Tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk ile ilgili “cezaevinde kalabilir” şeklinde ATK raporuna itiraz ettiklerini söyleyen avukat Serdar Çelebi, “Hastalığının ilerlememesi için sağlıklı bir ortamda tedavi olması önem taşıyor” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) önceki dönem Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile ilgili “cezaevinde kalabilir” raporuna avukatları itiraz etti.
Tuğluk’un avukatlarından Serdar Çelebi bianet’ten Ayça Söylemez’e konuştu.
Çelebi açıklamasında, “Adli Tıp Kurumu’nun geçmişteki tutumlarına bakıldığında bu sonuca şaşırmadık. Ama Aysel Tuğluk’un hastalığı itibariyle şaşırmamız gereken bir karardı” değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) raporunda, “tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam ettirebileceği…” sonucu yer aldı.
Avukat Çelebi, hem bu sonuca ATK Genel Kurulu’nda itiraz ettiklerini hem de bağımsız, alternatif bir rapor alınması için girişimleri olduğunu belirtti.
“Kocaeli’de de uzman doktorlar muayene etti”
Avukat Serdar Çelebi, daha önce Tuğluk’un tutulduğu Kocaeli Cezaevi’nin de bulunduğu kentte, uzman doktorlarca verilen raporda ise “cezaevinde tek başına kalamayacağı” sonucunun bulunduğu söyledi:
“Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nda da alanında uzman kişilerce muayene edilmişti. Tuğluk’u detaylı muayeneden geçirdiler ve tekbaşına cezaevinde kalamayacağına dair rapor hazırladılar. Sağlık koşulları, tedavi süreci, hastalığının geldiği aşama, tedavi için uygun ortam gibi birçok kritere dayanarak bu raporu vermişlerdi.
“İstanbul ATK ise farklı bir karar verdi. Adli Tıp Kurumu’nun hapishanede kalabilir şeklinde rapor verdiği birçok hasta mahpus ya cezaevinde ya da çıktıktan hemen sonra hayatını kaybetti.
“Kocaeli’de de uzmanlar muayene ederek bir sonuca ulaştılar. O doktorların yanlış teşhis veya tespitte olduğuna dair İstanbul ATK’nın bir değerlendirmesi yok. Kocaeli’deki teşhis eksik veya yanlış diye bir itirazları da yok. Sadece o rapora değinip kendileri detaylı bir değerlendirme yapmaksızın farklı yönde görüş belirtmişler.”
“Olumsuz rapor verenler de gerçeği biliyor”
Avukat Çelebi İstanbul ATK raporuna üst kurulda itiraz ettikleri bilgisini verdi:
“Yasal süreçlerle ilgili tüm haklarımızı kullanacağız. Ama her geçen süre tedavinin gecikmesine yol açıyor, belki de hastalığın durdurulması ihtimalini azaltıyor.”
Serdar Çelebi, Tuğluk’un ve ailesinin hastalığın detaylarına dair açıklama yapmak istemediği fikrini de hatırlattı:
“Hastalığının detaylarıyla ilgili kendisi ve ailesinin hassasiyetleri var. Ancak sağlıklı bir ortamda tedavinin sağlanması, ilerlememesi için hayati önem taşıyor. İstanbul ATK’da olumsuz rapor verenler de bu gerçeği biliyorlar.”
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu 29 Aralık 2016’da, HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) yedi siyasetçiyle birlikte tutuklanmıştı.
Hakkında hazırlanan iddianamede, Eylül 2014’e kadar DTK Eşbaşkanlığı yapan Tuğluk’un medyaya verdiği demeçler ve katıldığı cenazeler delil olarak gösterilmişti.
16 Mart 2018’de yargılandığı Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluk’a verdiği 8 yıl hapis cezasını 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) göre yarı oranda artırarak 12 yıla çıkardı. Mahkeme, cezadan 1/6 oranında indirim yapılmasına karar vererek Tuğluk’un 10 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.
Tuğluk’un avukatları aracılığı ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine dosya Yargıtay’a gönderilmişti. Ceza Yargıtayca onandı.
Aysel Tuğluk hakkında
Siyasetçi, avukat. 29 Aralık 2016’dan bu yana hapishanede. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısıyken tutuklandı. Yargıtay, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında “örgüt yöneticiliği”nden verdiği 10 yıl hapis cezasını onadı (Şubat 2020).
Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) kurucu üyelik ve eş başkanlık yaptı. Demokratik Toplum Partisi Diyarbakır milletvekilliği (2007-2009) partinin kapatılmasıyla sona erdi. 2011-2015 yıllarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili oldu. Partide Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısıydı.
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu. 1965, Elazığ doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.