Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    19 Temmuz 2025

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    18 Temmuz 2025

    Evvel Temmuz Alevi Sempozyumu sonuç metni yayınlandı: Birlik, barış, dayanışma!

    18 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Geriye döneceğimiz bir yol yok

      18 Temmuz 2025

      Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

      17 Temmuz 2025

      Kobani Davası kararında sokak polemikleri

      17 Temmuz 2025

      Dört nal, bir at, biraz da kılıç şakırtısı

      16 Temmuz 2025

      ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

      14 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Demirtaş’ın davasına alınmayan uluslararası heyet: Burada kanun yok, Türkiye ve Erdoğan için ceza isteyeceğiz

    Demirtaş’ın davasına alınmayan uluslararası heyet: Burada kanun yok, Türkiye ve Erdoğan için ceza isteyeceğiz

    Siyasi Haber7 Aralık 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Demirtaş ve Yüksekdağ’ın duruşmalarını takip etmek için 10 ülkeden Ankara’ya gelen yabancı heyetler, duruşma salonuna alınmamalarına tepki göstererek, “Türkiye’de yasalar ele geçirilmiş, demokrasi ölmüş, halaylar bile yasaklanmış” dedi.

    Tutuklu Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski eşbaşkan Figen Yüksekdağ'ın duruşmalarını takip etmek amacıyla 10 ayrı ülkeden Ankara'ya gelen, ancak duruşmaları izlemelerine izin verilmeyen yabancı heyetler, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı yaptı. 


    HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy yaptığı konuşmada, heyetlerin gelişinin önemine işaret ederek, heyetlerin engellenmesinden dolayı kendilerinin “üzgün ve mahcup” olduklarının altını çizdi. Uzun süredir HDP üzerinde ciddi baskılar olduğunu ve sayılarını takip edemedikleri çoğunlukta çalışanlarının cezaevlerinde bulunduğunu vurgulayan Özsoy, “Bunlar zor zamanlar ama bu zor zamanları aşacağız” dedi. 


    Bilgen: Davalar tarihe kara bir leke olarak geçecek 


    Daha sonra konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, bütün katılımcılara destek ziyaretleri için teşekkür ederek, “Bu tür davalar bir ülkenin siyasi hayatında önemli sembollerdir. Dün ve bugün devam eden iki eşbaşkanlarımızın davası bu ülkenin tarihine kara leke olarak geçecektir. Türkiye’nin taraf olduğu bütün sözleşmelerin ayaklar altına alındığı iki gün yaşadık” dedi. Bilgen, partililerin Ankara’ya gelmesi ve duruşmaları izlemesinin engellendiğini dile getirerek, “Birçok ilde partililerimizin henüz bulundukları illerden çıkmadan araçları bağlandı, cezalar kesildi. Bugün Ankara’ya girmeleri engellendi. Oysa Türkiye iç hukukunda yargılamanın adil olması, herkesin duruşmayı izleme imkanı önemli bir koşullar olarak tarif edilmiştir. Dün de bugün de bu koşul engellenmiştir” dedi. 


    Bilgen, gazetecilerin engellendiğini ve duruşma salonuna girmesinin durdurulduğunu belirterek, uluslararası heyetlerin mahkemeye alınmadıklarını hatırlattı. “Biz çıkışta partililerimize herhangi bir açıklama yapma imkanı bile bulamadık” diyen Bilgen, bu girişimlerinin de tehditle karşılaştığını söyledi. Bilgen, “Bu tür davaların sadece mahkeme salonlarında sonuçlanmayacağını, aslında toplumsal mücadele, uluslararası dayanışmayla sonuca ulaşacağının farkındayız” şeklinde konuştu. 


    Daha sonra konuşan heyetler, görüşlerini şöyle dile getirdi:


    İngiltere’den: Biz de kendimizi hapiste hissediyoruz


    İngiliz aktivist Margaret Owen: “HDP’ye bizi buraya davet ettiği için çok teşekkür ederiz. 15 yıldır buradaki mahkemeleri takip ediyorum. Dün ve bugün olanlar dibe vurmaktır. Gerçekten kabul edilemez, sinir bozucuydu. Korkunç olduğu kadar parlayan ışıklar da var. Muhteşemdi, harikaydı, Figen’in cezaevinden yazdığı mektup harikaydı. Onun mektubu o kadar cesaret vericiydi ki… Biz orada yaşananları görmeyi çok istedik ama olmadı. Umarım ülkemi Erdoğan’ın yancısı olmaktan alıkoyabiliriz. Dün ve bugün başımıza gelenler bizim açımızdan şoke edici bir durumdur. Biz uluslararası gözlemciyiz. Bu anormal bir karşılama şekli ve skandala varan bir boyutu var. Kendi gözlerimizle denetlemek istediğimiz durumun sebebi Demirtaş ve Yüksekdağ’ın yargılandığı sebepler geleceğimizi şekillendiren sebeplerdir. Onlar hapiste olduklarında biz de kendimizi hapiste hissediyoruz. 


    İsveç’ten: Türkiye demokrasisi büyük bir darbe aldı


     İsveç Parlamentosu’ndan Yılmaz Kerimo: Maalesef Türkiye’ye sadece mahkemeleri izlemek için gelebiliyoruz. Türkiye’de demokrasi büyük darbe aldı. Avrupalı parlamenterler olarak kötü görüyoruz. Bizi mahkemeye almamaları bile her şeyi gösteriyor. Demokrasi bir kenara atıldı. Hakim önce bizim salona girmemize izin verdi ancak daha sonra polisin zoruyla kararından vazgeçti. Bütün demokrasilerde halkın seçtiğini halk götürebilir. Ama burada halkın seçtiğini Erdoğan kenara çekebiliyor. Biz Kürt halkının ve bütün ezilmişlerin yanındayız. 


    İtalya’dan: HDP’liler serbest bırakılmalı


    İtalya İlerici ve Demokrat Hareketi Temsilcisi Arturo Scotto: Burada sadece dayanışmamızı ifade etmiyoruz. Avrupa insan haklarına önem veren bir kıtadır. İtalya siyasi nedenlerden dolayı yaşanan zulmü kabul edemez. Demirtaş ve Yüksekdağ ile bütün HDP yöneticilerinin serbest bırakılmasını istiyoruz. Türkiye ve Erdoğan yönetimine karşı ekonomik cezaların uygulanmasını isteyeceğiz. 


    İrlanda’dan: Bu cesur mesajı götüreceğim


    İrlanda Parlamentosu üyesi Paul Maskey: Burada adaletsizliğe şahit olduk. Biz kilometrelerce yol kat ettik. Ama duruşmayı izleyemedik. Ben İrlanda’ya bu cesur mesajı götüreceğim. Buradaki adaletsizliği anlatacağım. İrlanda’dan bütün Kürtlere ve ezilenlere dayanışmalarımı iletiyorum. 


    Norveç’ten: Kendi hükümetimize baskı kuracağız


    Maria Eifring: Norveç’ten geliyorum. Bizim için çok çok önemliydi buradaki gelişmeleri görmek. Siyasi tutsakların nasıl muamele gördükleri çok önemliydi. Bunu deneyimledik. Burada dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz ve buradaki bilgileri ülkelerimize götüreceğiz. Kendi hükümetlerimize baskı kuracağız. 


    İngiliz gazeteci: Erdoğan değil adalet kazanacak 


    Steve Sweeney: İngiltere burada olup bitenlere ortaktır. İngiltere bu politikaları destekliyor, Kürtlere yönelik katliamları, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanmasını destekliyor. Cizre, Nusaybin ve Sur’un yerle bir edilmesine katkı sunuyor. Silah satarak bunu yapıyor. Önemli olan, Türkiye’nin OHAL’i kaldırması için baskı yapılması gerekiyor. Demokrasi Türkiye’de suçlulaştırılıyor, kriminalize ediliyor. Tanık olduk, polis bugün halay çekenleri engelledi. Bunun politik bir eylem olduğunu söyledi. Ben bir gazeteciyim ve gerçeği ortaya çıkarmak görevimizdir. Sizin davanız insanlık davasıdır ve sizinle duruyoruz. Erdoğan gibiler değil, adalet kazanacak. 


    Fransa’dan: Daha çok mücadele edeceğiz


    Fransa heyetinden Corinne More Darleux: İkinci kezdir burada davaları izliyoruz. Gelmeden oradaki elçiliğe başvurduk. Onlar bize davaları izlemek için herhangi bir akreditasyona ihtiyaç olmadığını söylediler. Ama burada akreditasyonumuz olmadığı için bizi engellediler. Temmuz ayından beri buraya gelmemiz isteniyor ama gelirken bizi engelliyorlar, bizi tanımıyorlar. Bizi ne kadar engellerlerse o kadar çok mücadele edeceğiz. Şubat ayındaki duruşmalara kesinlikle geleceğiz. Fransa Komünist Partisi’yle temasa geçtik. Elçiliğe gittik ve Türkiye’nin durumuna ilişkin bilgi verdik. 


    İsveç Sol Parti Başkanı: Demirtaş ve Yüksekdağ hiçbir suç işlemedi 


    İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt: Demirtaş ile geçen yıl İngiltere’de görüşmüştük. ‘Yakında tutuklanacağız ama gidip halklar için mücadele etmem gerekiyor’ dedi. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hiçbir suç işlemedikleri halde içeride olmaları kabul edilemez. Onlar sadece azınlıkların haklarını talep ediyorlar, demokrasi mücadele ediyorlar. Bugün mahkemeye alınmamamız demek bizim burada olduğumuzun farkında oldukları demektir. 


    İngiliz sendikacı: Burada hiç kanun yok


    İngiliz sendikacı Dennis McNulty: Bir sendika temsilcisi olarak burada mahkemeyi izlemek için geldim. Burada şahit olduklarım ömrümün sonuna kadar benimle kalacak. Bunları sendikama da anlatacağım ve daha kalabalık bir ekip olarak geleceğiz. Burada hiç kanun yok, yasalarınız yok edilmiş. İnsanların fotoğraf çekmesi, dans etmesi, halay çekmesi yasaklanmış. Umarım Londra’da burada olan biteni görecekler. Benim gördüklerim polis devleti kanunsuz bir devlet… 


    Lord David Watts: Burada hayal kırıklığına uğradık. Mahkemeye girmemiz, gerçekleri görmemiz istenmedi. Adalet görülmelidir. Batıda bu bilinen bir gerçektir. Türkiye ne istiyor? Karanlığa mı gitmek istiyor? Döneceğiz ve ne gördüğümüzü anlatacağız. 


    Londra İl Meclisi’nden Erdoğan’a: Senin zamanın kısıtlı 


    Londra İl Meclisi Üyesi Jannette Arnold: Çok sevdiğim Türkiye. Sevdiğim Türkiye diyorum, çünkü ben Türk ve Kürt diasporasını temsil ediyorum. Onların burada yaşananlara karşı nasıl dehşete düştükleri anlaşıldı. Biz buralara tatillere geliyoruz ama gelip bu yaşananları görmek istemiyoruz. Sizin tatil yaptığınız ülke ele geçirilmiş, demokrasi ölüyor. Erdoğan’a şunu söylüyorum, biz konuşacağız ve bu karanlıktan bahsedeceğiz. Senin zamanın kısıtlı. 


    Norveç Barosu: Yargılananlar sıradan insanlar değil 


    Norveç Barosu üyesi Turid Thommassen: Norveç Kürt dayanışma grubu üyesi olarak buradayım. İnsanlar burada olan biteni takip etmek istiyor. Yargılananlar sıradan insanlar değildir, önemli şahıslardır. Onlara mücadeleleri için teşekkür ediyorum sadece Kürtler için değil herkes için mücadele ettikleri için teşekkür ediyorum. 


    Londra Parlamentosu üyesi Unmesh Desai: Duruşmayı izlemeye giden insanlar sadece dans ediyorlardı ve onlara müdahale edildi. Eğer buna sessiz kalırsak bu yaşananlara ortak olacağız. İngiliz Parlamentosu’nun üyesi olarak sesimizi yükselteceğiz. Bu, HDP’yi ortadan kaldırmak için siyasi bir davadır. 


    MA

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Tuncay Yılmaz

    Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ertuğrul Kürkçü

    Geriye döneceğimiz bir yol yok

    Kıvanç Eliaçık

    Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

    Alp Altınörs

    Kobani Davası kararında sokak polemikleri

    Ohannes Kılıçdağı

    Dört nal, bir at, biraz da kılıç şakırtısı

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.