ABD vatandaşı Tracey Lynn Brown adlı kadının, 2013 yılında transit yolcu olarak bulunduğu Atatürk Havalimanı’nda polisler tarafından uygulanan şiddet sonucunda nefessiz bırakılarak öldürülmesine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.
Brown’ın ölümünden sorumlu tutulan 12 polis hakkında 16 yıla, havalimanı doktoru hakkında da altı yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın dördüncü duruşması Ekim ayında yapılacak.
Sürüklenerek odadan çıkarıldı
Tracey Lynn Brown Chicago’ya gitmek üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’ten bindiği THY uçağı ile 4 Nisan 2013 sabahı 06.45’te Atatürk Havaalanı’na geldi. Brown, 13 saat boyunca havaalanının dış hatlar geliş terminalinin bulunduğu bölümde beklemeye başladı.
Kamera kayıtlarına göre akşam saat 21.48’de (Kamera kaydında 09.48 görünse de olay akşam gerçekleşmiş) havaalanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği’ne ait kısım odasına giren Brown, yaklaşık dört dakika sonra polisler tarafından sürüklenerek odanın dışına çıkarıldı.
17 dakika boyunca baskı
Bir süre kısım odasının önünde bekleyen Brown’ın, 22.01’de bu alanı terk ederek görüntüden çıktığı görülüyor. Brown yaklaşık altı saat sonra, yani 5 Nisan 2013 sabahı 04.00.37’de kısım odasına bakan kameraya yeniden yakalanıyor.
Görüntülerde koşarak kısım odasının pencereye dalan Brown, bir süre sonra kelepçelenerek kısım odasından ön izleme ve sevk odasına götürülüyor.
Polisler, burada Brown’ı iki elinden oturduğu bu kez sandalyeye kelepçeliyor, ancak kadın görüntülere göre bir dakika bile geçmeden kelepçelerden kurtulmayı başarıyor. Brown’ın kurtulduğunu gören polisler, yüzü koyun yere yatırdıkları kadının ellerini arkadan kelepçeliyor ve 17 dakika boyunca sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleriyle baskı uyguluyor.
Doktor temas kurmadı
Görüntülere göre, olay yerine çağrılan havaalanına sağlık hizmeti sunan şirketin doktoru Mesut Ö., Brown’la herhangi bir temas kurmuyor. İddianame ve Adli Tıp Kurumu raporuna göre verdiği talimatla sağlık ekibine sakinleştirici iğne yaptırıyor.
Yaklaşık dört dakika doktor ve sağlık ekibi odadan ayrılıyor. Bir süre sonra polisler, hareketsiz kalan Brown’ın sırtından dizlerini çekiyor. Polislerden biri kadının nabzının atmadığını fark ederek sağlık ekibini geri çağırıyor.
13 gün sonra yaşamını yitirdi
Sağlık ekibi ve doktorun, ayrıldıktan altı dakika sonra odaya geri geldikleri görülüyor. Brown’ı yüz üstü çeviren doktor, yaklaşık yedi dakika boyunca kadına kalp masajı yapıyor, ardından da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ediyor.
Brown, aynı gün Üsküdar Devlet Hastanesi’ne, 8 Nisan 2013 tarihinde de Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk edildi. Burada 10 gün yoğun bakımda tedavi gören kadın, 18 Nisan 2013 tarihinde hayatını kaybetti.
Adli Tıp raporu: Ölüm nedeni uygulanan baskı
Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Brown’ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan üç ayrı rapor aldı. Her üç raporda da polislerin uyguladığı şiddetle ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu yönünde görüş bildirildi.
Hastanın üç hastanede tedavi gördüğü 13 gün boyunca bilincinin kapalı olduğu belirtilen raporlarda, ‘Kişinin ölümünün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli baskı uygulaması sonucu meydana geldiği’ ifade edildi.
İlk iki raporda müdahaleyi yapan Doktor Mesut Ö. hakkında herhangi bir suçlamaya yer verilmedi. Ancak 2 Temmuz 2014 tarihinde alınan son raporda, doktora da kusur atfedildi. Doktorun, ilk anda hastayı muayene etmediği, hastayla yüz yüze temas kurmadığı, bunun da tıp kurallarına uygun olmadığı belirtilen raporda, Mesut Ö.’nün bu nedenle kusurlu olduğu kaydedildi.
12 polis ve görevli doktora dava
Bu raporlar üzerine soruşturmayı tamamlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Atatürk Havalimanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği’nde görevli 12 polis memuru ve doktor Mesut Ö. hakkında dava açtı. Başsavcılık, polisler hakkında ‘Zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma’ suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da ‘Taksirle ölüme neden olma’ iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Suçlanan polisler, soruşturma aşamasında ve duruşmalardaki ifadelerinde, zor kullanma yetkisi dahilinde müdahalede bulunduklarını savundu. Brown’a yasal sınırlar içinde müdahale edildiğini öne süren polisler beraat talebinde bulundu. Davanın dördüncü duruşması Ekim ayında görülecek.