Danıştay 6. Dairesi oy birliğiyle aldığ kararla; acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurmuştu. Kararın gerekçesini açıklayan Danıştay, aldığı karara itiraz yolunu da kapattı. Greenpece ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, “Görülmektedir ki oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, ‘zeytinliklerde termik santral yapılamaz’” dedi.
BAKANLAR KURULU KARARI UYGUN DEĞİL
Danıştay, termik santralin kurulacağı alanın zeytinlik alan olması nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararda hukuka uyarlılık olmadığına karar verdiği ortaya çıktı. Kararda ayrıca bu alanda enerji santrali kurulmasına olanak sağlayan zeytinliklerde enerji santrali kurulabileceğine ilişkin yönetmeliğin de yürütmesinin durdurulduğu hatırlatılarak, sözkonusu alanda savaş şartları nedeniyle alınan ‘acele kamulaştırma’ kararının da mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Danıştay 6. Daire oy birliği ile aldığı kararın gerekçesinde “Termik enerji santrali kurulacak olan alanın zeytinlik alan olması, bu alanda enerji santrali kurulmasına olanak sağlayan Yönetmelik hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve bu sahanın amacı dışında kullanılmasına izin verilmemesine karşın, taşınmazlar için kamu yararı kararı alınması ve acelecilik yolu ile el konulmasına olanak bulunmamasının yanı sıra, zeytinlik alanın oluşturduğu bütünlük ve dava dilekçesinde ileri sürülen hususlar dikkate alındığında, davacıların dava açma ehliyetinin bulunduğu, davanın süresinde açıldığı, aksi yönde iddiaların ise yerinde olmadığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.
‘ZEYTİNLİKLERDE TERMİK SANTRAL YAPILAMAZ’
Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Danıştay’ın kararıyla ilgili değerlendirmesinde “Görülmektedir ki, oybirliği ile alınan kararın gerekçesinin anlamı, zeytinliklerde termik santral yapılamaz. Bu karar, son dönemde çeşitli tehditler ile karşı karşıya kalan Anadolu’nun zeytin ağaçlarının, maden, enerji, endüstri gibi yatırımlara karşı korunması anlamına gelir. Yırcalıların mücadelesi, en başından itibaren haklı ve meşruydu. Sesimizi hep duyurmaya çalıştık, tedbir alınmasını talep ettik. Ancak sesimizin ısrarla duyulmaması ve tedbir alma yükümlülüklerinin yerine getirilememesi 6 bin zeytin ağacına mal oldu. Kolin şirketi ve diğer kömür yatırımcıları sadece zeytin ağaçlarını kesmiyor, yarattığı hava kirliliğinin sağlığa etkisinden, iş güvenliği sağlanamayan madenciliğe kadar değişik şekillerde Türkiye’de binlerce insanın hayatına mal oluyor. Türkiye’nin diğer bölgelerinde aynı şeylerin yaşanmaması için önlemler alınması gerekiyor” dedi.
KARARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK
Avukat Bayram, Danıştay’ın kararında son yasal düzenlemeler uyarınca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceğine de oybirliğiyle hükmettiğine de dikkati çekti. Yırca köylülerinin uzun yıllardır zeytincilikle uğraşan ve zeytinciliğin kendilerinden sonraki kuşaklara aktarımı için çalışan kişiler olduğu, Greenpeace Hukuk Derneği’nin de her türlü çevre sorunları ile ilgili her türlü idari dava açma konusunda yetkisinin bulunduğuna da Danıştay’ın kararında yer verdiği belirtildi. (İleri Haber)