ABD’nin Baltimore şehrinde Belediye Başkanı Stephanie Rawlings Blake, sosyal medya hesabından, kentte gece devreye giren sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu.
Baltimore’da gece 22:00’da başlayıp 05:00’da biten sokağa çıkma yasağı, polis gözetiminde yaralı olarak hastaneye kaldırılan 25 yaşındaki Freddie Gray’in ölümünün ardından kentte başlayan protestoların büyümesiyle başlatılmıştı. Kentte Cumartesi gecesi gece saat 22:00 ile sabah 05:00 arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağına uymayan onlarca kişi gözaltına alındı.
Amerika’nın kuzeydoğu kentlerinden Baltimore’da yeni gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi, güvenliği sağlamak için yerleştirilen Ulusal Muhafız birlikleri arasından “Adalet yok, barış yok” sloganlarıyla yürüdü. Önceki günkü savcılık kararından sonra gösteriler nispeten bir zafer havasında geçti. Gösteriyi organize edenler de eylemi “zafer mitingi” olarak tanımladı.
Kentin başsavcısı, geçen ay gözaltında hayatını kaybeden siyah genç Freddie Gray’in ölüm nedeninin cinayet olduğunu ve olaya karışan altı polis hakkında işlem yapılacağını bildirmişti.
12 Nisan’da tutuklanan Gray’in 19 Nisan’da polis nezaretinde ölmesi, Baltimore’da hafta başında şiddetli ayaklanmalara yol açmıştı. Olaylar 200’ü aşkın kişinin tutuklanması ve 20 polisin yaralanmasıyla sonuçlandı.
25 yaşındaki Gray’in omurilik zedelenmesinden öldüğü bildirildi. Baltimore Başsavcısı Marilyn Mosby, önceki gün yaptığı açıklamada kelepçelenen ve ayaklarından zincirlenen Gray’in polis nakil aracına yerleştirilmesi sırasında kendisine emniyet kemeri bağlanmadığını, otopsisinde ağır ve hayati boyun zedelenmesine rastlandığını bildirdi.
Mosby ayrıca, polisin daha önce bildirdiği gibi Gray’in üzerinden çıkan bıçağın “sustalı çakı” olmadığının, taşıması yasadışı olmayan bir çakı olduğunun öğrenildiğini de söyledi. Bu da olaya karışan polislerin Gray’i tutuklamak için gösterdikleri gerekçeyi yalanlıyor. Freddie Gray, polisle göz göze geldikten sonra kısa süren bir kovalamaca sonunda yakalanmıştı. Ayrıca Gray’in tıbbi yardım çağrılarına polislerin yanıt vermediği de biliniyor.
Polisler ikinci derece cinayet, ölüme sebebiyet vermek ve sahte kanıtlar üzerine tutuklama gerçekleştirmek gibi suçlamalarla yargılanabilir.
Freddie Gray’in üvey babası Richard Shipley, polisler hakkında suç duyurusu yapılıyor olmasının aileyi memnun ettiğini söyledi.
Amerika’da çoğunluğu beyaz polislerin siyahlara karşı muamelesiyle ilgili olarak yakın zamanda da ciddi olaylar ve tartışmalar yaşandı. Ancak Baltimore’daki bu olaya karışan polislerin üçü beyaz, diğer üçüyse siyah.