Ankara Barosu, bugün itibariyle başlayan adli yıl dolayısıyla açıklama yaparak “Adil yargılanma hakkının yok sayıldığı, savunma makamının yargı sisteminin dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların mesleklerini icra ettikleri her ortamda sistematik olarak şiddete uğradığı bir ülkede yeni adli yılı kutlayamıyoruz” dedi.
Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’nin genelgesiyle 20 Temmuz’da başlayan adli tatil sona erdi. 1 Eylül itibariyle başlayan 2021-2022 adli yılı töreni 10 yıl aradan sonra ilk kez Yargıtay’ın ev sahipliğinde düzenlenecek.
Adli yıl açılışını kutlamayacağını açıklayan Ankara Barosu, Söğütözü 4 no’lu Adliye Ek Binası önünde basın açıklaması yaptı. Baro üyesi avukatların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, avukatlar olarak adli yılı kutlamak yerine avukatların sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
“Adil yargılanma hakkının yok sayıldığı ülkede adli yılı kutlamıyoruz”
Sağkan, “Hukuk sisteminin neredeyse bir lütuf sistemine indirgendiği ülkemizde, savunmanın temsilcileri avukatlar için her doğan günün ayrı bir mücadele anlamına geldiği yeni adli yılı karşılıyoruz” derken şu ifadelere yer verdi:
“Adil yargılanma hakkının yok sayıldığı, savunma makamının yargı sisteminin dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların mesleklerini icra ettikleri her ortamda sistematik olarak şiddete uğradığı, öldürüldüğü; müvekkilleri ile özdeşleştirilerek yargılandıkları, kadın cinayetlerinin zamana yayılmış bir katliama dönüştüğü, çocukların sadece çocuk değil bir taraftan da işçi oldukları ülkemizde yeni adli yılı kutlayamıyoruz. Ancak bizler, suskunluk sarmalına girmeyen ve eşit bir dünya için herkes adına direnen avukatlar olarak yeni adli yılı büyük bir kararlılıkla karşılıyoruz.”
Avukatların içerisine sürüklendiği kaos: işçi avukat
Ankara Barosu olarak önerilerini her fırsatta ilgili makamlara ilettiklerini ancak sorunların çözüme kavuşmadığını kaydeden Sağkan, “Ankara Barosu Ücretli Çalışan Avukat – İşveren Avukat İlişkisi Hakkında Prensip Belgesi’ni yayınlayarak avukatın yanında, sömürü düzeninin karşısında olduğumuz duruşu tarihe not ettik. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede ortadan kaldırıldığı ülkemizde, kadına dönük her türlü şiddetle her platformda mücadele ettiğimiz gibi, Ankara Barosu çatısı altında mesleğini icra eden avukatların, stajyer avukatların ve baro çalışanlarının maruz kalabilecekleri eylemlere karşı harekete geçerek Ankara Barosu Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık, Şiddet, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Politika Belgesi’ni yayınladık” dedi.
“Adliyelerin tek çatı altında toplanma sözü tutulmalıdır”
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün adliyelerin tek çatı altında toplanacağına dönük söz verdiğine de dikkat çeken Sağkan, şunları söyledi:
“Bizler, özgür bir hukuk devletinde evrensel hukuk ilkelerine yaraşır şekilde mesleklerimizi icra etmek için mücadele ediyoruz. Bunu yaptığımız için de sistemli bir yıldırma politikası ile karşı karşıyayız. 30.10.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayarak Ankara’da adliyelerin tek çatı altında toplanacağının sözü bizzat Sayın Adalet Bakanı tarafından verildiği halde (huzurda gördüğünüz) 6. Ek hizmet binası bugün itibariyle faaliyete sokularak adliye binaları parçalanmaya devam ettirilmektedir. Şimdiye kadar konusu kişi olan mobbing, ilk defa kitlesel bir şekilde bir meslek grubu hedef alınarak Ankara Barosu avukatlarına uygulanmaktadır. Bizler, sadece adli yargı ilk derece mahkemesi adliyeleri altıya bölünmüş Ankara’da; onlarca kata yayılmış dikey yapılanmalarda, her ay milyonlarca liralık kiranın vatandaşın vergisinden ödendiği plaza adliyelerinde mesleklerini yapmaya çalışan Ankara avukatlarıyız. Özünde dezavantajlı gruplar için kullanılan “adalete erişim” sorunu, Ankara avukatları için bir meslek sorunu haline getirilmiştir. İstenildiğinde her şehirde aylar içerisinde bitirilen devasa yapılar, adalet söz konusu olduğunda Ankara’da bir türlü vücut bulamamaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerin tek çatı altında toplanması için ivedi ve gerçek adımların atılması, verilen sözlerin tutulması gerekmektedir.”
“Hiçbir yıldırma girişimi bizi susturamaz”
Sağkan, konuşmasında avukatları hiçbir baskının susturamayacağını belirterek, “Mesleklerimizi evrensel hukuk ilkelerine yaraşır bir adalet sistemi içerisinde, şiddete maruz kalıp öldürülmeden, adalete erişimde dezavantajları ortadan kaldıracak, başkente yakışır tek bir adliyede icra etmek isteyen, cübbesini, kalemini ve cümlelerini haksızlık nereden gelirse gelsin, kime dönük olursa olsun hukukun ve adaletin yanında yer alarak kalkan yapan tüm meslektaşlarımızla yeni adli yılda savunma mesleği, hukuk devleti ve insan hakları mücadelesinde yan yana yürümekten büyük onur ve heyecan duyduğumuzu, umutla ve hiçbir yıldırma girişiminin, yapay tahakkümün bizleri susturmaya ya da parçalamaya yetmeyeceğinin bilinciyle tüm kamuoyuna saygı ile arz ederiz” ifadelerine yer verdi.