Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    14 Temmuz 2025

    Barış değil seçim konuşması

    13 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025

      Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

      12 Temmuz 2025

      Yeni Eşik

      11 Temmuz 2025

      Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

      11 Temmuz 2025

      Kapitalizmin yapısal krizi: Üretim fazlası ve eşitsizliğin kökleri 

      9 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Ulus-devlet, iki basınç

      14 Temmuz 2025

      Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

      14 Temmuz 2025

      Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

      13 Temmuz 2025

      Tarihe tanıklık: Carpe diem

      12 Temmuz 2025

      Tam da şimdi daha fazla demokrasi zamanı

      9 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Ana dilimin ve düşlerimin peşinde

    Ana dilimin ve düşlerimin peşinde

    OSMAN İŞÇİ Bianet için yazdı: Ana dilini kullanmak bireyleri geliştirirken, gelişkin bireyler de toplumun gelişimine daha fazla katkı sunabilir. Kendi ana dilini öğrenen, ana dilinde eğitim başta olmak üzere, tüm kamusal hizmetleri alan ve bu hizmetleri sunabilecek düzeyde olan bireyler düşlerini gerçekleştirebilir.
    Osman İşçi20 Şubat 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ana dilimde düş kurmak, rüya görmek istiyorum.

    İrlandalı tiyatro yazarı Brian Friel, Translations (Tercümeler) isimli oyununu Kuzey İrlanda’daki ‘Sorunlu Yıllar’ın (The Troubles) devam ettiği 1980’de kaleme alır. Tercümeler oyunu, Britanya Ordusu’nun 1833’te İrlanda’ya giderek adada kartografi çalışması yapmasını ve Kelt dilindeki yer isimlerini İngilizceleştirmesini konu alır. Ballybeg (Küçük Kasaba) halkı için bu, büyük bir değişim dönemidir: Geleneksel okullar yeni ulusal okullarla değiştirilir, patates kıtlığı yaşanmaktadır, yeni bir dil (İngilizce) öğrenmek zorundadırlar ve yaşadıkları yerlerin isimleri yeniden belirlendiği için aşina oldukları her şey giderek yabancılaşmaktadır.

    Friel, Tercümeler oyununun dil üzerine olduğunu söylerken, dilin yaşamın bütün alanlarını etkileme gücünün farkındadır.

    21 Şubat Ana Dili Günü’nün 25. yılı

    Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 17 Kasım 1999’da 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dili Günü olarak ilan etmiş ve 2000 yılından bu yana da BM tarafından kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Ana Dili Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu günü kutlama fikri, Bangladeş’in inisiyatifiyle ortaya çıkmıştır.

    Ana dili öğrenimi ve ana dilinde eğitim, kültürel mirası koruyarak geleceğe taşımak açısından önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda, temel bir ihtiyaç ve insan hakkı olan eğitimi herkes için daha nitelikli bir hale getirme hedefinde de büyük bir işleve sahiptir.

    BM, 21 Şubat Ana Dili Günü’nün 25. yılında, dil çeşitliliğinin korunması ve ana dillerinin geliştirilmesine yönelik çabaları kutladığını ifade ediyor. Ayrıca, dilin korunmasının toplumların daha fazla barış içerisinde yaşamasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor.

    Binlerce dil yok oluyor ya da gelişmesi engelleniyor

    UNESCO, dünya üzerinde halihazırda 8 bin 324 dilin var olduğunu ve bunlardan 7 bin kadarının hala kullanıldığını tahmin ediyor. Bu tahmine göre, iktidarların izlediği politikalar ve uygulamalar nedeniyle binden fazla dil yok oluyor. Bir diğer önemli konu da varlığını sürdürdüğü tahmin edilen 7 bin kadar dile hak ettikleri biçimde yaklaşılıp yaklaşılmadığıdır. Bir dilin varlığını sürdürebilmesi, korunması ve gelişmesi için, başta eğitim olmak üzere, kamusal alanda gerçek manada yer bulması gerekir.

    Dillerin gelişiminin önünde yalnızca yasal engeller değil, uygulamadan kaynaklanan çeşitli sorunlar da bulunuyor. Ayrıca, ana dilinde eğitim talebinde bulunanlara yönelik idari ve adli soruşturmalar açılabiliyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin 2005 yılında yayımladığı Çok Kültürlülük Konferansı kitabında da belirtildiği gibi, Türkiye’de 30 dil konuşuluyor, dolayısıyla 30 civarında kimlik ve kültür mevcut. Ancak, başta Kürtçe olmak üzere, Türkçe dışındaki dillere yönelik izlenen politikalar ve uygulamalar, yurttaşların ana dillerini anlamlı bir biçimde geliştirmesini kolaylaştırmaktan hala uzak.

    İHD olarak, 21 Şubat 2024’te yayımladığımız basın açıklamasında, Türkiye’nin çözüm bekleyen en temel sorunlarından biri olan “Kürt Sorunu”nun çözümü ve toplumsal barışın sağlanması için en önemli adımlardan biri [olarak], Kürt dili ve lehçelerinin kullanımı önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtmiştik.

    Dillerin yok olmasının panzehiri: Ana dili eğitimi

    Temel bir insan hakkı olan ana dilinin kullanımı, ancak dillerin varlığını sürdürebilmesiyle mümkün olabilir. Bunun için, bireylerin kendi dillerini özgürce konuşabilmesi gerekmektedir. Ancak, bir dili konuşan insanların varlığı, o dilin korunması ve geliştirilmesi için tek başına yeterli değildir.

    Dil, yaşamın her alanıyla ilgili olduğu için her alanda geliştirilmelidir. Bu alanların başında ise eğitim gelmektedir. Eğitim hakkı gibi, ana dilinde eğitim de bir insan hakkıdır.

    Çocuk Haklarına Dair Sözleşme‘nin 28. maddesi taraf devletlere çocukların eğitim hakkı olduğunu kabul etme yükümlülüğü getirirken, 29. madde eğitimin mahiyetinin kişinin yeteneklerini geliştirmesine, eğitimi alan çocuklarda insan hakları ve özgürlüklerine saygının gelişmesine yönelik olmasını kabul etmelerine işaret eder. Sözleşme’nin 28. ve 29. maddeleri ancak ve ancak ana dilinde eğitim ile mümkündür.

    Anadilinde eğitimin savunucusu Eğitim Sen

    Bu yıl, 30. yılını kutlayan ve sadece üyelerinin değil, Türkiye’deki eğitim emekçilerinin tamamının sesi olan Eğitim Sen, ana dilinde eğitim konusunda yoğun çaba sarf ediyor.

    Tüzüğünün amaçları düzenleyen 2. maddesinde herkes için ana dilinde eğitimi ve bu eğitimin ücretsiz, aynı zamanda temel insan hakları, özgürlükleri temelinde olması gerektiğini belirtiyor.

    Eğitim Sen, tüzüğüne ek olarak, ana dilinde eğitim konusunda uzmanlarla çalışmalar da yürütüyor. Genişletilmiş 3. baskısı Şubat 2024’te çıkarılan Ana Dilinin Önemi, Ana Dilinde Eğitim yayını, bu alanda detaylı ve önemli bilgiler içeriyor. Bu yayında ana dilinin önemi, ana dilinde eğitim, dünyadan farklı modellere ilişkin veriler ve Eğitim Sen’in önerileri de yer alıyor.

    Ana dilinde eğitim evrensel bir talep

    Ana dilinin gelişmesini istemeyen iktidarların dil politikaları uzun zamandır uluslararası sendikaların da gündeminde yer alıyor. Örneğin, Eğitim Enternasyonali (EI), 180’den fazla ülkede 33 milyon eğitimciyi temsil eden 375 üye sendikayla eğitimcilerin sesi olarak eğitimin tüm alanlarına ilişkin çalışma yürütüyor.

    EI internet sitesinde ana dilinde eğitim ile ilgili yapılan aramada 50’den fazla sonuç çıkıyor. Bu sonuçların bir kısmı ana dilinde eğitim talebinde bulunan sendikacılarla dayanışma mesajlarını içerirken, bir diğer kısmının ise ana dilinde eğitimin önemi üzerine olduğunu görüyoruz. Ayrıca, EI bu alandaki mücadeleleri nedeniyle baskı gören sendikacıların durumunu da yakından takip ediyor. Dünyanın beş kıtasında daha nitelikli bir eğitim için mücadele eden Eğitim Enternasyonali’nin Türkiye’den tek üyesi Eğitim Sen. Bu nedenle, EI, ana dilinde eğitim talebini dile getiren Eğitim Sen ile uzun yıllara dayanan ilişkisini vurgulayarak dayanışma içerisinde olduğunu belirtiyor.

    Ana dilinde eğitim tartışmaları, Eğitim Enternasyonali’nin dünya kongrelerinin de gündeminde yer alıyor. Kongrelerde kabul edilen karar önergelerinin başlıkları, ana dilinde eğitimle ilgili sorunun ırkçı veya dini temeldeki hoşgörüsüzlükle ilişkili olduğunu (1995), çözümünün ise kamusal eğitim yoluyla mümkün olabileceğini (1998) ve bu çalışmalarda bilhassa yüksek öğretim kademesinin de önemli bir araç olduğunu (2004) vurguluyor.

    Ana dili, bireyi ve toplumu geliştirir

    Ana dilini kullanmak bireyleri geliştirirken, gelişkin bireyler de toplumun gelişimine daha fazla katkı sunabilir. Kendi ana dilini öğrenen, ana dilinde eğitim başta olmak üzere, tüm kamusal hizmetleri alan ve bu hizmetleri sunabilecek düzeyde olan bireyler düşlerini gerçekleştirebilir.

    Evet, ana dilimde, yani Kürtçe rüya görmek, düş kurmak istiyorum.


    Ana görsel: Kürtçe “Bê ziman jiyan nabe” (Dil olmadan yaşam olmaz) yazılı dövizler. (Fotoğraf: MA)

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    14 Temmuz 2025

    Barış değil seçim konuşması

    13 Temmuz 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Barış değil seçim konuşması

    Siyasi Haber

    Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

    Mertcan Titiz

    Yeni Eşik

    Mehmet Murat Yıldırım

    Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ergin Yıldızoğlu

    Ulus-devlet, iki basınç

    Fehim Taştekin

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    Ümit Akçay

    Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

    M. Ender Öndeş

    Tarihe tanıklık: Carpe diem

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.