Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), IŞİD’in Musul yakınlarında ateşe verdiği sülfür tesisinin oluşturduğu zehirli duman bulutunun asit yağmuruna yol açmasının beklenmediğini, ancak yağmur yağması halinde ilk 15 dakika kapalı alanlarda bulunmak gerektiğini kaydetti.
TMMOB'a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin, IŞID tarafından ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye`de felakete yol açmayacağını ancak bebek, yaşlı ve hastaların kirli havaya maruz kalmaması gerektiğini belirtti.
Kükürt Yangını olayı Musul'un 50 km kadar güneyinde gerçekleşti ve ilk defa NASA tarafından 22 Ekim'de duyuruldu.
Gelinen süreçte, yangının sona erip ermediği konusunda herhangi bir bilgi mevcut olmayıp, haber kaynaklarında yangının söndürülmesinin 2-3 gün alabileceği belirtiliyor.
Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin, IŞID tarafından ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceğine ve asit yağmurlarına neden olacağına dair tartışmalar yürüyor.
ÇMO: Asit yağmurları beklenmiyor
Çevre Mühendisleri Odası, gelecek yağışların belirli oranda kirlilik içermekle birlikte kuvvetli asit yağmurlarına yol açmayacağını kaydetti.
Musul’un 50 km güneyindeki Kayyara’da IŞİD’in başlattığı sülfür yangınının henüz sona erip ermediğinin bilinmediğini kaydeden ÇMO, , bilimsel kaynaklarda, Kükürt Dioksitin (Sülfür Dioksit, SO2) temiz bir atmosferde yaklaşık 4 güne kadar havada kaldığını, atmosferde başka kirleticilerin bulunması durumunda daha çabuk dönüşüme uğradığı belirtti.
Buna göre, hem hava kalitesi izleme istasyonlarının hem de NASA uydusunun ölçümlerine göre 24 ve 25 Ekim tarihlerinde Türkiye’nin güney sınırlarındaki bazı şehirler bu gazdan etkilendi. 26 Ekim’den itibarense sülfür dioksit içeren hava kütlesi İran ve Türkmenistan üzerinden Rusya’ya hareket ederek Türkiye’yi teğet geçti.
"Bebek, yaşlı, hasta kirli havaya maruz kalmasın"
Oda, bugün yağış beklendiğini hatırlatarak halkı şöyle uyardı:
“Bu yağışlar belirli oranda kirlilik içermekle birlikte, kamuoyunda belirtildiği şekilde kuvvetli asit yağmurları (kezzap) etkisinin oluşması söz konusu değildir. İlk yağan yağış, havayı kirleticilerden yıkayarak yere düşmektedir. Bu nedenle yağışın başladığı ilk 10-15 dakika içinde kapalı alanlarda bulunmakta fayda vardır. Ayrıca, bebekler, hamileler, yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanların mümkün olduğunca kirli havaya maruz kalmamaları halk sağlığı uzmanları tarafından önerilmektedir.”
Sadece Mardin etkilendi
Çevre Mühendisleri Odası ayrıca, 25 Ekim tarihinde ölçülen sülfür dioksit değerleri incelendiğinde günlük sınırın sadece Mardin’de aşıldığını belirtti.
ÇMO, “Sonuç olarak, önemli bir hava kirliliği olayı yaşanmakla birlikte, halkımızı endişeye sevk edecek şekilde ülkemizde bir felaketin oluşması söz konusu değildir” dedi.
Oda son olarak bakanlığa uyarıda bulundu: “Ek olarak, yüzey sularından ve topraktan numune alınarak acilen analiz yapılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”
Meteoroloji: Asit yağmuru riski zayıf
Meteroloji Genel Müdürlüğü dün yaptığı açıklamada "Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir" demişti.