Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) insanca yaşanabilir bir ücret talebiyle direnişini sürdüren işçilere yönelik eylem yasağını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Karaca, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in 12 Şubat’ta aldığı eylem yasağı kararına tepki göstererek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle dört kritik soru yöneltti.
“İşçiler Açlık Sınırında Çalıştırılıyor”
Gaziantep OSB’de halı, iplik ve dokuma fabrikalarında çalışan işçilerin ağır koşullar altında çalıştırıldığını belirten Karaca, milyonlarca liralık ihracat rekorları kıran patronların, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerini ihmal ettiğini vurguladı:
“Bu fabrikalarda işçiler, hafta sonu tatili olmaksızın çalıştırılıyor, uzuvlarını kaybediyor, hayatlarından oluyor. İşçiler, açlık sınırında köle gibi çalıştırılmaya karşı insanca yaşayabilecekleri ücret, güvenli çalışma koşulları ve onurlarının korunması için günlerdir karda, ayazda mücadele veriyor” dedi.
“Valilik, Patronların Yanında Saf Tutuyor”
Milletvekili Karaca, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in, işçilerin Çelikaslan Tekstil fabrikası önünde yapmayı planladığı eylemi yasaklayarak Antep patronlarının yanında saf tuttuğunu söyledi:
“Patronlar işçilerin haklı taleplerini bastırmak için tehdit, şantaj, grev kırıcılığı ve yerel basında provokasyonlar gibi her türlü yasadışı yönteme başvuruyor. Gaziantep Valisi ise bu saldırılara sessiz kalırken, işçilerin eylemini hukuksuzca yasaklamıştır” dedi.
Bakan Yerlikaya’ya Dört Soru
Sevda Karaca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
Valiliğin açıklamasındaki çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gaziantep Valisi’nin, işçilere 15 gün boyunca olağanüstü hâl niteliğinde bir yasak getirdiği kararı yalnızca X (eski Twitter) hesabında paylaşması, valiliğin resmi web sitesinde yayımlamaması ne anlama gelmektedir? Bu durum, kararın anayasaya aykırı ve hukuksuz olmasından mı kaynaklanmaktadır?
Polisin işçilere müdahalesi hakkında soruşturma başlatılacak mı?
12 Şubat 2025 gecesi saat 01.00’den itibaren polis, jandarma ve çevik kuvvet ekipleri eşliğinde işçilerin direniş çadırlarının zorla söküldüğü, işçilere kötü muamelede bulunulduğu iddiaları doğru mudur? Bu hukuksuz müdahaleyi gerçekleştirenler hakkında soruşturma başlatılacak mıdır? Gaziantep Valisi Kemal Çeber, yüz binlerce işçinin mi, yoksa bir avuç patronun mu valisidir?
Anayasa suçu işlenmiş midir?
Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca “Herkes, önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Gaziantep Valisi, işçilerin eylemini 15 gün boyunca yasaklayarak açıkça anayasa suçu işlemiştir. Kamu görevlisi olan Vali Çeber, Antep patronlarının çıkarlarını korumak için görevini kötüye kullanmıştır. Bakanlığınız, Vali Kemal Çeber hakkında soruşturma başlatacak ve görevden uzaklaştıracak mıdır?
Bakanlık patronların yasadışı uygulamalarına karşı harekete geçecek mi?
Organize sanayi bölgesindeki patronların işçilere dayattığı kölelik koşulları, iş cinayetleri düzeni ve işçi eylemlerini kırmak için kullandıkları yasadışı yöntemler hakkında Bakanlığınız bir inceleme veya soruşturma başlatacak mıdır?
“Gaziantep İşçisi Yalnız Değildir”
Sevda Karaca, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:
“Bu ülkenin işçileri, her türlü baskıya rağmen onurlu bir yaşam için direniyor. Gaziantep işçisinin mücadelesi, tüm Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir. Anayasayı çiğneyen valiler, patronların sömürü düzenini koruyan yetkililer elbet hesap verecek. Bizler, işçilerin yanındayız!”