TÜSİAD Başkanı Ömer Aras, Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez, ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir” dedi. Aras, geçen sene İliç’teki altın madeninde 9 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. İki yıl önce yaşanan büyük depremde on binlerce insanın usulüne uygun yapılmadığı için çöken binalar altında kaldığını vurgulayan Aras, Soma’da 301 işçinin ölümüne dikkat çekti.
“Tüm bu ölümlerin arkasında tesis sahiplerinin yönetmeliklere uygun yatırımları maliyet nedeniyle yapmaması ve denetim eksikliği var” diyen Aras, Kaliforniya’da Los Angeles şehrinin yandığını, Japonya’da çok daha şiddetli depremler olduğunu belirtti. “Bizdeki ölümlerin nedeni maliyet odaklı kural tanımazlık ve denetimsizliktir” diyen Aras, bu ölümlerin ana nedeninin sistem bozukluğu olduğunu kaydetti.
“Politik hayatta endişe verici gelişmeler yaşanıyor”
Son haftalarda politik hayatta olağanüstü olaylar yaşandığını belirten Aras, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor yerlerine kayyum atanıyor” dedi. Bir siyasi parti liderinin tutuklandığına dikkat çeken Aras, birçok sanatçının menajerini yapan bir iş kadınının da tutuklandığını ifade etti. “Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor” diyen Aras, bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazetecilerin gözaltına alındığını, genel yayın yönetmeninin tutuklandığını kaydetti. “Tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorun kanunlar değişse de çözülmüyor” diyen Aras, kişiyi bir gün dahi olsa özgürlüğünden mahrum edecek tutuklama ve adli kontrol kararlarının titizlikle verilmesi gerektiğini belirtti.
“Eğitim sistemi siyasetin etkisinden arındırılmalı”
Eğitimi okul öncesinden başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreç olarak görmek gerektiğini vurgulayan Aras, okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması gerektiğini söyledi. “Eğitimde dünya ile rekabet edebilmek için öğretmen ve akademisyen kalitemizi yükseltmeliyiz” diyen Aras, eleştirel düşünen öğretim üyelerine kulak verilmesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye’nin PISA araştırmasında 2003 yılından bu yana okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarının tümünde OECD ortalamasının altında kalması çocukların değil sistemin hatasıdır” diyen Aras, müfredat değişikliklerinin şeffaf ve katılımcı bir yaklaşımla yapılması gerektiğini kaydetti. “Eğitim sistemini siyasetin, siyasi partilerle ilişkilendirilen yapıların ve tarikatların etki alanının dışına taşımalıyız” diyen Aras, 15 Temmuz darbe girişiminin bu konunun önemini gösterdiğini ifade etti.
“Beyin göçü ve eşitsizlik artıyor”
“Yurt dışına göç eden 25-29 yaş arası nüfus geçen sene 110 bine yaklaştı” diyen Aras, iyi eğitilen gençleri ülkede tutmak için tüm özgürlük alanlarının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin arzu ettiği kültürel, sosyal ve sportif hayatın koşullarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Aras, “Tüm atamalarda liyakat ilkesi gözetilmeli, kayırmacılığa ve nepotizme geçit verilmemeli” dedi. “Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 37 iken batıda bu oran yüzde 52’dir” diyen Aras, 35 yaş altında eğitimde ve işgücünde olmayan 7 milyon genç olduğunu kaydetti. “Ülkede gelir dağılımındaki eşitsizlik son yıllarda artmaktadır” diyen Aras, yüksek enflasyonun herkese eşit uygulanan adil olmayan bir vergi olduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu vurguladı. Emeklilere yapılan zammın hayat pahalılığını telafi edemediğini ifade eden Aras, enflasyonla mücadele yükünün adil paylaşılması ilkesinin daha etkili uygulanması gerektiğini söyledi.