Daha önce Kanal İstanbul projesinin müsilajı bitireceğini iddia eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gemiler çevre kirliliğine de neden oluyor. Kanal İstanbul tamamen çevreci bir proje olacak.” dedi.
Katıldığı bir televizyon programında Kanal İstanbul ile ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul bir ihtiyaç. Gemiler çevre kirliliğine de neden oluyor. Tamamen çevreci bir proje olacak.” dedi.
“Kanal İstanbul bir ihtiyaç”
“Boğaz’ın emniyet kapasitesi şu an 25 bin gemi geçmesine müsait. 2050’de bu sayısı 78 bine ulaşacak. Siz devlet olarak bir planlama yapmak zorundasınız. Bir geminin geçmesi 13-14 saati buluyor. Bu kadar gemi Bakırköy-Zeytinburnu açıklarında ne diye bekliyor? Bunlar daha da artacak. Marmara Denizi adeta bir gemi parkına dönüşecek. Bunların bir an önce Boğaz’dan geçmesi ve kazaların yaşanmaması için alternatif bir suyoluna ihtiyacımız var. Kanal İstanbul bir ihtiyaç. Gemiler çevre kirliliğine de neden oluyor.”
“Tamamen çevreci bir proje”
“Ulaştırma Şurası’nın sonuç bildirgesinde de Kanal İstanbul önemli bir yer aldı. Kanal İstanbul’u aslında yalnızca bir suyolu olarak düşünmemek lazım. Kanal İstanbul 2011’den beri gündemde olan bir proje. Hazırlıkları ona göre yapıldı. Projeler, planlar hepsi hazır. Tamamen çevreci bir proje olacak. Projeyi genel bütçeye yük olmadan çözeceğiz.”
“1915 Çanakkale Köprüsü maliyetini birkaç yılda karşılıyor”
“Çanakkale Köprüsü ile Asya ile Avrupa’yı tekrar birleştireceğiz. Aslında bunlar ülkeye yüzyıllar boyunca hizmet edecek projeler. Bizden sonraki nesiller bu projeleri doya doya kullanacaklardır. Köprünün maliyeti yaklaşık 2,5 milyar euro. Bununla birlikte Malkara-Çanakkale otoyolu da var. Sadece 6 dakika arasında iki yaka arasında seyahat süresi olacak. Köprü maliyetine bakıp bu faydalara baktığınızda, köprünün maliyetini birkaç yılda karşılıyorsunuz zaten.”