Brigitte Labbé’nin Paris Sorbone Üniversitesi felsefe profesörlerinden Michel Puech danışmanlığında kaleme aldığı ¨Çıtır çıtır Felsefe¨ dizisinin 27. Kitabı olan ¨Olmak ve Sahip Olmak¨ adlı çocuk kitabı Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.
Haber Merkezi – Kitaptan kısa bir bölüm şöyle, ¨ (…) Bu öykünün başlığı olan Babamın bir arabası var, isabetsiz. Hatta tamamen yanlış. Bir araba babama sahip yazmalıydık. Çünkü Yalın’ın babası için gerçekten de her şey arabasından sonra geliyormuş gibi görünüyor. Nesnelerle çevrili yaşarız: televizyonlar, takılar, bisikletler, bilgisayarlar, kaykaylar, giysiler, kitaplar CD’ler, oyun konsolları… Kimi zaman bu nesneler gücü ele geçirir, kimi zaman bize sahip olur. Sahip olduğumuz şeyin tutsağı olabiliriz.¨
Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulamış kitaplardan oluşan felsefe dizisi, Günışığı Yayınları tarafından 2006 yılından bu yana yayınlanıyor ve büyük ilgi görüyor.
Okullar tarafından en çok önerilen kitaplar arasında yer alan diziyi, bugüne dek on binlerce çocuk okudu. Her birinde farklı bir temel konunun ele alındığı, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olayların öyküleştirildiği kitaplar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle ve özgün sayfa tasarımlarıyla hem çocuklar, hem de öğretmenler ve anne babalar tarafından sevilerek okunuyor.
Yalnızca Fransa’da 2 milyonun üzerinde baskı yapan, Türkiye de dahil olmak üzere Almanya, İspanya, Finlandiya, Yunanistan, Brezilya, Tayvan, Çin, Kore, Japonya, Slovenya, İtalya, İsveç, Danimarka, Hollanda, Portekiz gibi 17 ülkede yayımlanan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, bilginin değerini; kavramlar, sorunlar üzerine kafa yormanın önemini ve yöntemini ortaya koyuyor, doğru düşünebilmenin yollarını, hayatın içinden birçok küçük örnekle tartışmaya özendiriyor. Her kitap, çocukların hep aklını kurcalayan ya da karşılaşacakları güncel ve evrensel kavramları karşılaşacakları kavramsal sorunları nasıl düşünüp irdeleyebileceklerinin, nasıl farklı farklı cevaplar oluşturabileceklerinin başarılı örnekleriyle dolu.
Çocukla felsefeyi en doğal biçimde bir araya getiren “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, öğretmeye çabalamak veya öğüt vermekten çok; paylaşan, hayatı birlikte anlamaya çalışan, açıklama yapma kaygısı gütmeyen bir anlatımla kaleme alındı. Özellikle anne babalar ve öğretmenler, çocuklara cevap verirken güçlük çektikleri pek çok temel soruya bu dizi sayesinde akılcı ve pratik cevaplar bulabiliyorlar. Böylelikle dizi, nesiller arası iletişim için de mükemmel bir anahtar işlevi kazanıyor. Dizi, eğitimcilere de temel konuları farklı yaklaşımlarla açıklayabilmeleri için zengin bir olanak sağlıyor. Öğrencilerin bağımsız düşünebilen ve düşüncelerini açıklıkla ifade edebilen bireyler olarak gelişmelerini sağlayan örneklerle hazırlanan dizi, felsefeyle en doğru ve hızlı yoldan buluşmak için yetkin bir kaynak, etkili bir eğitim materyali.
Kim bütün hayatı boyunca tek bir karakter özelliğini seçebilir ki? Bugün hayalperest ya da dikkatli, sinirli ya da düzenli olduğumuzu düşünebiliriz. Peki ya gelecek yıl? Ya da 30 yıl sonra? Hiçbir insan, bir kalemin hep mavi olması ya da bir sandalyenin hep ahşap olması gibi, her zaman cesur, korkak, dürüst, cömert, kibar, kötü, asabi ya da sakin değildir.
Tüm dünyada her yaştan okurla buluşan ¨Çıtır Çıtır Felsefe¨ dizisinin yaratıcısı Birgitte Labbe, bu kitabında bir şey “olmak” ve bir şeye “sahip olmak” konuları üzerine düşündürüyor. Bu kavramların birbirini içerdiğini anlatan yazar, bir şeye sahip olma tercihini yaparken bir şey olmayı da seçtiğimizi ifade ediyor. Kitap, insanın her zaman cesur, korkak, cömert, kibar ya da sinirli olamayacağını, bilinci ve tercihleri yönünde dönüşebileceğini vurgularken, bir çocuğa “tembelsin” demekle “tembellik etme” demenin farklı şeyler olduğunu hatırlatıyor.
Belli bir etiketle yaftalanan bireyin, bu durumu içselleştirdiğini, oysa ki insanın her zaman değişme potansiyeline sahip olduğunu, gündelik yaşamdan mizah dolu çarpıcı örneklerle betimliyor. Her şeye sahip bireylerle, yaşamından ve bedeninden başka bir şeye sahip olmayan bireyler üzerine de düşündüren kitap, her yaştan okurun aklını kurcalayan önemli bir konuyu tartışmaya açıyor.