Düzce’de sel, su baskınları ve heyelanlarda kaybolanların aranmasına devam edilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca bölgeye giderek yaptığı incelemeleri raporlaştırdı. Raporda coğrafyaya uygun olmayan projelere izin verildiği ve imara açılmayacak yerlerin imara açıldığı belirtildi.
Düzce’de şiddetli sağanak nedeniyle meydana gelen sel, su baskınları ve heyelanlarda kaybolanların aranmasına devam ediliyor.
Şu ana kadar kaybolan yedi kişiden beşinin cansız bedenine ulaşılırken, iki kişi ise hala kayıp.
Düzce Valiliği yaptığı açıklamada, sel nedeniyle 160 bin 749 hayvanın öldüğünü, 100 binanın da yıkıldığını beirtilmişti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da Düzce’ye giderek yaptığı incelemeleri raporlaştırdı.
Biçer-Karaca bölgede önleyici tedbirler alınmadığını ve yeterli müdahale edilmemesinin zararı arttırdığını belirterek, bölgenin “Afet Bölgesi” kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
CHP’li Gülizar Biçer Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipman ve insan gücü desteği verebileceğini bildirdiğini, valilik ya da kaymakamlığın ‘ihtiyaç olmadığını’ belirttiğini aktardı.
Rapordan öne çıkanlar şöyle:
- Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyünde yollar sel nedeniyle kapandı. Köye ulaşım ancak ikinci günde sağlanabildi. Ancak iki mahalleye hâlâ ulaşılamadı.
- Köyde elektrik ve su yok. İçme ve kullanma suyu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tankerlerle karşılanıyor. Ulaşılamayan iki köydeki yurttaşlara ekmekler, torbalarla fırlatılarak ulaştırılıyor.
- İlk gün arama çalışmalarının yapılmadığı, ikinci gün dört kişinin diğer yetkilileri beklediği, çalışmaların ancak üçüncü gün başladığı belirtiliyor.
- Köyde 25 ev tamamen yıkıldı. Birçok ev ve hayvan barınakları kullanılamayacak durumda. Zarar görmeyen ev, işyeri, hayvan barınağı yok.
- Köyde henüz bir kriz masası kurulmamış. Kızılay ve AFAD tarafından yapılan destekler yetersiz. Salgın hastalık riskine karşı ilaçlama yapılmadı.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ekipman ve insan gücü desteği yapabileceğini bildirdi. Bunun için talep yazısı göndermesi gereken valilik ya da kaymakamlık, ‘ihtiyaç olmadığını’ belirtti.
- Uğurlu Köyü’nde can kaybı bulunmuyor. Kriz masası kurulsa da Esmahanım köyünde yaşanan sorunlar burada da yaşanıyor.
- Her iki köyde de gıda, su gibi acil ihtiyaçların büyük bölümü İstanbul Büyükşehir ve Ankara Büyükşehir belediyelerince karşılanıyor.
- Gıda ve su ihtiyacı yeterince karşılanmadığı için Akçakoca merkezinde fahiş fiyattan su ve gıda ürünleri satılıyor.
Raporda dere ıslahı çalışmalarına dair ise şu bilgiler verildi:
- Dere yatağında yapılan ıslah çalışmaları, köprü ve menfezler nedeniyle sel ile gelen suyun dereye yatağından denize tamamen tahliye olamadığı ve bu nedenle taşkına neden olarak, öncesinde dere olmayan bir hattan denize doğru aktığı görülmüştür.
- Göçüklerin, toprak kaymalarının yaşandığı alanlarda; dere ıslahı adı altında derelerin her iki tarafına beton duvarla set örüldüğü ve yataklarını değiştirme çalışmaları yapıldığı görülmüştür.
- Coğrafyaya uygun olamayan projelere izin verilmesi, plan hatalarına göz yumuluyor olması, imara açılmayacak yerlerin imara açılması ya da kaçak yapılaşmış olsa bile su ve elektrik bağlayarak zımni olarak bu kaçak yapıya izin verilmesi açıkça bir sorumsuzluk örneğidir.
Ne olmuştu?
17 Temmuz Çarşamba akşamı ve 18 Temmuz Perşembe gecesi etkili olan kuvvetli sağanaktan sonra Cumayeri, Gölyaka ve Akçakoca ilçelerinde Melen Çayı’nın taşması nedeniyle birçok noktada sel ve heyelanlar meydana gelmişti.
Bölgeye sevk edilen ekipler köylerde mahsur kalan 227 kişi kurtarmış ancak yedi kişi hakkında kayıp ihbarı yapılmıştı.
39 yaşındaki Nilgün Kaplan, 9 yaşındaki Funda Kaplan, 7 yaşındaki Sanem Kaplan, 55 yaşındaki Cengiz Töngel ve 42 yaşındaki Fatma Töngel’in cansız bedenlerine ulaşılmıştı.
7 yaşındaki İlayda Sinem Kaplan ve 3 yaşındaki Kağan Töngel için ise arama çalışmaları sürüyor.
(Gazete Karınca)