Diyarbakır’da uzmanlık unvanı alan 4 asistan hekimin, güvenlik soruşturması gerekçesiyle işlerine son verildi. Uygulamanın hukuksuz olduğunu belirten sağlık örgütleri, durumu protesto etti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Tabip Odası ve Diş Hekimleri Odası, 4 hekimin güvenlik soruşturması nedeniyle işlerine son verilmesine ilişkin Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, sağlık örgütleri temsilcileri ve üyeleri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz katıldı.
“Çalışma hakkımız engellenemez” pankartının açıldığı eylemde konuşan SES Diyarbakır Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, OHAL döneminden itibaren birçok arkadaşlarının ihraç edildiğini hatırlatarak, güvenlik soruşturması kapsamında meslektaşlarının çalışma haklarının engellendiğini belirtti.
4 doktora güvenlik soruşturması engeli
Sağlık örgütleri adına açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu Üyesi Mustafa Mesut Kaya, uzman hekim unvanı alan 4 meslektaşlarının güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde mesleklerinden uzak bırakıldıklarını belirterek, arkadaşlarının herhangi bir dava veya soruşturması olmaksızın unvan değişikliği nedeniyle güvenlik soruşturmasına alındığını ifade etti.
‘Hiçbir dayanak gösterilmedi’
Kaya, güvenlik soruşturması neticesinde hiçbir dayanak gösterilmeden; keyfi ve hukuksuz bir şekilde devlet memurluğuna uygun olmadıkları kararı alındığını ve arkadaşlarının devlet hizmet yükümlülüğü atamaları yapılmadığını kaydetti. “Arkadaşlarımıza tebliğ tarihinden itibaren 450 gün boyunca hekimlik yasağı konulmuştur” diyen Kaya, OHAL döneminde KHK ile başlayan güvencesizleştirme sürecinin bugün güvenlik soruşturmaları eliyle devam ettiğini vurguladı. Kaya, şunları söyledi: “Güvencesizlik tehdidi altında, asistan hekimlere sendikasızlık, mobinge boyun eğme, haksızlıklara ses çıkarmama, meslek örgütünden uzak durma gibi yollar gösterilmektedir. Asistan hekimler dört veya beş sene içerisinde girecekleri bir soruşturma gösterilerek, asistanlık süresince sessiz bırakılmaya çalışılmaktadır. Son günlerde duyduğumuz intihar vakaları, asistanlık şartlarını dayanılmaz hale getiren bu durum ile doğrudan ilişkilidir.”
Kaya, bu keyfiyetçiliğe, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı her alanda seslerini yükselteceklerini belirtti.
“Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı eylem alkışlarla son buldu. (MA)
(ÖZGÜR DENİZLİ)