Anayasa Mahkemesi kararının gereğinin yerine getirilerek, KHK’li akademisyenlerin göreve iade edilmesi çağrısı yapan CHP, Meclis Başkanlığı’na da kanun teklifi verdi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından ihraç edilen 406 barış akademisyeninin görevlerine iadesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
Teklifin genel gerekçesinde, kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak da bilinen “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin 11 Ocak 2016 günü açıklandığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bildiriye imza atanları ihanetle suçlamasının ardından OHAL döneminde 406’sının KHK ile ihraç edilip haklarında dava açıldığı hatırlatıldı.
‘Suçlamalar hukuken çöktü'
Anayasa Mahkemesi’nin 26 Temmuz 2019 tarihinde Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlerin başvuruları üzerine ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin kararın hatırlatıldığı gerekçede şöyle denildi:
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğunu, bu kararların Resmi Gazete’de hemen yayımlanarak, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayıcı olduğunu vurgulamaktadır. Kararın üzerinden geçen süreye karşın, anayasanın 153’üncü maddesinin gereği yapılmamış, siyasi irade bu konuyu gündemine almaktan özenle kaçınmıştır. İmzacı akademisyenlerin kamudan ihraç edilmelerine neden olan bildiriye yönelik suçlamaların hukuken çökmüş olduğu gerçeğinden hareketle, akademisyenlerin derhal görevlerine dönmeleri için gerekli adımlar atılması anayasa gereği bir zorunluluktur.
406 Akademisyen KHK listesinden çıkartılmalı
Ne yazık ki yürütme organı, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamakta, demokratik rejimlerin vazgeçilmezi olan kuvvetler ayrılığı ilkesini yanlış yorumlamakta, hukukun üstünlüğünü hiçe saymakta, yargı kararlarının gereğini yerine getirmemekte ısrar etmektedir. İktidar partisinin özellikle rejim değişikliğinin gerçekleştiği 16 Nisan referandumunun ardından kuvvetler ayrılığı yerine kuvvetler birliğini öngören, yasama ve yargı organlarının başında bir siyasi partinin genel başkanının bulunduğu yürütme erkinin emrine girmesini istediği, kamuoyuna mal olan iş ve işlemleriyle belli olmaktadır.
Anayasa’nın 138’inci maddesi de yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarının hiçbir surette değiştirilemeyeceğini ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğini vurgulamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararının yerine getirilmesi yürütme organı tarafından geciktirildiği için yasama organı olarak anayasal sorumluluğumuz gereği, Anayasa Mahkemesi’nin kararının gereğini yapmak için harekete geçmemiz gerekmektedir.
Bu çerçevede bu kanun teklifiyle Barış Bildirisi’ne imza atmak dışında haklarında hiçbir iddia bulunmayan 406 akademisyenin, KHK’ların ekli listelerinden çıkarılarak görevlerine iade edilmeleri, seyahat özgürlüklerinin sağlanması ve maddi olarak mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.
(DUVAR)