Yolsuzluk Komisyonu’nun çalışmalarına yasak getirilmesini eleştiren gazeteci Ender İmrek hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten dava açıldı.
Radikal Gazetesi’nden İsmail Saymaz’ın haberine göre, TBMM’deki 17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonu’nun çalışmalarına yasak getirilmesini köşesinde eleştiren Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında, “küçültücü” ifadeler kullandığı gerekçesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan dava açıldı.
TBMM’deki 17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonu’nun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesi üzerine Ender İmrek, 29 Kasım 2014’te Evrensel’de“Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gizlenebilir mi?” diye bir eleştiri yazısı kaleme aldı. Yazıda, şöyle deniyordu:
“… Hangisinden başlayalım…
Eski Başbakan Erdoğan ’dan mı…
Sabahın erken saatinde oğlunu arayıp, kızını, mahdumlarını; evdeki dolar ve avroları boşaltma operasyonundan mı…
Ya da Reza Zarrab’ın çikolata kutusu içinde sunduğu dolarlardan mı…
Altın taşımacılığından mı…
‘Çikolata ve takım elbise aldım, bu Türk geleneğinde var’ diyen eski AB Bakanından mı…
Ayakkabı kutularından mı…
700 bin liralık saati Türk geleneklerine göre hediye alan eski bakandan mı, ‘Oğlum ne kadar para var’ diyen eski içişleri bakanından mı…
TÜRGEV’den mi…
TOKİ’den mi…
Rüşvet ve yolsuzlukta boğazına kadar batan bir iktidar gerçeğini ne yapsanız gizleyemiyorsunuz. Gerçeklerin üzerini kapatmak öyle kolay olmuyor.”
Hakaret ve iftira iddiasıyla suç duyurusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları İmrek hakkında ‘hakaret ve iftira’ iddiasıyla şikayetçi oldu. Adalet Bakanlığı’nın 5 Şubat 2015 tarihli oluruyla İmrek için kovuşturma izni verildi. Hazırlanan iddiamede AİHM’in 10/2. maddesinin yorumunda “düşünce ve ifade özgürlüğünün toplumda sedece beğenilen, kabul gören, zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edecek olanlar için de geçerli sayılması ve bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından biri olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğu” hatırlatıldı. Ancak İmrek’in yazısında “açıklama, basın özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aşarak, küçültücü beyanlar kullanmak suretiyle Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği” ileri sürüldü. Bu nedenle İmrek hakkında TCK’ın 299. maddesi gereğince “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiası ve dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.