ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin ile birer görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington yönetiminin S-400’ler nedeniyle Ankara’ya bir yaptırım uygulamasının söz konusu olup olmadığına ilişkin sorulara yanıt verdi: “Şu anda böyle bir görüntü ortada yok. İki stratejik ortak arasında yaptırım söz konusu olmaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.
Gazetecilerin Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemeleriyle ilgili sorusuna yanıt veren Erdoğan, Trump’ın bu konuda basına gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.
“S-400’lerle ilgili konuda bizim bütün anlaşmamız her şeyimiz bitmiştir. Olay artık teslimat sürecindedir. Böyle bir sözleşmeyi inkâr etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz. Biz ABD ile de Patriot alma hususunda Sayın Obama döneminde bir adım atmıştık, ancak Kongre müsaade etmedi dediler ve bize böyle bir satışı gerçekleştirmediler. Bizim de hava savunma sistemi için bir adım atmamız gerekiyordu ve bunu en uygun şekilde Rusya’dan bulduk.”
Erdoğan, ABD’nin S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye bir yaptırım uygulamasının söz konusu olup olmadığı sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Yaptırım konusunda Sayın Trump yaptığı açıklamada açıklıkla böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk. S-400 yürürken ABD’den Boeing uçakları alıyoruz. 100 adet Boeing uçağını alıyoruz. Serbest piyasa ekonomisinin olduğu dünyada bunları karıştırmayacağız. Şu gerçeği özellikle vurgulamamız lazım biz ABD ile stratejik ortağız. Bizim atacağımız bu adımlarda Türkiye’nin egemenlik haklarına birilerinin müdahale etmesi yetkisi yoktur.
“F-35 konusunda da bizim ABD’ye yaptığımız 1,4 milyar ödememiz var, biz pazar değiliz, ortak üreticiyiz. Bize teslimatı yapılan dört adet F-35 uçağı var. Toplamda 116 uçağın beklentisi içindeyiz, ödeme planı yapılmış, ödemeler yapılıyor. Alttan kimilerinin yaptığı açıklamalar olmaz, biz bunların ikili ilişkileri bozmayacağını düşünüyoruz.”
Bir gazetecinin, “O zaman ABD tarafından herhangi bir yaptırım ihtimali yok diyebilir miyiz?” sorusuna ise Erdoğan, “Şu anda böyle bir görüntü ortada yok. Tabii iki stratejik ortak arasında böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını düşünüyorum” diye yanıt verdi.
Erdoğan, bir gazetecinin “S-400 hava savunma sisteminin Akdeniz’de konuşlandırılması düşünülüyor mu?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Önce bir adımları atalım.”
Ne oluyor?
Türkiye ile ABD arasında “S-400/F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.
ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.
F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.
ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.
Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G20 zirvesi kapsamında Erdoğan’la bir görüşme gerçekleştiren Trump, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planının ABD’yi ‘karışık’ bir duruma düşürdüğünü söyleyerek muhtemel yaptırımların değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı.
Trump, iki ülke arasında yaşanan krizden kendinden önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimini sorumlu tutarak, “Türkiye’ye adil davranılmadı” dedi.
Görüşmenin hemen ardından açıklama yapan Beyaz Saray ise Trump’ın Erdoğan’a S-400’ler konusunda endişelerini dile getirdiğini belirtirken, Ankara’nın ısrarla ‘satın alma bitti’ şeklindeki açıklamalarına rağmen Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımından hala ‘potansiyel satın alma’ olarak söz etti.
Erdoğan ise iki ülke arasındaki ‘stratejik ortaklığa’ değinerek, “Bu stratejik ortaklığımız dayanışmamızı teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine ilişkin inancım tamdır” diye konuştu.
Trump’tan önce Rusya lideri Putin’le bir araya gelen Erdoğan, kısa açıklamasında, S-400 hava savunma sistemlerinin sevkiyatına ilişkin sürecin herhangi bir aksama olmadan devam ettiğini ve Türkiye’nin önceliğinin bu füzelerin ortak üretimi olduğunu vurguladı.
(Gazetekarınca)