İBB’nin yayımladığı yeni araştırmaya göre İstanbulluların yarısına yakını, kentteki toplam taksi sayısının yetersiz olduğu görüşünde. Her 4 İstanbulludan yaklaşık 3’ü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlanıyor. Her iki kadından biri gece saatlerinde taksiye binmekten korkuyor.
İstanbul’da taksilerle ilgili tartışmalar sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yayımladığı yeni araştırma, sorunun boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Buna göre, İstanbulluların yarısına yakını, kentteki toplam taksi sayısının yetersiz olduğu görüşünde. Her 4 İstanbulludan yaklaşık 3’ü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlanıyor. Her iki kadından biri gece saatlerinde taksiye binmekten korkuyor.
Yüzde 58’i memnun değil
‘İstanbul’da Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaç ve Beklentiler’ başlığını taşıyan araştırma kapsamında İBB İstanbul Planlama Ajansı tarafından 555 İstanbulluyla telefon destekli anket yapıldı. Ayrıca son iki yılda ALO 153 Çözüm Merkezi’ne gelen şikâyet verileri incelendi. Araştırmanın öne çıkan bulguları özetle şöyle:
• Taksi kullanımının yüzde 50,9’u kısa mesafe yolculuklar için tercih ediliyor. En sık taksi kullanım gerekçesi, yüzde 38,2 ile hastaneye gitmek vb. acil ihtiyaç durumları.
• Katılımcıların yüzde 58,4’ü, İstanbul’daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun değil. Katılımcıların yüzde 47,9’u kentteki toplam taksi sayısının yetersiz olduğunu belirtirken yüzde 37,4’ü yeterli olduğunu, yüzde 14,7’si ise kararsız olduğunu ifade ediyor.
• Katılımcıların yüzde 73,4’ü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlanıyor. Katılımcıların yüzde 56,5’i ise kısa mesafe yolculuklarda sorun yaşadığını dile getiriyor.
• Katılımcıların yüzde 39,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmuyor. Bu konuda erkek ve kadın katılımcılar arasında fark ise dikkat çekici. Kadınların yüzde 51,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmazken erkeklerde bu oran yüzde 27,3.
• Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayan katılımcıların yüzde 70,9’u, taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu yaşadıklarını söylüyor. Bu korkuyu yaşayanların yüzde 63,2’si kadın.
Taksilere kamera konsun
Katılımcıların yüzde 42,7’si, taksi kullanım sıklığının artması için ücretlerin daha uygun olması gerektiğini dile getiriyor. Şoförlerinin tavrında iyileşme olması (yüzde 14,7) da öne çıkan bir diğer öneri. Katılımcıların yüzde 9’u kadın şoförlerin sayısının artırılmasını istiyor. Yüzde 92’si, taksilere kamera konulmasının yolculuk deneyimini iyileştireceğini söylüyor.
***
Taksi sayısı artırılmalı
Araştırma raporunda, İstanbul’daki taksi kullanım şikâyetlerini en aza indirmek için şu çözüm önerileri yer alıyor:
• İstanbul’da kişi başına düşen taksi sayısı oldukça yetersiz. Taksilerin sayısı artırılmalı.
• Taksi ulaşılabilirliği ve yolculuk güvenliği konularında çözüm sağlayan çevrimiçi uygulamalar ve dijital olanaklara yatırım yapılmalı.
• Taksi ücretlendirmelerinde kısa, orta ve uzun mesafe yolculuk ve kademelendirilmiş ücretlendirme seçenekleri değerlendirilmeli.
• Kadınların kendilerini güvende hissetmeleri için dijital uygulamalardan da yardım alınarak ek güvenlik önlemleri geliştirilmeli.
• Taksi şoförleri her yıl yenilenen trafik güvenliği, ilkyardım, şiddetsiz iletişim, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri alarak sınava tabi tutulmalı, sınavlardan geçemeyen şoförlere yaptırım uygulanmalı.
• Dijital ödeme yöntemlerine ek olarak İstanbulkart ödeme sistemi yaygınlaştırılmalı.