Sosyal mesafelenme önlemleri sürerken, evde kalabilen insanların en büyük yardımcılarından biri de motorlu kuryeler. Yıllarca yarım saat sınırı yüzünden sağlıklı bir çalışma ortamı bulamayan moto-kuryeler, şimdi de ayrımcılık ve ücretsiz mesai gibi sorunlarla yüz yüzeler.
Yeni koronavirüs salgını yüzünden evlerinde kalan ve sosyal mesafelenme uygulayabilen insanların en büyük yardımcılarından biri de motorlu kuryeler. Hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etmediği ve planlı bir sosyal mesafelenme programı oluşturmadığı için moto-kuryeler de anormal çalışma koşullarında çalışmak durumunda kalıyor.
Hürriyet Gazetesi’nden Gizem Coşkunarda’nın konuştuğu kuryelerden biri olan Fuat Gündem, günde 16 saat çalıştığını belirterek şu ifadeleri kaydetti:
“Günde 16 saat çalışıyorum. Endişeliyiz ama böyle bir günde insanlara hizmet götürmek zorundayız. Genelde kapıyı açmıyorlar, açsalar da uzak mesafede durmaya çalışıyorlar. Herkes bize virüs görmüş gib bakıyor. Yanımızda maske ve dezenfektan taşıyoruz. Eldiven değiştirmek mümkün olmuyor çünkü tuttuğumuz her paket için bir tane eldiven gerekir o zaman. O kadar çok eldiven bulamayız.”
Bir diğer moto-kurye ise mesai saatinin günde 8 saatten 16 saate çıktığını söyleyerek artık yaptığı işi bir toplum hizmeti olarak gördüğünü aktardı.
Röportajda görüşleri alınan bir diğer kurye Mehmet Demir ise “Yoğunluğumuz çok arttı. En çok ekmek ve makarna sipariş ediyorlar. Kapıyı açanlar mutlaka mesafeli duruyor ve birçoğu sipariş götürdüğümüz poşeti evin içine sokmuyor. Endişelerini anlayışla karşılıyorum. Bizler de çok endişeliyiz aslında ama çalışmak zorundayız.” açıklamalarını yaptı.
Röportaj veren moto-kuryeler genellikle çalışma saatlerinden, insanların ikircikli tutumundan ve kendi sağlıklarından endişeli olduklarını belirttiler.