Bursa Çevre Platformu, Ankara’da düzenlenmek istenen “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz” mitinginin yasaklanmasını protesto etti, “Yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Ankara’da düzenlenmesi planlanan “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz” mitinginin yasaklanması, Bursa Çevre Platformu tarafından protesto edildi.
DOĞADER binasında yapılan açıklamada konuşan Filiz Çelik, mitingi yasaklayan anlayışı Soma madencilerinin ve Eskişehirli metal işçilerinin haklarını aramasının önüne geçilmesinde de gördüklerini belirterek yasaklama kararını protesto ettiklerini ifade etti. Çelik, "Mitingden bir gün öncesine kadar bu kararın açıklanmaması ayrı bir demokrasi ayıbıdır. Yasaklar yaşamı savunma mücadelemize engel olamayacaktır. İklim krizine, ekolojik yıkıma, talana, ve soyguna daha gür sesle dur demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'Valilik ekoloji mitingini neden yasaklar?'
"Ankara Valiliği bir ekoloji mitingini neden yasaklar?" sorusunu soran Fliz Çelik, "Mitingi gerçekleştirebilseydik Ankara’ya ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve toplumun tüm kesimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik hakları için birlikte mücadele edeceğimizi herkese ilan etmeye gidecektik. Kapitalist sistemin doğayı, yaşam alanlarımızı ve emeğimizi pazar haline getirmesine ve sömürmesine HAYIR demeye geliyorduk. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirleten, doğayı ve yaşamımızı tehlikeye atan nükleer ve termik santrallere, altın madenlerine, HES’lere, RES’lere, JES’lere, termik, nükleer ve biokütle santrallere, balık çiftliklerine, endüstriyel tarıma, kirli sanayiye, taş ocaklarına, aşırı yapılaşmaya, çılgın mega projelere, sınırsız sonsuz otoyollara, betonlaşmaya, doğal ve tarihi SİT alanlarının yok edilemesine dur demeye geliyorduk" açıklamasında bulundu.
Açıklamanın sonunda Çelik, taleplerini şöyle sıraladı:
Altın madenciliği, metalik madencilik, termik santrallar, HES’ler, JES’ler, RES’ler, balık çiftlikleri, taş ocakları, aşırı yapılaşma, endüstriyel hayvancılık, gereksiz duble yollar, köprüler, havaalanları gibi iklim krizine ve ekolojik yıkıma yol açan tüm talan ve yıkım projelerinin ve faaliyetlerinin ülkenin her tarafında acilen durdurulmasını,
Halkın onayı olmayan hiçbir projenin uygulanmamasını,
Bu projelerin ve çalışmaların önünü açan başta maden ve enerji yasaları olmak üzere tüm ilgili mevzuatın bir daha ekolojik yıkıma ve talana izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesini,
Ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları mücadelesi önündeki tüm engellerin, kısıtlamaların, yasaklamaların kaldırılmasını istiyoruz.
(Evrensel)