HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 10 Ekim 2015 barış mitingine çağrı yapanlara verilen cezaları sordu: Katliamın failleri hala yargı önüne çıkmamışken barış mitingine çağrı yapanları nasıl cezalandırırsınız?
HDP Adana Milletvekili Tülah Hatimoğulları Oruç, Adalet Bakanı Abdülhamüt Gül'ün cevaplaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde 6 Ekim 2015 tarihinde 10 Ekim 2015'te düzenlenecek Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için çağrı yürüyüşü yapan vatandaşlara verilen cezaları sordu.
10 Ekim katliamının faillerinin henüz mahkeme karşısına çıkartılamadığına vurgu yapılan önergede, ölen arkadaşlarını anmak isteyenlerin neden katliamın failleri dahi yargılanmadan hapis edildiği soruluyor.
Hatimoğulları'nın sunduğu önerge şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 26.11.2020
Tülay HATIMOĞULLARI ORUÇ
HDP Adana Milletvekili
10 Ekim 2015’de IŞİD’in bombalı saldırısı ile 103 yurttaşımızı kaybettiğimiz Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne çağrı için 6 Ekim 2015 tarihinde Adana’da yürüyüş yapmak isteyen sendikacılar ve siyasi parti temsilcilerine cezalar verilmiştir. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin yaptıkları barış çağrısının kanuna aykırı olduğu iddiasından yola çıkılarak açılan davada; 4 kişiye toplam 3’er yıl 6’şar ay, 7 kişiye toplam 4’er yıl 5’er ay hapis cezaları verilmiş ve Mahkeme hükmün geri bırakılması ve ceza indirimi uygulamamıştır.
10 Ekim katliamı sonrasında yaşanan can kayıpları ve yaralıların tedavisinin sürdüğü bir dönemde katliamdan sağ kurtulanların operasyonlarla gözaltına alınması, suçlanması ve bugün cezalar alması iktidarın yargı reformu söylemleri ile aynı zamanda gerçekleşmesi açısından düşündürücüdür.
Bu bağlamda;
- 10 Ekim Gar Katliamının sorumluları olan kamu görevlileri yargı önüne dahi henüz çıkmamışken nasıl barış mitingine çağrı yapan ve katliamdan sağ kurtulanlar cezalandırılabilmektedir?
- 10 Ekim Ankara Katliamı sanıkları yargı önüne çıkarılmadan çok daha önce ve hızlı bir biçimde, Adana’da mitinge katılım çağrısı yapanlara dava açılması olağan mıdır?
- Yargı reformu tartışmaları ile mahkemelerin verdiği bu kararlar sizce çelişmiyor mu?
- Aynı gün polis müdahalesi ile yaralanan Deniz Ünsal’ın başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermiş, polis müdahalesinin haksız ve orantısız olduğunu tespit etmiştir. Bu durum verilen karar hukuka aykırı olduğunun ispatı değil midir?
- Merkezi olarak izni alınmış bir mitinge, başvuran kurum şubelerinin Adana’da mitinge çağrı yapmaları yasak mıdır?
- 10 Ekim Ankara Gar Katliamı mahkemesinde yakalanamayan sanık sayısı kaçtır? Bu sanıkların yargılaması devam etmekte midir? Ediyorsa nasıl devam edilmektedir? Sanıkların 5 yıldır yakalanamamasının gerekçeleri nelerdir?
- Katliamın “insanlığa karşı suç olarak tanımlanması” ve katillerin “zaman aşımından” yararlanmaması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?