Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    14 Temmuz 2025

    Barış değil seçim konuşması

    13 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025

      Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

      12 Temmuz 2025

      Yeni Eşik

      11 Temmuz 2025

      Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

      11 Temmuz 2025

      Kapitalizmin yapısal krizi: Üretim fazlası ve eşitsizliğin kökleri 

      9 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Ulus-devlet, iki basınç

      14 Temmuz 2025

      Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

      14 Temmuz 2025

      Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

      13 Temmuz 2025

      Tarihe tanıklık: Carpe diem

      12 Temmuz 2025

      Tam da şimdi daha fazla demokrasi zamanı

      9 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Çoklu krizlerin ortasında eğitim

    Çoklu krizlerin ortasında eğitim

    PINAR ÖĞÜNÇ Agos için yazdı: Bu yılın ayırıcı özelliklerinden biri zorunlu eğitim çağında olmasına karşın eğitim dışında kalan çocuk sayısının son üç yılın en üst seviyesinde olması. Gelir eşitsizliğinin son 18 yılın en yüksek seviyesine çıkması ise eğitimde ekonomik krizin ağırlığının işareti. Her 100 çocuktan 42’si yoksul. ERG'nin raporu 6-17 yaş aralığında eğitim dışındaki öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde 38,4 arttığını ortaya koyuyor.
    Pınar Öğünç6 Aralık 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Türkiye’de eğitim, temel ilkelerden okulların fiziksel koşullarına, hedeflerden ekonomik krizin çok katmanlı etkilerine uzanan bir skalada sorunlu, tartışılan bir yıl geçirdi. Üstelik anılacak her bir başlığın etkisi uzun vadeye yayılacak güçte. Sene sonu yaklaşırken bu minvalde yayınlanan birkaç rapor vahameti ortaya seriyor. İstatistikler, çıplak gözle görüneni daha da netleştiriyor.

    2003’te kurulan Eğitim Reformu Girişimi (ERG), eğitim alanında atılacak her tür adımın çocuk ve kamu yararı odaklı olabilmesi hedefiyle veri üreten bir sivil toplum kuruluşu. 2007’den beri Eğitim İzleme Raporları’yla yılı değerlendiriyorlar. 2024 raporları “çoklu krizlerin eğitim sistemi üzerindeki kısa, orta ve uzun vadeli etkileri” üzerine yoğunlaşıyor. Bu yılın ayırıcı özelliklerinden biri zorunlu eğitim çağında olmasına karşın eğitim dışında kalan çocuk sayısının son üç yılın en üst seviyesinde olması. Gelir eşitsizliğinin son 18 yılın en yüksek seviyesine çıkması ise eğitimde ekonomik krizin ağırlığının işareti. Her 100 çocuktan 42’si yoksul. 

    Şu veri ilginç. Eğitimin gittikçe ticarileşmesi faktörü de eklendiğinde gelir dağılımında en üst yüzde 20’lik dilimin tüm eğitim harcamalarındaki payı, en alt yüzde 20’lik diliminkinin 42 katı haline gelmiş. Bu kendiliğinden bir uçurum demek, çünkü alınan eğitimin niteliğini asıl hanehalkı geliri belirliyor. 

    İstanbul Planlama Ajansı’nın (IPA) 2024’ün Eylül ayında yayınladığı “Eğitim Kurumlarında Özelleşme ve Dönüşümün Eğitim Hakkı Üzerinden Değerlendirilmesi” başlıklı raporuna göre örneğin 2012-2013 eğitim öğretim yılında İstanbul’da yüzde 17,93 olan özel ilkokul oranı, 2022-2023 eğitim öğretim yılında yüzde 35,44’e yükselmiş. Bu rapora göre Türkiye’deki liselerin yüzde 46,2’si özel lise; neredeyse yarısı. Bu oran İstanbul’da yüzde 68,10’a kadar çıkıyor. Yani 4+4+4 eğitim sistemi ve düz liselerin kapanmasıyla parası olan çocuğunu özel okula yolluyor, kalanı için seçenekler daha çok imam hatip liseleri ve meslek liseleri.

    Çocuklar eğitimden uzaklaşırken

    ERG’nin raporu 6-17 yaş aralığında eğitim dışındaki öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde 38,4 arttığını ortaya koyuyor. Burada en geniş grubu yüzde 73,9’la 14-17 yaş aralığı oluşturuyor. O kadar ki 16 yaşındaki her 10 çocuktan biri, 17 yaşındakilerde ise her yedi çocuktan biri eğitim dışında. Üst sıradaki iller Muş, Ağrı ve Gümüşhane’de bu “her üç çocuktan biri” anlamına geliyor. Eğitimden bu uzaklaşma, elbette işçileşmenin, çocuk yaşta zorla evliliğin kapısını aralıyor. Bu kız çocukları için daha büyük bir risk. Mesela Siirt, Bitlis ve Ağrı’da 17 yaşındaki her üç kız çocuktan biri eğitim dışında.

    Diğer yandan mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) öğrencilerin haftada bir gün eğitim alıp dört veya beş gün bir işletmede beceri eğitimi gördüğü sistem ne kadar örgün eğitimin parçası, bu çocuklar düpedüz işçilik yapmıyor mu, ayrı bir tartışma konusu. Eğitim dışındaki çocuklar, açıköğretim liselerindekiler ve MESEM öğrencileri birleştiğinde örgün eğitim dışındaki çocuk sayısı birden 1 milyon 578 bin 941’e fırlıyor. Bu çok düşündürücü, kökenine inmeyi ve derhal çözüm üretmeyi gerektiren bir manzara. 

    Genel olarak iyiye giden şey yok gibi. Keza 2023-24 eğitim-öğretim yılında toplam derslik sayısı azalmış. Deprem bölgesinde hâlâ kalıcı çözümler üretilmemiş. Bakanlığın kadrolu temizlik personeli atamaması nedeniyle sonbaharda yeni öğretim yılı pislik içindeki okullara dair haberlerle başladı zaten. Basbayağı velilerin okul temizleme nöbetleri üzerine konuştuğu bir zaman…

    Yoksulluğun derinleştiği ve yaygınlaştığı kriz döneminde öğrencilerin yüzde 81,7’sinin okul yemeğine erişemediği hesaplanıyor, ki bu koşullarda bu rakam bildiğimiz açlık anlamına geliyor.

    Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nin Milli Eğitim Bakanlığı’na ücretsiz ve sağlıklı okul yemeği sağlaması için açtığı dava manidar. Ankara 3. İdare Mahkemesi Mart ayında, kaynakların kısıtlı olması ve devletin “eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığı” gerekçeleriyle davanın reddine karar verdi. 

    Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu da yine kısa bir süre önce “Ücretsiz Okul Yemeği Hemen Şimdi” başlıklı çalıştaylarına dair bir rapor yayınladı. Dünya genelinde 418 milyon çocuğun okul yemeğine eriştiği bilgisini paylaşmışlar. Bu koalisyon, okul yemeği ve elbette ne kadar pahalı olduğu düşünülürse, içme suyunun lütuf, ihtiyaç temelli geçici bir destek ya da yardım değil, bir kamusal hak, eşit yurttaşlık hakkı olduğu ana fikrini savunuyor. Eğitimden kopuş oranlarının artmasının ardında çoğu zaman sadece bu yoksunluk dahi bulunabiliyor. Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, bütçe görüşmeleri başlamışken “tüm okullarda ayrımsız, amasız, fakatsız şekilde sağlıklı su ve yemek sağlanmasını, bunun yanında Türkiye’nin Uluslararası Yemek Koalisyonuna katılarak taahhütte bulunmasını” talep ediyor.

    “Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek nesiller”

    2024’ü içine alan öğretim yılı eğitime dair yapısal değişikliklerin de tartışıldığı bir yıl oldu. Nisan 2024’te kamuoyuyla paylaşılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, yarattığı tartışmalara rağmen Mayıs ayında onaylandı ve model kademeli olarak uygulanmaya başlandı. Örneğin 2019-2023 Stratejik Planı’nda “hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler” vizyonu oluştururken, 2024-2028 Stratejik Planı’nda ise “Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek nesiller” hedefi ön plana çıktı. Bir yandan muğlak, bir yandan ideolojik olarak net bir dilek bu. Raporun da işaret ettiği üzere insan hakları, demokrasi, bilimsel düşünce, yenilikçilik ve meslek etiği gibi ilkelerin adı pek adı anılmadı, fırsat eşitliği, din, ahlak ve değerler bağlılığı, hukuk ve adalet ile vatanseverlik gibi yeni değerler eklendi. Ana vurgu “millî, manevi ve kültürel değerler” oluverdi.

    Bahsi geçen tüm başlıklar için şu da kayda geçmeli. Nitelikli eğitim hakkının uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmasına  rağmen rapor hazırlanırken ERG’nin talep ettiği veriler Ekim 2024 itibarıyla paylaşılmamış. Tüm bu sözleşmeler devletler açısından hesap verebilirlik doğuruyor oysa. “Çoklu krizlerin ortasında hukuk” başlığına geliyoruz buradan da.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    14 Temmuz 2025

    Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

    13 Temmuz 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Barış değil seçim konuşması

    Siyasi Haber

    Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

    Mertcan Titiz

    Yeni Eşik

    Mehmet Murat Yıldırım

    Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ergin Yıldızoğlu

    Ulus-devlet, iki basınç

    Fehim Taştekin

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    Ümit Akçay

    Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

    M. Ender Öndeş

    Tarihe tanıklık: Carpe diem

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.