DİSK, ‘asgari ücretin brütü net ödensin’ talebi iyi TBMM’yi göreve çağırdı. Bu talep doğrultusunda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu,TBMM’de HDP ile görüştü ve omuz omuza mücadele çağrısı yaptı.
SiyasiHaber
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 'asgari ücretin brütü net ödensin' talebi ile TBMM'yi göreve çağırdı. Bu talep doğrultusunda Meclis'te grubu bulunan partilerle görüşen DİSK TBMM'de Halkların Demokratik Partisi'yi (HDP) ziyaret etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan'dan oluşan heyet, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Şaziye Köse ve Garo Paylan ile görüştü. Görüşmede, işçilerin yaşadığı sorunlar ve asgari ücrete dair fikir alışverişinde bulunuldu.
'Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı yaşanıyor'
Görüşmenin asıl konusunun, "işçilerin, emekçilerin bir yandan ekonomik kriz, bir yandan pandeminin yarattığı ekonomik ve toplumsal tahribatla ilgili sorun ve sıkıntıları aktarmak" olduğunu söyleyen Arzu Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam ediyor: "Hepimizin bildiği gibi Türkiye Kovid-19 pandemisine olağan bir süreçte yakalanmadı. Zaten Türkiye ekonomisi ciddi bir kriz içindeyken ve biz bu krizin bütün yıkıcı etkilerini yaşıyorken Kovid-19 pandemisine yakalandık ve pandeminin, bu büyük sağlık krizinin yarattığı ekonomik ve toplumsal yıkımdan işçileri, emekçileri, emeklileri halkı koruyacak tedbirler iktidar tarafından hayata geçiremediği için de son derece olumsuz bir tabloyu yaşıyoruz. Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı yaşanıyor."
'Çok büyük bir yoksullaşma var'
İşsizlik, özellikle genç işsizlik ve kadın işsizliği ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur haline geldi. Çok büyük bir yoksullaşma var. Gelirler ve alım gücü son derece düştü. Özellikle işten çıkarma yasağı ile getirilen bir dizi istisna nedeniyle işten çıkarmalar devam ediyor. Kod 29 diye kamuoyunda son süreçte gündeme gelen hak kayıplarını yaşıyoruz. Aynı zamanda işverenlerin işçileri tek taraflı olarak ücretsiz hakkı verildiği için de 2 milyonun üzerinde işçi arkadaşımız günde 39 lira ayda 1168 lira ile geçen yıl yaşamaya mahkum edildi.
'TBMM’de yapılacak düzenlemelerle asgari ücretin arttırılması mümkün'
"Asgari ücretten vergi ve SGK primi alınmasın" diyen Çerkezoğlu şöyle devam ediyor: "Bütçeden hazineden işçiye emekçiye ayrılan bir pay yok. Böylesi bir süreçte 2021 asgari ücreti belirlendi. 2021 asgari ücreti her zamankinden daha önemliydi. 2021 yılı asgari beklentilerin altında gerçekleşti. Çoğunluğu ile hükümet ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2825'lik bir asgari ücreti reva gördü. Biz TBMM’de yapılacak bir takım yasal düzenlemelerle asgari ücretin ve tüm ücretlerin artırılmasının mümkün olduğunu düşünüyor ve bunu ifade ediyoruz. Asgari ücret mücadelemize damgasını vuran ve bütün işçi sınıfı ve toplumsal kesimler tarafından sahiplenilen asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması ve SGK prim muafiyetinin sağlanması ve bu konuda TBMM tarafından bir yasal düzenleme yapılması asgari ücret ve bütün ücretlerin yükseltilmesi mümkün. Asgari ücret ve bütün ücretler SGK primlerin devre dışı bırakılmasıyla bütün ücretlerde yaklaşık 750 TL yani yüzde 25 kadar bir artışın yapılmasının mümkün olduğunu görüyoruz."
'Bütün partileri göreve çağırıyoruz'
"TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partileri göreve çağırıyoruz" diyen Çerkezoğlu, "Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına yönelik bir yasal düzenleme gündeme getirilmeli. Asgari ücret ve bütün ücretlerin vergi dışı bırakılması, SGK prim desteği işçiler açısından da verilsin. 12 yıldır bu ülkede işverenlere SGK tarafından 5 puanlık prim desteği veriliyor. 2010 yılından beri bunun bütçeye karşılığı 150 milyar lirayı buldu. İşverenler için verilen bu destek işçiler için neden verilmesin. Şimdi verilmeyecekse ne zaman verilecek diye düşünüyoruz biz" dedi.
Asgari ücret her ne kadar tespit edilmiş olsa da yapılacak böyle bir yasal düzenleme ile asgari ücretlilerin ve bütün ücretlilerin bir nefes alması, kismi bir düzenleme ile sağlanabileceğini vurgulayan Çerkezoğlu, "TBMM ile ilgili bu talebimizi paylaşmak isteriz. Tabi bunun mücadelesini işyerlerinden meydanlara kadar yürütmekte son derece kararlıyız" dedi.
'DİSK’in talebini destekliyoruz ancak asgari ücret net 4 bin lira olmalıdır'
"2825 lira olarak tespit edildilen asgari ücretin açlık sınırında bir ücret olduğunu biliyoruz" diyen Mithat Sancar sözlerine şöyle devam ediyor: "Zaten çok yaygın bir yoksullaşma var ve işsizlik açıklanan rakamlardan çok daha yüksek. Çalışanlar için en üst rakam da 2825 liradır. Bunun altında da ücret alınıyor, bunu da biliyoruz. Bu bir açlık ücretidir, bir sefalet ücretidir bize göre. Biz 2825 lira ve daha üstü rakamlar telaffuz edilse de biz önerimizi en başta söyledik. Net 4 bin TL önerdik. Bütçe görüşmelerinde ve toplum kesimleri ile görüşmelerimizde dile getirdik. Önerinizi elbette destekliyoruz ama biz daha yüksek bir ücret için mücadelemizi sürdüreceğiz. İşsizlik oranlarının ne kadar yüksek olduğunu biliyoruz. Kısa çalışma ödeneği adı altında verilen desteğin herhangi bir derde deva olmadığını da biliyoruz."
'Sefalet tablosunun değiştirilmesi mümkün'
"İktidara sorduğumuzda, neden bu kadar düşük ücret verildiğini, "kaynak yok" cevabını veriyor. Türkiye'nin kaynakları vardır" diyen Sancar, "Sorun kaynakların paylaşılmasında ve dağıtılmasındadır. Bugün kaynakların büyük kısmı saraya, savaşa ve yandaşa ayrılmıştır. Eğer burada politika değişikliğine gidilirse büyük bir kaynak ortaya çıkacaktır. Bu kaynak bugünkü sefalet tablosunun değiştirilmesini de mümkün kılacaktır" dedi.
'Her gün her alanda birlikte mücadele edersek bu zihniyeti değiştirebiliriz'
Sancar son olarak şu ifadeleri kullandı: "Altını çizelim bugün artık açlık vardır. Yani nüfusun yoksul bölümü elbette çok geniştir ama artık açlık sınırı altında yaşayan milyonlar olduğu gerçeğini de unutmayalım. Aklıma bu durumlarda Turgut Uyar'ın şiiri gelir, "Açlık Çoğunluktur". Buna karşı mücadele etmek sadece siyasal bir görev değildir, aynı zamanda insani bir görevdir. Meclis'teki bütün diğer partilerle bu konuda birlikte çalışmaya hazırız. Alanlarda, fabrikalarda, diğer bütün mümkün yerlerde bu mücadeleyi sürdürme konusunda da üzerimize ne düşüyorsa parti olarak yapmaya hazırız."
Omuz omuza mücadeleye devam
Arzu Çerkezoğlu'nun "Biz emek mücadelesini demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak görüyoruz, tekrar teşekkür ediyoruz. Omuz omuza mücadeleye devam diyoruz." sözlerinin ardından görüşme sonlandırıldı.