Türk pop müziği literatürüne ilk işçi sınıfı şarkısı olarak geçen ‘Fabrika Kızı’ndan ilham alan ‘kadın’ temalı fotoğraf sergisi, 11 Mart’ta açılacak. Fotoğraf metinlerinde Sezen Aksu, Cüneyt Özdemir ve Burcu Aktaş gibi isimlerin imzası var.
Bora Ayanoğlu’nun bestelediği Fabrika Kızı şarkısı, Kadir Has Üniversitesi’nde 11 Mart’ta açılacak sergiye ilham kaynağı oldu. İşçi bir genç kızın hikayesini anlatan şarkı, Cibali’deki tütün fabrikasında çalışan kadınlar gıyabında, emekçi kadınlar için yazılmıştı. Bugün farklı fotoğrafçıların çektiği ‘kadın’ temalı fotoğraflar ile hazırlanan ‘Fabrika Kızı’ sergisine yazarlar, gazeteciler ve sanatçılar da metinleriyle destek veriyor.
Sergiye metinleriyle katılanlar arasında Sezen Aksu, Cüneyt Özdemir, Burcu Aktaş, Gaye Boralıoğlu, Sevda Alankuş, Bora Ayanoğlu, Karin Karakaşlı, Hasan Bülent Kahraman, Pınar Öğünç ve Aret Vartanyan yer alıyor. Fotoğrafları sergilenecek isimlerse, Kübra Akdemir, Hatice Akyüz, Zeynep Aytan, Dilek Aytekin, Emine Kurşun, Dilek Kurşun, Gözde Özkorkmaz Sezgin, Sibel Soylu, Şilan Toksoy, Şeymanur Zaferoğlu.
Ayanoğlu, şarkıyı bundan yaklaşık 50 yıl önce fabrikada çalışan manevi ablası Behice Hanım’ın yaşadıklarından etkilenerek yazdığını belirtiyor. Kadir Has Üniversitesi’nin üç yıldır sürdürdüğü ‘Komşuluk Hakkı Projesi’ kapsamında düzenlenen sergi, Belgesel Fotoğraf Atölyesi ve Canon Eurasia desteğiyle gerçekleşiyor. Proje koordinatörlüğünü Ulaş Tosun’un yürüttüğü sergide fotoğrafları çekenler yaşları 14-21 arasında değişen, çoğunluğu tekstil atölyelerinde çalışan işçi kızlar.
Sergi 1 Nisan’a kadar Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde ziyaret edilebilir.
Kaynak: Al Jazeera