Türkiye’nin plastik üretiminde 8,6 milyon ton ile dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldığını ifade eden Çepni, bunun toplam dünya üretiminin yüzde 2,7’sine karşılık geldiğini kaydetti.
Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni, her geçen gün artan plastik kirliliğine dikkat çekerken, Türkiye’deki plastik üretimi ve ithalatının boyutlarına değindi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “Plastik atık ithalatının çevresel etkileri araştırıldı mı?” diye sordu.
Greenpeace’in 23 Nisan’da yayınladığı rapora göre, Çin’in 2018’deki plastik ithalat yasağının ardından plastik atıklar en çok Malezya, Vietnam ve Tayland’a gönderilirken bu ülkelerin ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından ihracat Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye kaydı. Raporda, Türkiye’nin ithalat hacminin 2016 yılının başında aylık 4 bin tondan, 2018’in başında aylık 33 bin tona yükseldiği, 2018 yılının ortalarında aylık 20 bin tona gerileyerek sabit kaldığı vurgulandı.
Türk Tabipleri Birliği de Türkiye’de artan plastik çöp ithalatına karşı uyarıda bulunarak çeşitli inşaat malzemeleri, ev eşyaları, ambalaj malzemeleri, oyuncaklar ve kırtasiye malzemeleri gibi pek çok ürünün üretiminde kullanılan plastiklerin içine, çeşitli amaçlarla fitalatlar ve bisfenoller gibi toksik maddeler katıldığını, bu maddelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve ithal edilen plastik atıklarda bunların tespitinin yapılmadığını bildirmişti.
Çepni konuya ilişkin, “Türkiye İngiltere’nin, Malezya’dan sonra en çok plastik atık gönderdiği ikinci ülke olmuştur. Uzmanlar bu durumun çevreye telafisi olmayan büyük zararlar vereceğini belirtmektedirler. Yayınlanan raporlardan sonra kamuoyunda gelişmiş ülkelerin çöplüğü haline geldiğimiz endişesi oluşmuştur” diye belirtti.
HDP Milletvekili Çepni şunları kaydetti: “Dünyanın her yerinden çevre bilimciler plastik kullanımının verdiği zararlara dikkat çekmek için pek çok çalışma yürütmektedirler. Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği 2019 yılından itibaren alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerin paralı olmasına gerekçe olarak günümüzde en önemli ekolojik tehditlerden olan plastik üretiminin ve kullanımının azaltılması gösterilmesine rağmen, plastik çöp ithalatında dünyada üst sıralara yerleşmemizin izahı mümkün değildir.”
Çepni, hazırladığı soru önergesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, plastik atık ithalatı konusunda herhangi bir kısıtlama getirilip getirilmeyeceğini sordu. Çepni ayrıca, plastik atık ithalatının çevresel etkileri konusunda Bakanlığın ne gibi çalışmaları olduğunu ve ithalattan devletin ne kadar gelir elde ettiği sorularını yöneltti.
(ETHA)