetçi değil, polisler yaralandı” diyerek soruşturma izni vermemişti.
Kaymakamın kararı kaldırıldı
Ustabaş bu kez bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nin 2012/98 Esas ve 2012/114 Karar sayılı kararıyla Kaymakam’ın kararı kaldırılmış, konuyla ilgili soruşturma başlatılması için izin verilmesine karar verilmişti.
Ve nihayet Savcılık soruşturmasını yaptı ve toplam 10 polis hakkında “basit yaralama” suçundan cezalandırma istediği iddianamesini hazırladı.
Duruşma 9 Eylül’de
9 Eylül’de Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde konuyla ilgili açılan davanın ilk duruşması var. İşkenceci polislerin yargılanması başladı.