Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Tunç Soyer tutuklanmak için ne yaptı ?

    4 Temmuz 2025

    Sivil itaatsizliğin Doruk’u ve “dorukların direnişini” buluşturmak

    4 Temmuz 2025

    Ahmet Saymadi’ye 6 Yıl 3 Ay ceza ve tahliye kararı

    4 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Tunç Soyer tutuklanmak için ne yaptı ?

      4 Temmuz 2025

      Sivil itaatsizliğin Doruk’u ve “dorukların direnişini” buluşturmak

      4 Temmuz 2025

      Unutmadım Aklımda

      1 Temmuz 2025

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      Barış sadece silahların susması değildir!

      3 Temmuz 2025

      Büyük sürüklenme

      3 Temmuz 2025

      Ölüm, açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme girdabında…

      1 Temmuz 2025

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » AİHM, tutuklu gazeteciler için hükümetten savunma bekliyor

    AİHM, tutuklu gazeteciler için hükümetten savunma bekliyor

    Siyasi Haber2 Ekim 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ekim ayı içinde AİHM’e yapılan “tutukluluk” ve “ifade özgürlüğü” ile ilgili gazetecilerin on ayrı bireysel başvuru dosyasına hükümetin savunma vermesi bekleniyor.

    Fikret İlkiz’in Bianet’teki haberine göre, AİHM’e başvuran gazeteciler daha önce Anayasa Mahkemesine de başvuru yapmışlardı. Anayasa Mahkemesi henüz “gazeteciler” hakkında ve ifade özgürlüğüne yönelik bu başvurularla ilgili bir karar vermedi…


    Cumhuriyet gazetesi gazeteci ve yöneticilerinin Anayasa Mahkemesine 26 Aralık 2017 tarihinde yaptığı bireysel başvuruya 2 Mayıs 2017 tarihinde hükümet görüş bildirdi. Bu görüşe yanıt verildi. Anayasa Mahkemesinden henüz bir karar yok…


    Gazeteci Ahmet Şık 30 Ocak 2017’de Anayasa Mahkemesine başvuru yaptı, henüz karar yok.


    AİHM başvurularına dönersek 2 Mart 2017 tarihinde Cumhuriyet gazetesi gazetecileri ve yöneticileri tarafından AİHM’e yapılan başvuruya (23199/17-  Cumhuriyet / Sabuncu and Others v Turkey) hükümetin 2 Ekim 2017tarihine kadar savunması ve yanıt vermesi bekleniyor.


    Cumhuriyet gazetesi ile ilgili davada yargılanan Ahmet Şık tarafından 9 Mayıs 2017 tarihinde AİHM’e yapılan (36493/17- Ahmet Şık v. Turkey)başvurusuna karşılık Hükümet 25 Ekim 2017 tarihine kadar savunma verecek…


    Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne dair bariz geriye gidiş yaşandığını belirten Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, 2016 yılı Nisan ve Eylül aylarında Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerden sonra hazırladığı 24 sayfalık raporunda medya ve ifade özgürlüğündeki kötüleşmenin son derece endişe verici olduğu görüşündeydi.


    Gazetecilerin asılsız suçlamalarla ve ilk bakışta suçun varlığına işaret edebilecek hiçbir delil olmadan tutuklandığı davaların hızla arttığına dikkat çekmişti. Türk yetkililerin sık sık "Gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmıyor" yönündeki savunmalarının inandırıcılığını kaybettiğini belirten Komisere göre; “Elbette ki ‘gazetecilik suçu' diye bir şey yoktur; gazeteciler her zaman başka bir takım suçlardan yargılanmakta, fakat çoğu zaman bu suçları kanıtlamak için mevcut olan tek ‘delil’ onların gazetecilik faaliyetleri olmaktadır”. (15.02.2017. tr.sputniknews.com)


    Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks29 Ağustos 2017 tarihli başvurusu ile AİHM’de görüşülmekte olan (72/17) Atilla Taş, (80/17)Murat Aksoy, (1210/17) Nazlı Ilıcak, (13237/17) Mehmet Hasan Altan, (13252/17) Ahmet Hüsrev Altan, (16538/17) Şahin Alpay, (23199/17)Cumhuriyet / Sabuncu and Others, (25939/17) Ali Bulaç, (27684/17) İlker Deniz Yücel ve (36493/17)  Ahmet Şık v. Turkey davalarına başvuruda bulunarak “müdahale/katılma” talebinde bulundu.


    Türkiye aleyhine devam yukarıda adları yazılı 10 ayrı başvuru için “müdahale” istemini kabul eden AİHM; Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserine 11 Ekim 2017 tarihine kadar görüşlerini bildirmesini istedi.


    Hemen ardından 13 ayrı sivil toplum kuruluşu örgütten katılma/müdahale talebi geldi…


    Medya Hukuki Savunma Girişimi, Article 19, Avrupa Gazeteciler Cemiyeti, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sansür Endeksi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ),Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi (ISPL), PEN ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 31 Ağustos 2017’de yaptığı başvuru ile Türkiye aleyhine devam eden yukarıda adları yazılı 10 ayrı dava için “müdahale” istemini kabul eden AİHM; 20 Ekim 2017tarihine kadar gazeteci ve avukat örgütlerinin görüşlerini bildirmesini istedi.


    Bir diğer müdahale talebi Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye’den geldi.


    David Kaye, 14-18 Kasım 2016 tarihleri arasında Adalet ve İçişleri Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay’ı ziyaret etmiş, birçok sivil toplum kuruluşuyla görüşmüştü. Bazı tutuklu gazetecileri ve yazarları da cezaevinde ziyaret etmiş ama bazı gazetecilerle görüşmesine izin verilmemişti. Hazırladığı Ön Raporu’nda tutuklu gazeteci ve yazar ve akademisyenlerin derhal serbest bırakılmasını ve Terörle Mücadele Kanunun uluslararası sözleşmelerde yer alan kriterlere uygun hale getirilmesini istemişti. (BBC. Türkçe 18 Kasım 2016)


    Haziran 2017’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 35. İnsanHakları oturumunda BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü Kaye’in hazırladığı Türkiye hakkındaki 21 sayfalık Rapor Türkiye Özel Oturumunda okunmuştu. David Kaye, Türkiye’nin uygulamalarla 1982 darbe anayasasının da gerisine düştüğünü söylemiş ve Türkiye’nin tam olarak sınırının nereye kadar vardığı belli olmayan “belirsiz” bir terörle mücadele yasasını gerekçe yaparak, gazetecileri, sanatçıları, yazarları, akademisyenleri, basın kuruluşlarını kapattığını, filmleri yasakladığını söylemişti. Türkiye’deki durumu “düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda son on yılın en kötü anlarını yaşıyor” şeklinde yorumlayarak, yargıya yapılan müdahaleler nedeniyle adil bir yargılanma konusunda ciddi şüphelerin olduğunu dile getirmişti.


    Türkiye BM daimi Temsilcisi Feridun Siniroğlu Türkiye’nin özgün koşullarının görmemezlikten gelindiğini söyleyerek Kaye’in raporuna itiraz etmişti. Türkiye’nin düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı olduğunu bunun anayasa tarafından da güvenceye alındığını ifade ederek Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye’yi “Tutuklanan gazeteci yazar veya diğer insanlar mesleklerinden değil darbecilere destek oldukları veya onlarla hareket ettikleri için tutuklu” diye savunmuştu (12 Haziran 2017 Evrensel)


    David Kaye, 30 Ağustos 2017’de AİHM’de görüşülmekte olan yukarıda sayılı 10 ayrı başvuru için “müdahale/katılma” talebinde bulundu. AİHM isteği olumlu karşılayarak davaya katılmasına ve üçüncü taraf olarak “müdahalesine” izin verdiği BM Özel Raportörünün 23 Ekim 2017 tarihine kadar görüşlerini bildirmesini istedi.


    Hükümet Ekim ayının ilk haftası içinde başvurular için AİHM’e savunmasını verecek…


    Cumhuriyet gazetesi ve yöneticileri hakkında 2 Ekim 2017, diğer başvurular bakımından 4 Ekim ve Ekim ayı içinde, Ahmet Şık başvurusu için 25 Ekim 2017 tarihine kadar hükümet savunması beklenecek…


    Müdahale isteminde bulunan ve bu başvurulara katılma taleplerine izin verilen Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks 11 Ekim 2017, 13 ayrı gazeteci ve bir avukat örgütü 20 Ekim 2017, Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye 23 Ekim 2017 tarihine kadar gerekçeli görüşlerini AİHM’e bildirecek…


    Acaba Türkiye’den başvurucular için benzeri herhangi bir “müdahale” talebi var mı?


    Türkiye’den gazetecilerin veya avukatların örgütleri veya herhangi bir sivil toplum kuruluşu tarafından gazetecilerin yukarıda sayılan bireysel başvurularıyla ilgili AİHM’e “müdahale/katılma” için yapılmış bir talep yok…


    Olmadığı için, Türkiye’deki gazetecilik ve avukatlık meslek örgütlerinden ülkemizdeki ifade özgürlüğü ve gazetecilerin tutukluluk halleri konusunda AİHM nezdinde beklenen bir görüş de yok…

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Tunç Soyer tutuklanmak için ne yaptı ?

    Tuncay Yılmaz

    Sivil itaatsizliğin Doruk’u ve “dorukların direnişini” buluşturmak

    Mehmet Murat Yıldırım

    Unutmadım Aklımda

    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Kıvanç Eliaçık

    Barış sadece silahların susması değildir!

    Ergin Yıldızoğlu

    Büyük sürüklenme

    Süleyman Karan

    Ölüm, açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme girdabında…

    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.