Anayasa Mahkemesi, sendikasının aldığı karara uyarak göreve gelmeyen öğretmene verilen cezayı Anayasa’nın 51’nci maddesine aykırı bularak, mahkeme kararının ortadan kaldırılmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararı ilgili mahkemeye geri gönderdi.
Eğitim-Sen’in kararı üzerine göreve gelmeme çağrısına katılan öğretmen MEB tarafından “uyarı” cezası çarptırılmış, valiliğe yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından idare mahkemesinde açtığı davada da mahkeme “uyarı” cezasının hukuka uygun olduğuna karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi’nin incelediği başvuruda başvurucu öğretmenin, üyesi olduğu sendikanın tüm Türkiye’de yaptığı göreve gelmeme çağrısına katılarak görevine gelmediğini, ancak mazeretsiz olarak göreve gelmediği gerekçesiyle uyarma cezası verildiğini, sendikal faaliyetlere katılması nedeniyle ceza verilmesinin Anayasa’nın toplantı ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin anayasal haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.
Başvurucunun, Eğitim-Sen’in düzenlediği söz konusu işe gelmeme eylemine katılması nedeniyle uyarma cezası ile cezalandırıldığının anımsatıldığı kararda, gerek idarenin olağan uygulamasında ve gerekse de idari yargının yerleşmiş içtihatlarında başvuru konusu olayda olduğu gibi sendikal faaliyet çerçevesinde işe gelinmemesi halinde kişinin mazeret iznini kullandığının kabul edildiği ve disiplin soruşturması açılmadığı anımsatıldı. Sendika üyelerinin sendikal faaliyet kapsamında işe gelmemeleri halinde mazeret izinli sayılacakları yönündeki yerleşik hale gelen idari yargı içtihatlarına rağmen, idarenin ve yargının bir bütün olarak yeknesak hareket etmesini sağlayacak mevzuat düzenlemeleri bulunmadığının vurgulandığı kararda, sendika hakkını kullanan kişilerin disiplin soruşturması tehdidi altında kaldıklarını not etmek gerektiği kaydedildi.
Kararda, “Her ne kadar hafif bir ceza olsa da şikâyet edilen uyarma cezasının zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaçtan kaynaklanmaması nedeniyle demokratik toplumda gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sebeple başvurucunun Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir. Başvurucu hakkında verilen uyarma cezasının sendika hakkını ihlal ettiği gözetilerek başvurucu hakkında tesis edilen disiplin cezası işleminin iptaline ilişkin davada yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar görülmüştür. Sendika hakkına ilişkin ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosyanın ilgili Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerekir” denildi.
Kaynak: ANKA