Albayrak’ın hazırladığı Yeni Ekonomik Program’ın parçası olarak 2019 bütçesinde öngörülen 80.6 milyarlık bütçe açığının 94 milyarı TCMB’nin bastığı parayla kapatılacak.
Merkez Bankası’nın (MB) 46 milyar liralık ihtiyat akçesinin bütçeye gelir olarak aktarılmasıyla birlikte, 2019 bütçesinde öngörülen 80.6 milyar liralık yıllık bütçe açığının 94 milyar lirası Merkez Bankası'ndan yapılan aktarımlarla kapatılmış olacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, hükümetin piyasalara güven vermesi bakımından kritik önemde gördüğünü söylediği yeni ekonomi programını geçen eylül ayında açıklamıştı. Burada 2019 yılı için bütçe açığı 80.6 milyar lira olarak öngörülmüştü. Ancak Hazine, bütçe açığının yılın ilk beş ayında yüzde 225 artmasının ardından daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan adımlar atmaya başlamıştı.
23 Haziran’daki seçimden sonra Merkez Bankası’nın bilançosunda geçmiş yılların kârından ayrılan ve “ihtiyat akçesi” olarak duran 46 milyar TL’lik rezerve el atmak için düzenleme yapılacağı Reuters tarafından duyuruldu.
İktisatçı Uğur Gürses, "İktidarlar Merkez Bankası kaynaklarına el atıyorsa para basılıyor demektir. Bu da aslında şirketlere zarar ve bireylere yoksullaşma getirir; banka, bir nevi ekonomik birimlere “kefen dikiyor” demektir" ifadesini kullandı.
Gürses kişisel bloğunda yayınladığı verilere göre, bu yıl Merkez Bankası'ndan temettü geliri (kâr payı) olarak bütçeye 38.1 milyar lira aktarıldı. Böylece 2019 yılında 84 milyar lirası temettü ve ihtiyat akçesi olmak üzere, ayrıca 10.2 milyar lira da Kurumlar Vergisi olarak ödeyen Merkez Bankası, toplamda 94 milyar liralık bir miktar Hazine’ye aktarmış olacak.
Uğur Gürses, 'Bütçe açığına banknot matbaası çözümü' başlıklı yazısında, "Ekim ayında Cumhurbaşkanı’nın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hazırlanan Yeni Ekonomik Program’ın (YEP) parçası olarak 2019 bütçesinde öngörülen 80.6 milyar TL’lik yıllık bütçe açığını 94 milyar TL’lik Merkez Bankası’nın bastığı para ile kapatılmış olacak. Para basarak bütçe açığının kapatılmasının hiçbir ülkeye fayda getirmediği, tersine zarar getirdiği geçmiş deneyimlerle de bilinmesine rağmen" değerlendirmesinde bulundu.