Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki günlük ziyaret için bugün Katar’a gitti.
Fidan’ın ziyareti, Gazze’deki ateşkesin ardından arabulucu olan Katar’a yapacağı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Fidan, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Suriye’deki son durumu değerlendirdi.
Suriye’nin yeniden inşasında ihtiyaç olan enerji ve hava ulaştırmasında ciddi adımların atılması gerektiğini söyleyen Fidan, Katar’ın adımlarının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
“Uluslararası yaptırımların kalkması tabii ki önemli” diyen Fidan, silahlı grupların ulusal ordu altında birleşmesinin de memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Suriye değerlendirmesi
Hakan Fidan, “Şam’ın YPG’ye yönelik çözüm gayretleri devam ediyor. Bu meselenin kan dökülmeden çözülmesi umudumuz. Çok yakından takip ediyoruz. Suriye’de terörün yer bulmasına müsamaha gösterme şansımız yok” dedi.
Fidan ayrıca, şunları belirtti:
“Amerikalılar için güvenlik sorunu konusunda şunu netleştirmeliyiz. Temel konu YPG’nin DEAŞ tutuklulularını hapishanelerde tutuyor olması, bunun dışında başka bir konu yok. YPG’nin DEAŞ terörüyle mücadele etmesi söz konusu değil, kendisi zaten terör örgütü. Bu konuda gerek Türkiye, gerek Irak, gerek Ürdün, gerek Suriye, DEAŞ ile gerekli mücadeleyi verme konusunda muktedirler. Yakın zamanda da bu dört ülke olarak bu konuda bir adım atacağız.
-Biz umuyoruz Sayın Trump’ın yardımıyla bölgedeki bu yanlışa son vereceğiz. Türk ve Amerikan ilişkilerini zedeleyen açık bir yara, bunun kapanmasını diliyoruz.”
‘Koordineli çalışıyoruz’
Hakan Fidan, Al Jazeera muhabirinin “Suriye’de Ahmed Şara’nın cumhurbaşkanı olmasından sonra geçiş sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna cevaben şu yanıtı verdi:
“Yakından koordineli çalışıyoruz. Suriye’de yeni hükümetin kurulması, devlet başkanının ilan edilmesi önemli bir gelişme. Özellikle ülkedeki bazı belirsizliklerin ortadan kalkması adına. Hem sorunların çözülmesi hem de uluslararası muhattaplar açısından bir kabineye ihtiyaç vardı. Akabinde inşallah kapsayıcı bir kabinenin kurulmasıyla süreç ilerleyecektir.
Bundan sonraki siyasi sürecin kuşatıcı bir şekilde, demokratik bir şekilde yürütülmesi fevkalade önemli. Halkın çözüm bekleyen sorunları var. Uluslararası toplum olarak nasıl katkıda bulabiliriz konusunda Katar ile yakın temas halindeyiz. Enerji konusunda, ulaşım konusunda, haberleşme konusunda neler yapılabiliyor konusunda çalışılıyor. Şu anda kesinleşmiş projeler de var, amacımız bir an önce bu projelerin gerçekleşmesi.”
Gazze’deki ateşkes süreci
Fidan, konuşmasında Gazze’deki ateşkes sürecine de değindi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlileri Gazze’den çıkararak komşu ülkelere gönderme planını yorumlayan Fidan, “Filistin halkının Gazze’den sürülmesi projesine kesinlikle karşıyız.Bu gerçekten insanlık hukukuna aykırı bir teklif” diye konuştu.
Hakan Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanımız, anlaşmaya destek vermek için diğer ülkelerle beraber bazı Filstinlilere ev sahipli yapma konusunda hazır olduğumuzu ifade etti. Türkiye üzerine düşeni yapacak. Yeter ki ateşkes anlaşması devam etsin.” diye konuştu.
Türkiye’nin bölgeye gönderdiği sahra hastanelerinde tedavi edilemeyecek hastalar için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyleyen Fidan, “Sağlık Bakanlığımız bunun için elinden geleni yaparak bekliyor” dedi.
Katar Başbakanı: Filistin halkına kapımız açık
Katar Başbakanı Al Sani de İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması için müzakerelere derhal başlamaları çağrısında bulundu.
“Filistin halkına kapımız açık ama bu gönüllülük esasına göre olmalı” diyen Al Sani, “Bölge ülkeleri Filistinlileri misafir edecektir. Yaralı ve tıbbi desteğe ihtiyacı olanlar var. Mısır’la da iletişimi sürdürüyoruz” diye ekledi.
Al Sani, Gazze’deki ateşkesin ikinci aşamasına yönelik müzakerelerin ne zaman başlayacağı konusunda net bir plan olmadığını sözlerine ekledi.