12 Kasım 1999 Düzce Depremi öncesi annesi ve kardeşlerini 17 Ağustos Marmara Depremi’nde % 60 hasar alan binaya yerleştirip ölümüne neden olan müteahhit Hamza Cebeci Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığına atandı.
80'li yıllarda Almanya'da gericilerin yuvalandığı Avrupa İslamcı Gençlik Teşkilatı Başkanlığı yapan, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı'nda da görev yapan Cebeci, Refah Partisi’nden vekil adayı da olmuştu.
AKP'nin kuruluşunda da görev alan Cebeci, 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği, Üsküdar Belediye Meclisi Birinci Vekilliği, Üsküdar Belediye İmar Komisyonu Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.
20 kişinin ölümüne neden oldu, sonra da imar komisyonunun başına geçti
2015 yılında Darülaceze'nin başına getirilen Hamza Cebeci, aynı zamanda Düzce depremiyle de gündeme gelmişti.
12 Kasım 1999’daki Düzce depreminde 20 kişinin hayatını kaybettiği Işık Apartmanı’nın müteahhitti olan Cebeci, 10 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.
“Talancı müteahhit” olarak tanınıyor
17 Ağustos Marmara depreminin ardından tam 87 gün sonra 12 Kasım 1999'da gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki Düzce depreminde 710 kişi hayatını kaybederken 2 bin 678 kişi de yaralanmıştı. Bu depremde yıkılan onlarca binalardan biri olan Işık Apartmanı’nın müteahhidi ise bugün Cumhurbaşkanı Danışmanlığına atanan Hamza Cebeci’ydi. Cebeci daha sonra Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet vermek" suçundan yargılandı.
Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, 1999’da Al Balcı ve Murat Kaya imzalı haberinde, Hamza Cebeci’nin “talancı müteahhit” olarak tanındığı söyleniyor.
Öte yandan Cebeci’nin o dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tayyip Erdoğan'ın yakın arkadaşı olduğu ve ailecek görüştüğü ifade ediliyor. Ayrıca Cebeci’nin, Üsküdar'daki Cebeci konaklarından trilyonlar kazanmasıyla ve Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde, Boğaz manzaralı 7 dönüm araziyi dönemin parasıyla 40 milyar liraya alması ile gündeme geldiği belirtiliyor.
Düzce'de kat karşılığı aldığı bir arsaya 5 katlı apartman yaptırdığı, Her katında 4 daire bulunan apartmanın kendisine düşen dairelerine annesini ve kardeşlerini yerleştirdiği belirtiliyor.
O dönemin Sabah haberi depremde yaşananları ve Hamza Cebeci’yi şöyle anlatmış:
“17 Ağustos depreminde Işık Apartmanı yıkılmadı, ancak İmar ve İskan Müdürlüğü'nden gelen uzmanlar, yüzde 60 hasar raporu verdi. Kiracılar, daireleri boşaltmaya başladılar.
Ancak Cebeci, boşalan apartmanı kısa sürede tamir ettirerek yeniden kiraya vermek için harekete geçti. Binanın sağlam olduğuna inandırmak için de annesi Havva Cebeci ile kardeşleri Hakan, Hüseyin ve Muhsin Cebeci'yi de binaya yerleştirdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde okuyan 8 öğrenci, öğrenci yurdunun hasar görmesi üzerine kalmak için kendilerine Cebeci'nin ucuza kiraya verdiği yüzde 60 hasarlı Işık Apartmanı'nı seçtiler.
Merkez üssü Düzce olan 12 Kasım depreminde, Işık Apartmanı bu sefer enkaz haline geldi; Cebeci Ailesi ile 8 üniversite öğrencisine mezar oldu. Hamza Cebeci'nin kardeşi Hüseyin Cebeci'nin eşi Sefa Cebeci enkazın altından 105 saat sonra sağ kurtarıldı, kolu ameliyatla kesildi.”
Yandaş isim de eleştirmiş
Günboyu gazetesinden Uğur Can Biçer ise, Sabah yazarı Mahmut Övür’ün de Hamza Cebeci’yi eleştiren bir yazı kaleme aldığını belirtti.
Biçer’in haberine göre, Övür, "Olmaz böyle şey" adlı yazısında hem Hamza Cebeci'yi hem de ortağı AKP milletvekili Fahri Çakır'ı eleştiren bir yazı yazdı.
Övür’ün yazısında, "Hamza Cebeci'nin o zamanki ortağı Fahri Çakır şimdi ne yapıyor? Sakın şaşırmayın, o da Meclis'te Düzce Milletvekili olarak görev yapıyor. Çakır da Cebeci gibi Düzce Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılandı. Davanın devam ettiği dönemde Fahri Çakır milletvekili seçildiği için 'dokunulmazlık zırhı' kazandı. Şimdi biri milletvekili, öteki İmar Komisyon Üyesi olarak hayatlarını sürdürüyor. Bize de 'sözün bittiği yer burası' demek kalıyor" dediği görüldü.
(Kaynak: Sözcü, Sol Haber)