Türkiye’de bir yıl boyunca tutuklu kalan gazeteci Deniz Yücel’in yargılandığı davada, mahkeme heyeti AYM’nin ihlal kararına rağmen beraat kararı vermeyerek duruşmayı Ekim ayına erteledi.
Die Welt gazetesinin eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Yücel’in katılmadığı duruşmada avukatı Veysel Ok hazır bulundu.
Almanya Başkonsolosluğu’ndan temsilciler ile gazeteciler ve çok sayıda kişinin izlediği duruşmada, Yücel’in Mayıs ayında alınan savunmasının henüz mahkemeye ulaşmadığı anlaşıldı.
Duruşmada söz alan Yücel’in avukatı Veysek Ok, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Yücel hakkında verdiği ihlal kararını mahkemeye sundu.
Ok, “AYM kararından sonra davanın bittiği kanaatindeyiz. Kararda tüm ihlaller detaylıca yer alıyor. Kanaatimizce davanın beklenecek bir hususu kalmamıştır. İfade özgürlüğünün ihlal edildiği açıkça belirtilmiştir” dedi ve savunma beklenmeden müvekkilinin beraatine karar verilmesini talep etti.
İddia makamı ise dosyadaki eksik hususların giderilmesini istedi.
Savunmayı beklemeye karar veren mahkeme heyeti de bir sonraki duruşmanın 17 Ekim’de yapılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
Türkiye ve Almanya vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Deniz Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.
Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı. Yücel’in beraat talebi ise reddedilmişti.
Bir yıl boyunca tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Yücel’in başvurusunu değerlendiren AYM ise, hem kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı hem de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti.
Yücel hakkında 18 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
(Gazeye Karınca)