TBMM Genel Kurulu AKP’lilerin olağanüstü çağrısı üzerine toplandı. Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında “torba kanunu” görüştü. AKP’li vekillerin olağanüstü çağrısı üzerine Meclis’te başlayan ‘torba kanunu’ görüşmelerinde AKP’lilerin gizli planı ortaya çıktı! Torba kanunun içine eklenen madde ile CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne bağlı Barbaros Mahallesi AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne bağlanıyor.
AKP, CHP’li Ataşehir Belediyesi’nin Barbaros Mahallesi’ni finans merkezi yapmak ve yandaşlarına rant sağlamak için AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne bağlama kararı aldı. Bunu da ‘torba kanunun’ içine gizlediği bir madde ile başarmaya çalışıyor. Böylece AKP, ‘torba kanunu’ Meclis’ten geçirdiğinde Barbaros Mahallesi’nde yapmak istediği rant işlemlerini rahatça yapabilecek.
Meclis’te görüşmeler devam ederken konu hakkında CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Barbaros Mahallesi’nin Ümraniye’ye bağlanma planı talimatının Ali Ağaoğlu‘ndan geldiğini iddia eden şu tweetleri attı: “AKP Ağaoğlu’nun talimatı ile Ataşehir’de finans merkezinin içinde olduğu ve Ataşehir belediye binasınında bulunduğu mahalleyi Ümraniye’ye bağlayıp rant operasyonu yapıyor. Belediye seçimlerinden 3 ay sonra yapmasıda manidar.. Dünyada ilk.”
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Twitter’daki hesabından, “Bir mahalle çalmamışlardı… Onu da yaptılar… CHP’li Ataşehir’e bağlı Barbaros Mahallesi TBMM’de kanunla AKP’li Ümraniye’ye bağlanıyor… Şu an TBMM’de kanunla CHP’li Ataşehir Belediye’sinden İstanbul Finans Merkezi’nin bulunduğu Barbaros Mahallesi çalınıyor… HIRSIZ VAR..”tweetlerini atarak tepkisini dile getirdi.
İstanbul’da Ataşehir ve Ümraniye İlçeleri’nin sınırları yeniden belirleniyor. Bu yapılırken, 04 ve E-80 karayolu, sınır olarak tayin ediliyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise yapılan bu değişiklikle, 150 trilyon liralık inşaat harcının, Ataşehir İlçesi’nden Ümraniye İlçesi’ne geçtiğini söyledi. Tasarının 130. maddesinde de AKP’li milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.
Ataşehir, 2009 yerel seçimlerinden önce Kadıköy’den koparılarak ayrı bir ilçe yapılmıştı. Bu yapılana siyaset biliminde: ¨Gerrymandering¨ deniliyor. Terim, tam olarak; seçim çevrelerinin, bir siyasî partinin yararına olacak şekilde düzenlemesini ifade etmektedir.