Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025

      Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

      18 Haziran 2025

      Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

      16 Haziran 2025

      NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

      2 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025

      Trumpoloji: Barış için densizlik!

      30 Haziran 2025

      İran’ın güneşli günleri

      29 Haziran 2025

      Savaşın maddi koşulları

      29 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Çözüm sürecinin düğümü, olası affın sonuçları ve baştan affedilenler: Madımak hükümlüleri 25 yıl önce nasıl kurtarıldı?

    Çözüm sürecinin düğümü, olası affın sonuçları ve baştan affedilenler: Madımak hükümlüleri 25 yıl önce nasıl kurtarıldı?

    GÖKÇER TAHİNCİOĞLU T24 için yazdı: Türkiye’de baştan affedilenler vardır. Sağ örgütlerle ilgili iddia ve eylemlere bakarsanız benzer öyküleri görürsünüz. 13 sene önce iki toplantıya katılan insanları, gazetecileri terör suçlusu ilan edip cezaevine koyarken, bir oteli ateşe verenlerin eylemini terör saymadığınızda ne orantı kalır ne de adalet…
    Gökçer Tahincioğlu15 Mart 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Adına “çözüm” süreci denilemeyen, iktidarın “Terörsüz Türkiye”, İmralı’nın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” olarak adlandırdığı süreç ilerlerken, bir yandan da “af” tartışmaları yürütülüyor.

    Aslında “af” tartışmaları hiç bitmiyor. Bu süreci fırsat bilenler de zaten dillerinden düşürmedikleri “af” sözcüğünü, yanına, “ayrımsız, herkes için” ifadelerini ekleyerek kullanıyor.

    2010’dan bu yana yapılan örtülü afların belli suçlar yönünden hiçbir derde deva olmadığı ortada. Cezaevlerindeki kapasite fazlası her defasında katlanarak artıyor. Bu kez 100 bin kişiyi de aşan bir kapasite fazlalığı var.

    * * *

    1990’lardan bu yana yapılan çalışmalar ve dünya örnekleri gösteriyor ki adı ne olursa olsun, silahlı bir örgütün silah bırakabilmesi için bir çalışma yapılması zorunlu.

    Şiddet eylemlerine karışmamış ancak örgüt üyesi olanlar için ne yapılacağı, silah bırakmak isteyenlerin neyle karşılaşacakları belirlenmesi zorunlu alanlar.

    90’larda bununla ilgili çeşitli düzenlemeler yapıldı. 2000’lerde de farklı isimlerle af çalışmaları yürütüldü. Ancak günün sonunda bu aflar sadece kişiye karşı suç işleyenler için çıkartıldı.

    Türkiye’de manzara daha da garip. Cezaevlerinde hiçbir şiddet eylemine karışmamış, Terörle Mücadele Kanunu’nun kapsamının soyut ve geniş tutulmasından kaynaklı olarak tutuklanan ya da hüküm giyen yüzlerce kişi var.

    AB sürecinin tıkanmasına da yol açan bu mevzuat değişmediği sürece, devam eden sürecin farklı bir noktaya evrilmesi de çok mümkün değil. Ancak iktidara göre, bunlar son aşamada yapılacak işler. DEM Parti ve muhalefet ise bu işleri öncelikli görüyor.

    * * *

    Siyasi suçlar konusunda devletin, iktidarın nasıl bir adım atacağı, Türkiye demokrasisi açısından elbette belirleyici. Demokratik standartları yükseltmek, ifade özgürlüğünün alanını genişletmek ancak mevzuatı ve pratiği değiştirmekle mümkün. Ezberleri bozmakla…

    Ancak kişiye karşı işlenen suçlarda durum böyle değil. Yakınlarını kaybeden, yakınları zarar gören insanlar yıllarca adliye kapısında adalet aradıktan sonra bitmek bilmeyen af düzenlemeleri ile karşı karşıya kalıyor. Ceza alması için yıllarca uğraştığı, zaten kuş kadar ceza alan kişilerin, bu düzenlemelerle serbest bırakılmasını izlemek zorunda bırakılıyor. Bir de bu kişilere “kader kurbanı” adı veriliyor. Kim “kurban”, kim “fail” birbirine karışmış durumda.

    * * *

    Bir de baştan affedilenler var. İşin daha başında…

    Anımsanacaktır, kısa süre önce, 1993’te Sivas Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne yol açmaktan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen, Sivas Katliamı’nın sorumlusu 23 kişi tahliye edildi.

    Düşünün, bir kentin ortasındaki oteli ateşe veriyor, içeridekilerin dışarıya çıkmasına engel oluyorsunuz. İçeridekilerin yavaş yavaş ölmesini sevinç nidalarıyla izliyor, sloganlar atarak evinize dönüyorsunuz. Yıllarca size dokunulmuyor… Ardından yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelesi sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm ediliyorsunuz ancak bir gün dışarıya çıkacağınızdan eminsiniz…

    * * *

    Sivas katliamından sonra temel tartışmalardan biri, eylemlerin “terör suçu” kapsamında olup olmadığıydı. Avukatlar, yakınlarını kaybedenler yıllarca eylemin “terör” niteliğinde olduğunu kanıtlamak için uğraştı.

    Eylemler “insanlığa karşı suç” sayılmasını bırakın, terör eylemi bile sayılmadı.

    Zira terör eylemi sayılması, hüküm giyenlerin ömür boyu cezaevinde kalmasına yol açacaktı.

    Buna gerekçe olarak olaylarda “örgüt” bulunamadığı gerekçesine sığınıldı.

    * * *

    2000 yılında, Sivas katliamı yargılamaları sürerken üç sanık, o dönem çıkartılan Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmak için mahkemeye başvurdu.

    Bu bir ilkti.

    Daha önce tüm sanıklar ağız birliği etmişçesine cuma namazından çıktıktan sonra kalabalığa katıldıklarını, bir anda otelin ateşe verildiğini gördüklerini, bilgilerinin olmadığını anlatıyorlardı.

    Ancak üç sanık, gizli yapılan celsede bambaşka ifadeler verdi.

    Katliamdan günler önce Hizbullah, İslami Cihat gibi örgütlerin mensuplarının kentte bildiriler dağıtmaya başladıklarını, özellikle Paşa Camii’nde toplanılmasını istediklerini anlattılar.

    Üç sanığın ayrı ayrı verdiği ifadeler örtüşüyordu.

    Sivas’ta bu örgütlerin temsilcilerinin kimler olduğunu da anlattılar.

    Hepsi “tanıdıktı.”

    Sanıklardan A.K., “S.K., Hizbullahçıdır. Yanındakilerle birlikte topluluğu yönlendirdi. R.Ö., M.E.İ., M.N.K. de Hizbullahçıdır. Paşa Camii’nde namaz kılınacağını, camiden çıkılınca yürüyüş yapılacağını önceden haber veren ve insanların bu şekilde toplanmasını sağlayan kişilerdir” dedi.

    Sanıklardan M.K. da “M.Y., İslami Hareket Teşkilatı’nda bulunmaktaydı.  Olaylar sırasında topluluğu Paşa Camii’nden çıkararak hükümet meydanının ortasına getirenlerdendir. C.E., Kaplancıdır, Madımak Oteli’nin yakıldığı sırada öndeki grubu yönetmiştir” ifadesini verdi.

    * * *

    Pişmanlık Yasası’na göre, kimlerin yasadan yararlanıp yararlanamayacağına İçişleri Bakanlığı karar veriyordu.

    İçişleri Bakanlığı, ifadeleri inceledi ve sanıkların yasadan yararlanamayacakları yönünde görüş bildirdi. Bakanlığa göre örgütsel faaliyet yoktu.

    Sanıklar yasadan yararlanamadıkları için ifadeleri de anlamını yitirdi. Katliamdaki örgüt bağı ve verdikleri isimlerin ilişkileri araştırılmadı.

    Bu isimlerden bazıları kısa süre önce firar etmişlerdi. Yıllar geçti ve yakalanamadılar. Bir bölümü hakkındaki dava düştü.

    * * *

    Sivas Katliamı hiçbir zaman “terör örgütlerinin eylemi” olarak nitelendirilmedi. 2025 yılına gelindi. Anayasa Mahkemesi, bir Sivas hükümlüsünün tahliye istemini değerlendirirken, terör suçlusu olmadığı için yaşamı boyunca cezaevinde kalmasına gerek bulunmadığına hükmetti. Bu karar sayesinde 23 hükümlü daha tahliye edildi.

    * * *

    Buradan Sivas katliamı dosyasına dönelim tekrar. Emniyet tutanağından okuyalım:

    – İlimizde kutlanmakta olan geleneksel 4. Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri dolayısı ile emniyet müdürlüğümüzce gerekli emniyet tertip ve tedbirleri alınmış, günün cuma olması, gazeteci yazar Aziz Nesin’in de ilimizde bulunması nedeniyle alınan tedbirler devam etmekte iken 2 Temmuz 1993 günü, saat 13.00 sıralarında Paşa Camii önünde görevli bulunan 3860 kod nolu ekibimizin telsizle Paşa Camii ve Meydan Camii’nden cuma namazından çıkan beş yüz-bin kişi civarındaki grubun dört yoldan vilayet binasına doğru Atatürk Caddesi’nde ilerlediklerinin bildirilmesi üzerine Emniyet Müdürü Doğukan Öner, telsizle konuşarak daha önceden belirtilen noktalarda duyarlı olunmasını, Atatürk Caddesi’nin Meydan ile birleştiği noktada zincir oluşturularak barikat kurulmasını istemiştir.

    Paşa Camii’nden çıkanlar, katliam olup bitene kadar bütün eylemleri yönlendirdi. 2000 yılında bunu anlatan sanıkların söylediği gibi…

    * * *

    Türkiye’de baştan affedilenler vardır. Sağ örgütlerle ilgili iddia ve eylemlere bakarsanız benzer öyküleri görürsünüz.

    Bir toplumsal barıştan söz edilecekse insanların adalet duygularının daha da aşındırılmaması gerekir. Adalet duygusunun tatmin edilebilmesi ise ancak hakikate bağlılıkla, suç ve ceza arasındaki orantılılıkla mümkündür.

    13 sene önce iki toplantıya katılan insanları, gazetecileri terör suçlusu ilan edip cezaevine koyarken, bir oteli ateşe verenlerin eylemini terör saymadığınızda ne orantı kalır ne de adalet…

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Coşkun Özdemir

    Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

    Mehmet Murat Yıldırım

    Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

    Zeynel A. Göçer

    Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Akdoğan Özkan

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    Fehim Taştekin

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    Kıvanç Eliaçık

    İran’ın güneşli günleri

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.